Επιστήμονες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας- Πότε θα συναντηθεί με τη Γη (video)
Date:
Αστρονόμοι κατασκεύασαν μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του γαλαξία μας, στο κέντρο του οποίου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας, ονόματι «Sagittarius A*».
Το πρότζεκτ διεξήχθη υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής Διαιστημικής Εταιρίας «Γαία», η οποία σαρώνει τα άστρα από το 2013.
Έτσι, ο τρισδιάστατος χάρτης της εταιρίας μπόρεσε να συμπεριλάβει 1.8 δισεκατομμύρια άστρα, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσει να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν σωστά την επιτάχυνση του ρυθμού μετακίνησης των άστρων στο γαλαξία, όπως και το ποσοστό στο οποίο αυτό έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.
Η εταιρία δημοσίευσε μάλιστα και ένα βίντεο που δείχνει την πορεία των άστρων του γαλαξία μας, όπως αποτυπώθηκε και στο χάρτη.
«Τα νέα δεδομένα που συνέλεξε η «Γαία» επέτρεψαν στους αστρονόμους να εντοπίσουν τους διάφορους «πληθυσμούς» παλαιότερων και νεότερων άστρων που βρίσκονται στα άκρα του γαλαξία μας. Με τη χρήση υπολογιστών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ο «δίσκος» του γαλαξία μας θα συνεχίσει να επεκτείνεται, χάρις στη γέννηση νέων αστέρων», είπε η ευρωπαϊκή διαστημική εταιρία.
«Τα νέα δεδομένα, επίσης, μας επέτρεψαν να υπολογίσουμε το μέγεθος του γαλαξία πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι ήταν αρκετά μικρότερος σε σχέση με σήμερα».
Ο νέος χάρτης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει και κάτι που οι αστρονόμοι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια: Ότι δηλαδή η Γη μας, αργά αλλά σταθερά, έλκεται από μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία.
Προ δεκαπενταετίας, επιστήμονες από το το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας είχαν κατασκευάσει έναν αντίστοιχο χάρτη με τα τότε δεδομένα, όπου και εκεί ήταν εμφανής η σχέση της Γης με την τοποθεσία της μαύρης τρύπας, ενώ ήδη από το 1985 οι αστρονόμοι ήθελαν τη Γη να βρίσκεται σε απόσταση 27.700 ετών φωτός από την τρύπα.
Ο νέος χάρτης ορίζει την απόσταση στα 25.800 έτη φωτός.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι το μοιραίο γεγονός- το να καταπιεί, δηλαδή, η μαύρη τρύπα τον πλανήτη μας- δεν θα έπρεπε να αποτελέσει αιτία πανικού, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Με το 1 έτος φωτός να ισοδυναμεί με περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι σαφές ότι η απόσταση των 25.800 ετών φωτός είναι ασύλληπτα μεγάλη, και δύσκολο να διανυθεί με ταχύτητα ακόμη και από ένα ουράνιο σώμα.
Πηγή eleftherostypos.gr