Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ, επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και στρατιωτικής συνεργασίας, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ... Περισσότερα

Επισφραγίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Κατάρ στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σεΐχη του Κατάρ

Epiloges Press

Epiloges Press

Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κατάρ, επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών μεταξύ των οποίων και στρατιωτικής συνεργασίας, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του την “πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη” ενώ είπε ότι συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης του Κατάρ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, και σε δηλώσεις του χαρακτήρισε “ευκαιρία” για τη χώρα του την ενίσχυση των διμερών σχέσεων “ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις”.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με χαροποιεί ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω πόσο πολύ εκτιμούμε την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη είναι πραγματικά μια ευκαιρία να εξετάσουμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας, ιδίως στο οικονομικό πεδίο. Η Ελλάδα σημειώνει σήμερα σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη. Και βέβαια, θα συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να ανταποδώσω την υπέροχη φιλοξενία σας όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Ντόχα, πριν από μερικούς μήνες.

Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani: Καταρχάς, αγαπητέ μου φίλε Κυριάκο, σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την πρόσκληση. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη. Όπως αναφέρατε, έχουμε μια σπουδαία ιστορική σχέση. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί ευκαιρία για εμάς, για να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις. Προσβλέπω πραγματικά σε αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα. Επομένως, ανυπομονώ πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Υπογραφή δυο συμφωνιών

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών, όπου συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: Τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και του υπουργείου ‘Αμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.

Advertisement
MEGA

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσης της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού , πρέσβυς ‘Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, ο πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

31/01/26 2:46 μμ

Ρομά καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά σε δημοτικές εκτάσεις σε Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

– Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

31/01/26 2:34 μμ

Δύο παρεμβάσεις για προσιτή στέγη προ των πυλών – Από τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω»

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

31/01/26 2:07 μμ

Νικολέττα Χαραλαμπόγλου: Η Σερραία δασκάλα που «ζωντάνεψε» το Δημοτικό Σχολείο στη Φολέγανδρο

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχη Lions Σέρρες Στρυμονιάς

31/01/26 2:01 μμ

Σε θερμό κλίμα η κοπή της Βασιλόπιτας της λέσχης Lions Σέρρες Στρυμονιάς

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - video

31/01/26 1:57 μμ

Σέρρες: Κοπή βασιλόπιτας για το 2ο περιφερειακό τμήμα του ΟΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – video

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες - video

31/01/26 1:49 μμ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στις Σέρρες – video

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

31/01/26 1:47 μμ

«Οι Σέρρες στο επίκεντρο της εφοδιαστικής αλυσίδας»- Ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Σερρών

Πανσερραϊκός – Che Guevara Club: Ένα μαύρο πέπλο σκέπασε την Ελλάδα – Πέντε γυναίκες και επτά οπαδοί χάθηκαν

31/01/26 1:11 μμ

Μήνυμα ανθρωπιάς και σεβασμού από τον σύνδεσμο Πανσερραϊκός Che Guevara Club

Με σεβασμό στη βάση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ

31/01/26 12:57 μμ

ΠΑΣΟΚ Σερρών για ΝΟΕΣ: «Πρωτοφανής πολιτική επιλογή που υπονομεύει την εσωκομματική δημοκρατία»

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

31/01/26 11:48 πμ

Δημογλίδου για την εξαφάνιση της Λόρας: Φαίνεται να είχε ήδη προσγειωθεί στη Γερμανία όταν δηλώθηκε η εξαφάνισή της

Χρ.Καζακίδης: "Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές"

31/01/26 11:40 πμ

Χρ.Καζακίδης: “Είχαμε προβλήματα στο κυνοκομείο λόγω κακοκαιρία αλλά δεν έγιναν καταστροφές”

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης - Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση - video

31/01/26 11:06 πμ

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 78χρονης – Ο 56χρονος υποστηρίζει συναίνεση – video