Date:
Επίτιμη Δημότης Σερρών ανακηρύχθηκε σήμερα το απόγευμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου
Παράλληλα, της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων και το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών.
Η ομιλία του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη
«Εξοχoτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, καλώς ήρθατε στον Δήμο μας!
Σας υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στην ιστορική πόλη των Σερρών.
Η παρουσία σας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εκατοστή Όγδοη Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών, αυτή την επετειακή χρονιά, κατά την οποία συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας αλλά και για εμένα προσωπικά ως Δήμαρχο Σερρών.
Η απελευθέρωση των Σερρών μετά από 530 χρόνια ξένης κατοχής και η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό μπορεί να καθυστέρησε 83 ολόκληρα χρόνια, όμως, η φλόγα του αγώνα για την ελευθερία είχε ανάψει ήδη από τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης του 1821.
Σε αυτόν τον αγώνα υπέρ Πίστεως και Πατρίδος οι Σέρρες συμμετείχαν με τον Αρχιστράτηγο των Ελληνικών Επαναστατικών Δυνάμεων της Μακεδονίας Εμμανουήλ Παπά, μία από τις αγνότερες και τις πιο αδικημένες μορφές της Επανάστασης, που προσέφερε τα πάντα: την περιουσία του, την οικογένειά του, την ζωή του την ίδια για την ελευθερία της πατρίδας μας χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Μπορεί οι επαναστατικές κινήσεις στις Σέρρες να καταπνίγηκαν εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, οι Σερραίοι, όμως, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για να ενωθούν με την ελεύθερη Ελλάδα και για να διαφυλάξουν τη θρησκεία και το εθνικό μας φρόνημα.
Αυτό έπραξαν και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, όταν οι Σέρρες αποτέλεσαν το μυστικό κέντρο του Αγώνα στην Ανατολική Μακεδονία αναδεικνύοντας αληθινούς πατριώτες και ήρωες, ανάμεσά τους τον θρυλικό Καπετάν Μητρούση και τον γενναίο Καπετάν Δούκα.
Το πλήρωμα του χρόνου για την πολυπόθητη ελευθερία ήρθε για τις Σέρρες με τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου του 1913 ο ελληνικός στρατός μπαίνει στις Σέρρες και απελευθερώνει την πόλη από τους Βούλγαρους.
Το τίμημα, όμως, της ελευθερίας είναι βαρύ. Οι βουλγαρικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους καίνε την πόλη και σκοτώνουν εκατοντάδες Σερραίους αφήνοντας πίσω τους ερείπια.
Η καταστροφή της πλούσιας πόλης των Σερρών, της ‘Αθήνας του Βορρά’ αποτελεί την πιο μαύρη σελίδα της νεότερης μας ιστορίας.
Μία καταστροφή που σκιάζει ακόμη, 108 χρόνια μετά, τις ψυχές και το μυαλό μας.
Αυτός ο τόπος Δεν Ξεχνά και Δεν θα Ξεχάσει ποτέ τη φλόγα που μας έκαψε.
Μια φλόγα που καίει ακόμη μέσα στις καρδιές μας και μας πονάει.
Μια φλόγα που κατέκαψε και τη θαυμαστή παλιά μας Μητρόπολη, των Αγίων Θεοδώρων με τα υπέροχα ολόχρυσα ψηφιδωτά.
Από τον εσωτερικό διάκοσμο εκείνου του Ναού διασώζεται αυτούσιο μόνο αυτό το μικρό αλλά εξαίσιο τμήμα της ψηφιδωτής παράστασης του Αποστόλου Ανδρέα.
Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε,
Η ιστορία αυτής της πόλης είναι μακρά και ένδοξη, όπως αποδεικνύει και αυτός ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα, το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, η μία από τις δύο μόλις τέτοιες σκεπαστές αγορές που σώζονται σε όλη την Ελλάδα.
Η Σίρις η Παιονική του Ηροδότου, η Σίρρα του Θεόπεμπου, η «Σιρραίων πόλις» των Ρωμαίων, όπως αναγράφεται στην επιγραφή που εκτίθεται εδώ, σε αυτό το Μουσείο ήταν πάντοτε ένα αξιόλογο κέντρο λόγω της γεωγραφικής θέσης και των φυσικών πλεονεκτημάτων της.
Ήταν το «μέγα και θαυμαστό άστυ» για τους Βυζαντινούς, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το κόσμημα της Ανατολικής Μακεδονίας, ένα σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Οι δύο καταστροφές που υπέστη, η μία κατά την Απελευθέρωση της το 1913, όπως προαναφέρθηκε και η δεύτερη μετά την αποχώρηση των Βουλγάρων τον Οκτώβριο του 1944 άφησαν βαθιές πληγέςστην πόλη μας.
Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε καλά σε αυτόν τον τόπο, που σαρώθηκε από τους ανέμους της ιστορίας πάμπολλες φορές, που έγινε πατρίδα για τον προσφυγικό Ελληνισμό είναι να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε και να προχωράμε.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι ήρωες μας,
Αυτός είναι ο δρόμος που μας έδειξαν σπουδαίοι Σερραίοι που διέπρεψαν στην πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη με κορυφαίο τον συντοπίτη μας, τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Στα χνάρια αυτού του οραματιστή πολιτικού βαδίζουμε, στον οποίο οφείλουμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο μεταπολεμικό επίτευγμα της χώρας μας.
Και σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, όπως μου θύμισε ο Υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια η εθνική αντιπροσωπεία ενέκρινε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Στα χνάρια του Εμμανουήλ Παπά, των Μακεδονομάχων και των υπερασπιστών του ηρωικού Ρούπελ πορευόμαστε.
Αυτοί οι Σερραίοι αποτελούν τον φάρο της πορείας μας, αυτοί αποτελούν την πυξίδα της ψυχής μας.
108 χρόνια μετά την απελευθέρωση, οι Σέρρες μετατρέπονται σε έναν από τους βασικούς πυρήνες της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Ο εορτασμός αυτής της Επετείου, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι μια ευκαιρία για να εμπνευστούμε από την ιστορία μας, να οραματιστούμε το Αύριο και να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή που έρχεται σχεδιάζοντας το μέλλον.
Το όραμά μας είναι να καταστήσουμε τις Σέρρες ένα πρότυπο ευρωπαϊκής πόλης, ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό κέντρο, πρωταγωνιστή στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο στον Δήμο μας δρομολογούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης με την υλοποίηση εμβληματικών έργων απαντώντας στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που δημιουργεί το σημερινό περιβάλλον.
Απαντάμε με τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Eden Project Hellas, που αποτελεί το όραμα μας, ώστε να εμπνεύσουμε την κοινωνία για μία βιώσιμη και κυκλική προσέγγιση στη διαχείριση του περιβάλλοντος τοποθετώντας έτσι δυναμικά την περιοχή των Σερρών, αλλά και τη χώρα μας στον χάρτη των προορισμών του θεματικού τουρισμού
Με το ‘Πολιτιστικό Κέντρο Κωνσταντίνος Καραμανλής’ που δρομολογούμε στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαλουκά με στόχο να αποτελέσει μια σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού.
Με έργα Αστικής Αναζωογόνησης, που περιλαμβάνουν την ανάπλαση κεντρικών πάρκων και πλατειών, δημιουργία νέων χώρων αναψυχής, καθώς και με τη λειτουργική και αισθητική αναδιαμόρφωση των εισόδων της πόλης.
Με τη δημιουργία του Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων που με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων θα αναβιώνει την ιστορία του Δήμου μας.
Με την αξιοποίηση του Αθλητικού μας Πάρκου και του μοναδικού Αυτοκινητοδρομίου στα Βαλκάνια, διαμορφώνοντας μια εντελώς νέα προοπτική στον χώρο του αθλητισμού του Δήμου.
Και όλα αυτά από έναν Δήμο που δείχνει έντονο κοινωνικό πρόσωπο, προσφέροντας ισχυρό δίχτυ προστασίας για όλους τους πολίτες.
Οι Σέρρες το 2021 κοιτούν με αισιοδοξία το Αύριο.
Ένα Αύριο, το οποίο πρέπει να χτίσουμε με συνθέσεις και συναινέσεις, με πνεύμα συνεργασίας και αναπτυξιακή προοπτική, με γερές συμμαχίες.
Εξοχοτάτη
Στο πρόσωπό σας, ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας βλέπουμε την έκφραση αυτού του πνεύματος της συναίνεσης, των αξιών της ισότητας, της ισονομίας και της υπέρβασης των στερεοτύπων.
Με την επιστημονική γνώση και τον βαθύτατο σεβασμό σας στους δημοκρατικούς θεσμούς αφήνετε το δικό σας, ξεχωριστό αποτύπωμα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, όπως έντονο ήταν το στίγμα σας και στο δικαστικό σώμα, ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Είμαστε υπερήφανοι και ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί η παρουσία σας στις Σέρρες και η ανακήρυξή σας σε Επίτιμη Δημότη δεν έχει μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική σημασία.
Σας θεωρούμε έναν πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη στο σχέδιο μας για ένα πιο φωτεινό αύριο.
Γνωρίζουμε την αγάπη σας και την ευαισθησία σας για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε αυτή την περιοχή έχετε οικογενειακές ρίζες.
Αλλά πιστέψτε με, μία βαθιά σχέση ριζώνει μεταξύ μας σε αυτόν εδώ τον τόπο, που με σεβασμό και αγάπη σας υποδέχεται σήμερα.
Είμαι σίγουρος ότι η πόλη μας, η πόλη ΣΑΣ θα σας κάνει υπερήφανη.
