Επίσκεψη Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της COSCO στη Σαγκάη (φωτο)
Date:
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στα κεντρικά Γραφεία της COSCO στη Σαγκάη τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).
«Σας επισκέφτηκα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο (στον Πειραιά) και σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία της επιχείρησης.
«Πράγματι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της COSCO Xu Lirong ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ταχεία έγκριση του σχεδίου των νέων επενδύσεων και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι κοινός στόχος των δύο πλευρών είναι να γίνει ο Πειραιάς το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία ο στόχος είναι πλέον ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα και πρότεινε στην κινεζική πλευρά τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν επίσης παρόντες (μεταξύ άλλων) ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα επενδύσεων Φραγκογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και ο Περιφερειαρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Η διοίκηση της COSCO παρέθεσε γεύμα στην Ελληνική αντιπροσωπεία. Ο πρόεδρος Xu Lirong ξενάγησε τον πρωθυπουργό στους χώρους των κεντρικών γραφείων εξηγώντας και πώς λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας, στο οποίο αποτυπώνεται πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε πλοίο της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:
Είναι μεγάλη η χαρά μου που στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός της χώρας στην Κίνα μου δίνεται η δυνατότητα να σας επισκεφτώ εδώ, στα κεντρικά σας γραφεία στη Σαγκάη.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μνημονεύσατε την προηγούμενη επίσκεψη την οποία έκανα στο λιμάνι του Πειραιά, στα κεντρικά σας γραφεία στην Ελλάδα, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους συνεργάτες σας τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης αυτής της σημαντικής επένδυσης, την οποία έχετε κάνει στη πατρίδα μας.
Η ιστορία μερικές φορές κάνει ενδιαφέροντες κύκλους. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι ήταν μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, αυτή η οποία πρώτα οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα για τη σημαντική αυτή επένδυση.
Εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμα μεγάλη αντίδραση και καχυποψία από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης για τη συνολική χρησιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης. Νομίζω όμως ότι η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές της αρχικής σκέψης να επενδύσετε στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο Πειραιάς ήταν ένα λιμάνι που ουσιαστικά υπολειτουργούσε και μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει το καλύτερο λιμάνι για εμπορεύματα στη Μεσόγειο. Δημιουργήθηκαν 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές ακόμα έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στο λιμάνι.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η επένδυση αυτή υλοποιήθηκε στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Όπως είπα και στην ομιλία μου στο Ελληνοκινεζικό Business Forum η εταιρεία σας αλλά και η Κίνα συνολικά πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν ανύπαρκτες.
Πιστεύω, όμως, ότι τώρα και εσείς και εμείς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη. Όταν σας είχα επισκεφτεί στον Πειραιά -ακόμα με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σας είχα προαναφέρει ότι στην περίπτωση που μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan ώστε να προχωρήσει το συνολικό επενδυτικό σχέδιο της COSCO στον Πειραιά. Πράγματι, ο Ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μας έδωσε μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον Ελληνικό λαό και αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την ολοκλήρωση αυτού του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα αναδείξει σημαντικές πτυχές του λιμανιού του Πειραιά, που πηγαίνουν πολύ πέρα και πάνω από τη δραστηριότητα που αφορά το διαμετακομιστικό κέντρο.
Έχουμε τη μεγάλη χαρά να έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο Πειραιά, τον οποίο γνωρίζετε. Και αυτός υπήρξε ενεργός συμμέτοχος στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση αυτή να είναι συνολικά ωφέλιμη και για εσάς, και για την Ελληνική οικονομία αλλά και για την τοπική κοινωνία. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν στον Πειραιά, στα καινούργια ξενοδοχεία, αλλά κυρίως στην ανάδειξη του Πειραιά ως κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας ως προς την κρουαζιέρα. Εκεί πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολύ σημαντικές προοπτικές να μετατρέψουμε την Αθήνα, και κατά συνέπεια τον Πειραιά, σε κέντρο για πολλές μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας.
Χαιρετίζω επίσης το ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το ενδιαφερον να εκδηλωθεί και να στηριχθεί στην πολύ σημαντική εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα στο Πέραμα.
Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο όσον αφορά την επέκταση της δυνατότητας του λιμανιού ως προς το κομμάτι της διαχείρισης των κοντέινερ είναι ένα σημείο που είναι προς συζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαρχής πολύ θετική με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και την τοπική κοινωνία -ενδεχομένως μέσα από μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη- ότι αυτή η επένδυση θα είναι συνολικά προς όφελός της και δεν θα υποβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Η επιθυμία μας, όμως, είναι κοινή: Να μετατρέψουμε τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, τελικά. Γιατί δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα logistics, μια απλή ματιά στον χάρτη αρκεί για να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο Πειραιάς ως πύλη εισόδου για προϊόντα από όλο τον κόσμο -ειδικά από την Ασία- για την ανατολική Ευρώπη αλλά και τη Δυτική.
Στα πλαίσια της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά – Βουδαπέστης, αλλά και της γενικότερης παρουσίας της χώρας μας ως ένα κέντρο στον τομέα των logistics, πιστεύω ότι οι προοπτικές συνεργασίας είναι ακόμα πάρα πολύ σημαντικές.
Κύριε Πρόεδρε, Ελλάδα και Κίνα έχουν παραδοσιακούς δεσμούς. Είμαστε και οι δύο ναυτικές χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ναυτική δραστηριότητα, να είμαστε ανταγωνιστές, αλλά σε άλλα είμαστε συνεργάτες.
Χαίρομαι ιδιαίτερα -και θα κλείσω με αυτή την παρατήρηση- που μνημονεύσατε έναν σπουδαίο άνθρωπο της Ελληνικής ναυτιλίας, τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, και τη συνεργασία που εξακολουθείτε να έχετε σήμερα. Ήταν ένας οραματιστής εφοπλιστής, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη δυτική Πελοπόννησο, μετατρέποντάς τη σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Θα ήθελα και πάλι, κ. Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή. Να σας πω ότι μαζί μας βρίσκεται ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος είχε τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την εταιρεία σας και τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης.
Προσβλέπω στη γρήγορη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου σας, ώστε μαζί να έχουμε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε το επόμενο βήμα της σημαντικής παρουσίας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Και πάλι σας ευχαριστώ.
*Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:*
Σας ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια και για το γεγονός ότι μνημονεύσατε την παράταξή μου. Ξέρουμε ότι η καλύτερη απάντηση στους επικριτές αυτής της κυβέρνησης είναι οι καλές δουλειές που δημιούργησε η επένδυση αυτή για άνεργους κυρίως συμπολίτες μας, δουλειές οι οποίες μπορούν να αυξηθούν σημαντικά μέσα από το νέο επενδυτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί.
Πράγματι οι προοπτικές για τον Πειραιά είναι εξαιρετικά σημαντικές. Εμείς θα είμαστε αρωγοί, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία εκπροσωπείται δια του κ. Πατούλη στην αποστολή μας. Αλλά θέλω να ξέρετε ότι επί της ουσίας στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτήν την επένδυση, και αυτό, πιστεύω, είναι μία σημαντική κατάκτηση.
Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο φιλόδοξα, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που ουσιαστικά αποτελεί κοινό μας στόχο.
Κύριε Πρόεδρε και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή, κυρίως αυτό που είδαμε στο ισόγειο, με νέα παιδιά, εργαζόμενους στην εταιρεία σας να κρατούν μαζί Ελληνικές και Κινέζικες σημαίες.
Νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν πέρα και πάνω από το αμοιβαίο οικονομικό όφελος που η οικονομική συνεργασία δημιουργεί και για τις δύο χώρες. Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τεράστιο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Ενδεχομένως να μπορέσουμε και στον Πειραιά να προσθέσουμε τη διάσταση του πολιτισμού, σε αυτή την πολύ σημαντική επένδυση.
Είναι πρόθεσή μας να μετατρέψουμε ένα από τα παλιά σιλό του λιμανιού του Πειραιά σε
πανέμορφο μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα αυτό. Γιατί όχι; Να δώσουμε ένα κομμάτι του μουσείου για να μπορέσει και η Κίνα να εκθέσει κάποια από τα δικά της σπουδαία πλοία από τους προηγούμενους αιώνες. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποια εποχή, όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν, η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και εξερευνούσε τότε, με ειρηνική διάθεση, τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζαμε.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά ευγενική υποδοχή σας.