Την Κέρκυρα και την Ήπειρο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη την επικράτεια για τον συντονισμό και την έγκαιρη ... Περισσότερα

Επίσκεψη Ευ. Τουρνά σε Κέρκυρα και Ήπειρο - Νέες μονάδες Ε.ΜΟ.Δ.Ε. στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Την Κέρκυρα και την Ήπειρο επισκέφθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε όλη την επικράτεια για τον συντονισμό και την έγκαιρη προετοιμασία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στον τρίτο σταθμό των επισκέψεών του, ο κ. Τουρνάς πραγματοποίησε συσκέψεις σε Κέρκυρα και Ιωάννινα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, τους αρμόδιους Περιφερειάρχες, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αντικείμενο τον αναθεωρημένο στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και την καλύτερη οργάνωση του Μηχανισμού στο σύνολό του.

Ο κ. Τουρνάς ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων μονάδων Ε.ΜΟ.Δ.Ε. στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ασφάλεια των Ιονίων Νήσων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως είπε, «με τεχνικές γνώσεις και συνεχή εκπαίδευση θα μπορούν να επιχειρούν άμεσα όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, στην αρχή κάθε συμβάντος. Η αερομεταφορά τους, η ειδική αποβίβασή τους από το ελικόπτερο και οι πρακτικές δράσης τους στο πεδίο, είναι άλλωστε στοιχεία που εξηγούν τον χαρακτηρισμό «δασοκομάντο» που τους έχει αποδοθεί».

Ο υφυπουργός μιλώντας για τον απρόβλεπτο και αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης, τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω ενίσχυσης ολόκληρου του Μηχανισμού και της επένδυσης στην Πολιτική Προστασία. Σημείωσε τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης και εκσυγχρονισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ, παράλληλα, ζήτησε την ετοιμότητα και τη στενότερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, ο κ. Τουρνάς αναφέρθηκε στην υλοποίηση του επικαιροποιημένου προγράμματος Αιγίς, μέσω του οποίου το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού, νέες διαδικασίες πρόληψης και πρόσθετες προσλήψεις νέων πυροσβεστών και δασικών.

Advertisement
Babis

Παράλληλα, ο υφυπουργός, υπογράμμισε τον στόχο για καλύτερη επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφερόμενος στα εναέρια μέσα, τα οποία θα είναι βελτιωμένα ποιοτικά δίνοντας την δυνατότητα σε εναέριες περιπολίες και στην προσβολή της πυρκαγιάς στην έναρξη της.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα υπό τον κ. Τουρνά συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων , Γιάννης Τρεπεκλής, ο αναπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Χρήστος Ανθής , ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κέρκυρας, Αλέξανδρος Δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λευκάδας, Αντώνιος Δουβίτσας, ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πενηντάρχου-Πουλημένος, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γεώργιος Μαχειμάρης, ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Γεώργιος Χειμαριώτης, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Κέρκυρας-Λευκάδας υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων, αρχιπύραρχος Αναστάσιος Καρατζάς, ο διευθυντής Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ι.Ν. Γεώργιος Ναούμ, οι διοικητές των ΔΙΠΥΝ Ιόνιων Νήσων, ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου, ο αστυνομικός διευθυντής Κέρκυρας Ταξίαρχος Σπυρίδων Σκολαρίκης , ο διοικητής 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αρχιπλοίαρχος Παύλος Τιφτικίδης και η αναπ. προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Κέρκυρας, Μαρία Παπαϊωάννου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα υπό τον υφυπουργό, έλαβαν μέρος ο υπαρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ΠΣ αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτριος Μαυρογιώργος, ο προϊστάμενος διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Χρήστος Λαγός, η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου κυρία Τσιατούρα Μαρία, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας καθώς και άλλα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υφυπουργός βρέθηκε σε υπηρεσίες και κλιμάκια των ΔΙΠΥΝ Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, ‘Αρτας και Πρέβεζας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

16/09/25 11:04 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 17 Σεπτεμβρίου

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

16/09/25 11:01 μμ

Champions League: Με ένα… φυσιολογικό αποτέλεσμα και μία μεγάλη έκπληξη ξεκίνησε η League Phase

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

16/09/25 10:59 μμ

«Βγάζαμε τα παιδιά διαμελισμένα από τα ερείπια»: Δεκάδες νεκροί, καραβάνια αμάχων και εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα

IRIS: Τι αλλάζει από το 2026 - Αυξάνονται τα ημερήσια όρια

16/09/25 10:49 μμ

IRIS: Τι αλλάζει από το 2026 – Αυξάνονται τα ημερήσια όρια

Νέος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας για τον δήμο Σερρών - 358.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ - Video

16/09/25 10:38 μμ

Νέος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας για τον δήμο Σερρών – 358.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ – Video

Σάμος: Συλλαλητήριο για την υγεία – Ζήτησαν ενίσχυση των δημόσιων δομών

16/09/25 10:57 μμ

Σάμος: Συλλαλητήριο για την υγεία – Ζήτησαν ενίσχυση των δημόσιων δομών

Η γλώσσα στην εποχή της πανδημίας, των social media και των κοινωνικών κρίσεων

16/09/25 10:55 μμ

Η γλώσσα στην εποχή της πανδημίας, των social media και των κοινωνικών κρίσεων

Ηλικιωμένη παγίδευσε 26χρονη που ήθελε να την εξαπατήσει στην Πάτρα

16/09/25 10:51 μμ

Ηλικιωμένη παγίδευσε 26χρονη που ήθελε να την εξαπατήσει στην Πάτρα

Σέρρες: Παραμένει μπαλωμένο με χαλίκια τμήμα της οδού Αθανασίου Αργυρού - video

16/09/25 10:12 μμ

Σέρρες: Παραμένει μπαλωμένο με χαλίκια τμήμα της οδού Αθανασίου Αργυρού – video

ΓΓ ΟΗΕ: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

16/09/25 10:04 μμ

ΓΓ ΟΗΕ: Είμαι αποφασισμένος για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται - Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

16/09/25 9:59 μμ

SEREXPO 2025: Γυναίκες που ηγούνται – Ιστορίες επιτυχίας και ευκαιρίες για το μέλλον

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του

16/09/25 10:01 μμ

Σωκράτης Φάμελλος: Δεν μπορεί να αρνείται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε έναν γονιό να μάθει την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού του