Έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ... Περισσότερα

γραφειο

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Έξι στους δέκα καταγγελλόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε άλλο εργαζόμενο ή με άλλη σχέση απασχολούμενο στην ίδια επιχείρηση.

Advertisement
 

Η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης και το υπόλοιπο 9% σε σεξουαλική παρενόχληση.

Όπως επίσης προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2022, του αυτοτελούς τμήματος παρακολούθησης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, σε ποσοστό 38% οι καταγγέλλοντες-θιγόμενοι είναι άντρες και το 62% γυναίκες.

Όσον αφορά στους κλάδους δραστηριότητας των επιχειρήσεων καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, κατά φθίνουσα σειρά αναφέρονται στο εμπόριο, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, την παραγωγή – βιομηχανία τροφίμων, τις μεταφορές, τις κατασκευές και την υγεία.

Σε σύνολο 151 υποβληθέντων και διεκπεραιωθέντων καταγγελιών:

● 51 υποθέσεις (34%) επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων.

Advertisement
Babis

● 24 υποθέσεις (16%) ματαιώθηκαν, είτε λόγω μη παράστασης κατά την ορισθείσα συζήτηση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας, είτε λόγω γραπτής σχετικής δήλωσης των τελευταίων, είτε διότι κατά τη συζήτηση δεν αναλύθηκαν περαιτέρω συγκεκριμένα περιστατικά βίας και παρενόχλησης, ώστε να μπορούν να υπαχθούν στηνειδική διαδικασία του άρθρου 18 του Ν. 4808/2021.

● Σε 65 υποθέσεις (43%) έχει καταγραφεί, από τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων, αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτιμήσεως.

● Σε 11 υποθέσεις (7%) επιβλήθηκαν, με βάση τον ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις συνολικού ύψους ύψους 29.950 ευρώ. Eντός του 2022 ενεργοποιήθηκε και το μητρώο εργοδότων κατά των οποίων έχει επιβληθεί διοικητική κύρωση για παράβαση της απαγόρευσης βίας και παρενόχλησης στην εργασία, όχι μόνο στο πλαίσιο εργατικών διαφορών, αλλά και κατόπιν επιτόπιων ελέγχων. Τα συνολικά επιβληθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 37.050 ευρώ.

Πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να συντονίζουμε το κυβερνητικό μας έργο

12/11/25 1:07 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό να συντονίζουμε το κυβερνητικό μας έργο

ΔΟΜ: Σαράντα δύο άνθρωποι "θεωρούνται νεκροί" μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

12/11/25 1:08 μμ

ΔΟΜ: Σαράντα δύο άνθρωποι “θεωρούνται νεκροί” μετά το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης

«Toy Story 5»: Αντιμέτωπα με «νέα απειλή» τα αγαπημένα παιχνίδια

12/11/25 1:04 μμ

«Toy Story 5»: Αντιμέτωπα με «νέα απειλή» τα αγαπημένα παιχνίδια

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα

12/11/25 12:56 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα

NBA All Star Game: Νέο format με ομάδες ΗΠΑ και «Υπόλοιπου Κόσμου»

12/11/25 1:03 μμ

NBA All Star Game: Νέο format με ομάδες ΗΠΑ και «Υπόλοιπου Κόσμου»

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ- Βενεζουέλας - Κατάπλους αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής

12/11/25 1:02 μμ

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ- Βενεζουέλας – Κατάπλους αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ θα πρωταγωνιστήσει σε remake της ταινίας «Alice In Wonderland»

12/11/25 1:01 μμ

Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ θα πρωταγωνιστήσει σε remake της ταινίας «Alice In Wonderland»

Συνελήφθη 25χρονος για τον θανάσιμο τραυματισμό του νηπίου στην Πάτρα

12/11/25 12:58 μμ

Συνελήφθη 25χρονος για τον θανάσιμο τραυματισμό νηπίου στην Πάτρα

Χατζηβασιλείου στο Athens Security Forum: Η Ευρώπη χρειάζεται Υψηλή Στρατηγική - Να αναλάβει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο ως αυτόνομος πόλος

12/11/25 12:40 μμ

Χατζηβασιλείου στο Athens Security Forum: Η Ευρώπη χρειάζεται Υψηλή Στρατηγική – Να αναλάβει διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο ως αυτόνομος πόλος

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου παρέμεινε χαμηλή το 2025 εξαιτίας κλιματικών σοκ

12/11/25 12:59 μμ

Η παγκόσμια παραγωγή οίνου παρέμεινε χαμηλή το 2025 εξαιτίας κλιματικών σοκ

Ο Nτ. Τραμπ δηλώνει πως έχει «υποχρέωση» να μηνύσει το BBC

12/11/25 1:00 μμ

Ο Nτ. Τραμπ δηλώνει πως έχει «υποχρέωση» να μηνύσει το BBC

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης 15χρονος – Νεαροί τον έσυραν σε στενό και τον πλάκωσαν στο ξύλο

12/11/25 12:28 μμ

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης 15χρονος – Νεαροί τον έσυραν σε στενό και τον πλάκωσαν στο ξύλο