Ομάδες ενόπλων έθεσαν υπό πολιορκία χθες Σάββατο το βράδυ τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής, εμπλεκόμενες σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας, και συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών απηύθυναν έκκληση να σταλούν επειγόντως ... Περισσότερα

Επίθεση στη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής - Συνδικάτα των αστυνομικών ζητούν βοήθεια

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Ομάδες ενόπλων έθεσαν υπό πολιορκία χθες Σάββατο το βράδυ τη μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής, εμπλεκόμενες σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας, και συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών απηύθυναν έκκληση να σταλούν επειγόντως ενισχύσεις, έπειτα από αλλεπάλληλες επιθέσεις συμμοριών σε τομείς της πρωτεύουσας, καθώς ο επικεφαλής συμμαχίας εγκληματικών οργανώσεων διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα εξαπολυθούν συντονισμένες ενέργειες για να ανατραπεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Advertisement
 

Δυο από τις κυριότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της αϊτινής αστυνομίας κάλεσαν να σταλεί βοήθεια προκειμένου να εμποδιστούν κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι διαβόητοι κακοποιοί, να αποδράσουν από την Pénitencier National της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Δεν είναι σαφές πόσοι απελευθερώθηκαν ήδη από μέλη συμμοριών, ωστόσο η εφημερίδα Gazette Haiti ανέφερε στην ψηφιακή της έκδοση πως πρόκειται για «μεγάλο» αριθμό.

Πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως κάποιοι από τους φυλακισμένους διστάζουν να προσπαθήσουν να αποδράσουν μαζικά, διότι φοβούνται πως θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά.

Αστυνομικοί που φρουρούσαν τη φυλακή «την εγκατέλειψαν», κατά δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου AyiboPost. Ανάμεσα στους φυλακισμένους είναι πολλοί από τους φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου 2021.

Η κυβέρνηση της Αϊτής -της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου- δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις μέχρι στιγμής.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με σφοδρά πυρά να ακούγονται σε συνοικίες της αφού ο επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ, ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως οι επιθέσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης Ανρί θα κλιμακωθούν.

Η Pénitencier National έχει ονομαστική χωρητικότητα 700 θέσεων, αλλά τον Φεβρουάριο του 2023 οι έγκλειστοι σε αυτοί ήταν 3.687, σύμφωνα με την αϊτινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων RNDDH. Το 2017, η ίδια ΜΚΟ προειδοποιούσε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα λόγω του πλεονάζοντος αριθμού εγκλείστων και της ανεπάρκειας του προσωπικού.

Η επίθεση στη φυλακή ακολουθεί πληροφορίες που κυκλοφόρησαν προχθές Παρασκευή κατά τις οποίες ένοπλοι προσπάθησαν να καταλάβουν το κυριότερο λιμάνι, προκαλώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία και στη φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων. Συμμορίες απείλησαν να επιτεθούν σε περισσότερα αστυνομικά τμήματα.

Ο Τζίμι Σεριζιέ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τους κατοίκους να μη στείλουν τα παιδιά τους σχολείο για να αποφευχθούν «παράπλευρες απώλειες».

Advertisement

Μετά τη δολοφονία το 2021 του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, βάθυνε ακόμη περισσότερο στην Αϊτή η πολυδιάστατη κρίση -ασφαλείας, ανθρωπιστική, δημόσιας υγείας, πολιτική…- εν μέσω εξάπλωσης των συμμοριών, οι οποίες προοδευτικά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών υπερδιπλασιάστηκε το 2023, σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ.

Στην εξουσία από το 2021, ο κ. Ανρί θεωρητικά θα παραχωρούσε την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά παρέμεινε, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια να να μπορέσουν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Για να βοηθηθεί η αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει το κύμα βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο πράσινο φως στην ανάπτυξη στη χώρα διεθνούς οπλισμένης δύναμης, την ηγεσία της οποίας προσφέρθηκε να αναλάβει η Κένυα. Όμως παραμένει ασαφές ακόμη το πότε θα αναπτυχθεί.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα