Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε επιστολή πρόσκλησης στα μέλη του Συμβουλίου για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία. Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι κατά ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε επιστολή πρόσκλησης στα μέλη του Συμβουλίου για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία. Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι κατά το δείπνο εργασίας στις 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί μία «στρατηγική συζήτηση» για τον ρόλο της ΕΕ «στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων με την Κίνα». Επίσης, σημειώνει τη σημασία του τρόπου «διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής, την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων». Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσω στο άτυπο δείπνο εργασίας μας στη Σλοβενία στις 5 Οκτωβρίου και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 6 Οκτωβρίου που θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός Γιάνσα.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας μας στις 5 Οκτωβρίου, θα ήθελα να έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεών μας με την Κίνα.

Όπως συμφωνήσαμε στη Στρατηγική Ατζέντα 2019-2024, πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική πορεία δράσης και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, να υποστηρίξουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Αυτό απαιτεί η ΕΕ να γίνει πιο διεκδικητική και αποτελεσματική. Οι σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των υπερατλαντικών εταίρων μας, και των αναδυόμενων δυνάμεων πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό μιας ισχυρής εξωτερικής πολιτικής. Οι στόχοι μας από αυτή την άποψη δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από εμάς να σκεφτούμε πώς να τους επιτύχουμε καλύτερα.

Η κοινή κατανόηση των παγκόσμιων προκλήσεων και ο τρόπος αντιμετώπισής τους παραμένει βασικός, είτε περιλαμβάνει το κλίμα, την ενέργεια, το εμπόριο ή την ασφάλεια. Όπως πάντα, η ενότητα παραμένει το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας.

Advertisement
ΔΕΗ

Στις 6 Οκτωβρίου, η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και να συζητήσουμε τη δέσμευσή μας με την περιοχή. Θα επικεντρωθούμε σε μια ατζέντα προτεραιότητας χωρισμένη σε δύο συνεδρίες.

Στην πρώτη συνεδρία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε επίσης τους βασικούς φορείς της περιοχής – το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. Το επίκεντρο θα είναι η εντατικοποίηση της δέσμευσής μας για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και τη βελτίωση της μετάδοσης της πανδημίας με βάση το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει επίσης σε αυτήν τη σύνοδο.

Στη δεύτερη συνεδρία, που απευθύνεται σε ηγέτες τόσο από την ΕΕ όσο και από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πώς να εμβαθύνουμε περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη στρατηγική μας δέσμευση, επιβεβαιώνοντας την κοινή μας δέσμευση να εργαστούμε προς μια ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη. Αυτό θα ήταν επίσης μια σημαντική αφορμή για συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας της περιοχής, την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων.

Ανυπομονώ για την παρουσία σας και την ενεργό συμβολή σας σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

14/09/25 11:45 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

14/09/25 11:39 μμ

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/09/25 11:35 μμ

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα - Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

14/09/25 11:29 μμ

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα – Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ευρωμπάσκετ 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

14/09/25 11:14 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

14/09/25 11:00 μμ

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων – Δείτε video

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

14/09/25 10:50 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

14/09/25 10:44 μμ

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis - «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video

14/09/25 10:37 μμ

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis – «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video