Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν για εβδομάδες και μεταδίδονται αθόρυβα από ασθενή σε ασθενή. Παρά το κρίσιμο ρόλο της επιμόλυνσης επιφανειών στην εξάπλωση λοιμώξεων, πρόκειται για ... Περισσότερα

Επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή αντιμικροβιακή βαφή

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν για εβδομάδες και μεταδίδονται αθόρυβα από ασθενή σε ασθενή. Παρά το κρίσιμο ρόλο της επιμόλυνσης επιφανειών στην εξάπλωση λοιμώξεων, πρόκειται για έναν τομέα που συχνά παραβλέπεται. Τώρα, επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν μια αντιμικροβιακή βαφή που σκοτώνει μικρόβια με την επαφή.

Advertisement
 

Η καινοτομία αυτή έχει τη δυναμική να μεταμορφώσει τις συνηθισμένες επιφάνειες στο χώρο των νοσοκομείων σε ασπίδες κατά των μικροβίων, προσφέροντας προστασία από συχνούς και επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), το E. coli και ο μύκητας Candida.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι επιφάνειες επιστρωμένες με αυτή τη βαφή διατηρούν τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες ακόμη και μετά από επανειλημμένες επιμολύνσεις, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον καθαρισμός.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το υλικό έχει πολλές εφαρμογές και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει σημαντική, χαμηλού κόστους αντιμικροβιακή προστασία σε υπάρχουσες επιφάνειες, για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διακοπή της μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών», έγραψαν οι ερευνητές στο πρόσφατο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Ο κίνδυνος που κρύβεται στις επιφάνειες των νοσοκομείων

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν μείζον πρόβλημα στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο. Μελέτες δείχνουν ότι το 52% των εργαζομένων τον τομέα αυτό, έρχονται σε επαφή με ανθεκτικά βακτήρια από μολυσμένες επιφάνειες, ενώ το 40% μολύνεται με τον MRSA από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Πολλά επικίνδυνα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν εβδομάδες ή και μήνες στις επιφάνειες στο χώρο των νοσοκομείων. Το E. coli επιβιώνει για πάνω από 28 ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, ο MRSA για έξι εβδομάδες στο χάλυβα και για πάνω από 90 ημέρες σε πλαστικό. Ο μύκητας Candida albicans επιβιώνει σε γυαλί και χάλυβα για τρεις ημέρες και σε υφασμάτινες επιφάνειες για έως και 14 εβδομάδες.

Μια απλή λύση με ισχυρά αποτελέσματα

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Μπέρμιγχαμ αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας διγλυκονική χλωρεξιδίνη (CHX), έναν γνωστό αντισηπτικό παράγοντα που χρησιμοποιείται σε στοματικά διαλύματα και καθαριστικά δέρματος, σε έτοιμη ρητίνη επιφανειών. Ο CHX δρα διασπώντας την εξωτερική μεμβράνη των μικροβίων, καταστρέφοντας τα κύτταρα.

Δοκιμές με κοινά παθογόνα έδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι επιστρωμενες επιφάνειες εξάλειψαν πλήρως το E. coli και την Candida, ενώ μείωσαν τον MRSA κατά 99,9%. Η αντιμικροβιακή βαφή λειτούργησε επίσης αποτελεσματικά ενάντια στο βακτήριο Pseudomonas aeruginosa, γνωστό για την ικανότητά του να σχηματίζει ανθεκτικά βιοφίλμ που δεν καθαρίζονται εύκολα.

Advertisement

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η βαφή διατήρησε τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες ακόμα και έναντι των βακτηρίων που είχαν εξελιχθεί ειδικά για να αντιστέκονται στη χλωρεξιδίνη. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το ανθεκτικό στην χλωρεξιδίνη E. coli στις συγκεκριμένες επιφάνειες, δεν εντόπισαν ζωντανά βακτήρια μετά την επώαση.

Όπως ανέφεαν οι ερευνητές, ακόμη και μετά από τρεις μήνες αποθήκευσης υπό κανονικές συνθήκες, η βαφή διατήρησε τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Αυτή η τεχνολογία λύνει αρκετά προβλήματα στη διαχείριση των λοιμώξεων. Σε αντίθεση με πολλές αντιμικροβιακές επικαλύψεις που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και χημικές ουσίες, αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί υλικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά, κάνοντάς την πιθανώς πιο οικονομική και προσβάσιμη.

πηγή ertnews.gr

φωτο: Pixabay


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

25/10/25 2:26 μμ

Θεσσαλονίκη: Λιτανεία του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης «Βαθυρρύακος»

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

25/10/25 2:04 μμ

Απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της ΑΕΛ στις Σέρρες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή - Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

25/10/25 2:00 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζεται η κατηγορία για τον λογιστή – Ευρήματα μεγάλης αξίας στο σπίτι του

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

25/10/25 12:34 μμ

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Μήλα με κανέλα και μέλι

25/10/25 12:32 μμ

Μήλα με κανέλα και μέλι

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

25/10/25 12:08 μμ

Άγιος Δημήτριος: Γιατί θεωρείται προστάτης της Θεσσαλονίκης

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

25/10/25 11:52 πμ

Καζαντζάκης, ο άνθρωπος που πάλεψε με τα σκοτάδια του για να βρει μια στάλα φως

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - video

25/10/25 11:13 πμ

Σέρρες: Δράση για την παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού – video

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

25/10/25 11:03 πμ

Δήμος Σερρών: Ομόφωνα ναι η υποβολή αιτήματος στη ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα ανέργων ΑμεΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

25/10/25 10:54 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

25/10/25 10:51 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι

25/10/25 10:44 πμ

Το “Κέντρο Μνήμης Μπέλλες Β΄ Π.Π.” άνοιξε τις πύλες του στο Νέο Πετρίτσι