Εμείς, όλοι οι πολίτες των Σερρών, σας νιώθουμε ήδη έναν δικό μας άνθρωπο.
Καλώς ήρθατε στη σερραϊκή οικογένεια».
Η ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου
«Κύριε Δήμαρχε,
Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή, αφού η ιδιότητα του συνδημότη σας, καθώς και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, μου απονέμονται στην επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών και της ενσωμάτωσής τους στον εθνικό κορμό. Μιας χαρμόσυνης στιγμής για την πόλη μετά από πεντακόσια τριάντα χρόνια καταδυνάστευσης, που όμως δεν έκαμψε την πίστη, τη γλώσσα, το ελληνικό φρόνημα. Γιατί οι Σέρρες, με όπλο την παιδεία, καλλιεργώντας τα ιδεώδη του διαφωτισμού και αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων, προετοίμασαν την ελευθερία τους.
Το αδούλωτο πνεύμα των Σερραίων τους ώθησε να συμμετάσχουν σε όλες τις προεπαναστατικές κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων. Ήταν μια απόφαση ριψοκίνδυνη, μια πράξη αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, αφού η πόλη βρισκόταν κάτω από το μάτι του εχθρού, ανάμεσα στα τρία μεγάλα τουρκικά στρατόπεδα, της Κωνσταντινούπολης, του Μοναστηρίου και της Θεσσαλονίκης. Όμως οι Σερραίοι αψήφησαν τις σφαγές, τους εξανδραποδισμούς, τις λεηλασίες, τις καταστροφές που επακολουθούσαν μετά από κάθε ξεσηκωμό. Πρόσφεραν την περιουσία τους, τις δυνάμεις τους και τη ζωή τους ακόμη στην υπόθεση του Αγώνα. Όπως ο έμπορος, τραπεζίτης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς, αυτή η αγνή και ηρωική μορφή που επί οκτώ μήνες, από τον Μάρτιο ως τον Οκτώβριο του 1821, συγκράτησε τα στρατεύματα των Τούρκων στη Μακεδονία, προκειμένου να εδραιωθεί η επανάσταση στη νότιο Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε να θυμηθούμε πολλούς ακόμη αγωνιστές, πολλές θυσίες. Οι Σερραίοι πλήρωσαν ακριβά τον ασίγαστο έρωτά τους για την ελευθερία. Όμως η πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης πριν από εκατόν οκτώ χρόνια διέγραψε μονομιάς τα δεινά πενήντα τριών δεκαετιών σκλαβιάς – έστω κι αν η ελληνική σημαία υψώθηκε πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι απερχόμενοι Βούλγαροι. Συγκινούμαι όταν διαβάζω το τηλεγράφημα του Ναπολέοντα Σωτήλη, Διοικητή της ελευθερώτριας 7ης Μεραρχίας, προς το Γενικό Αρχηγείο: «Πόλις Σερρών εκάη ολόκληρος. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Άστεγοι υπερβαίνουσιν είκοσι χιλιάδας». Αλλά η συγκίνησή μου βαθαίνει ακόμη περισσότερο με την περιγραφή της απελευθέρωσης της πόλης από τον Δημοσθένη Μέλφο, βουλευτή Σερρών μετά τις πρώτες εθνικές ελληνικές εκλογές στις οποίες συμμετείχε και ο Νομός Σερρών, στις 31 Μαΐου 1915: «Οι πεινώντες και γυμνοί Σερραίοι, δακρύοντες και ενθουσιώντες υπεδέχοντο τον ελευθερωτήν Στρατόν, φωνάζοντες ‘Ας καήκαμε» και «Ζήτω το Έθνος». Τοιουτοτρόπως απεκτήσαμεν την ελευθερίαν, διά μεγίστων θυσιών και πολλών αιμάτων, έχοντες πάντοτε την παρηγορίαν ότι αι φλόγες των Σερρών εφώτισαν τα προς Ανατολάς προελαύνοντα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα’.
Πυρπολημένη, ερειπωμένη, θυσιασμένη στον βωμό της πατρίδας, η πόλη των Σερρών θα αναδυθεί από τις στάχτες της «σαν πρώτα ωραία, ανθηρή και ακμαία», χάρη στο σθένος και την ακατάλυτη αισιοδοξία των κατοίκων της. Σθένος που χαρακτήριζε, σε όλη την πολιτική του διαδρομή, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άξιο τέκνο της Πρώτης Σερρών, κορυφαίο δημόσιο άνδρα της μεταπολίτευσης, Ευρωπαίο πολιτικό με καθολική αποδοχή και πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την απελευθέρωσή της, η πόλη των Σερρών ξαναχτίστηκε, μεγάλωσε, ομόρφυνε και σήμερα συνεχίζει να αξιοποιεί τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα των ανθρώπων της για την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την αστική αναζωογόνησή της και την ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξή της. Με γεμίζουν αισιοδοξία οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Πάρκου Ηρώων, όπως και Πάρκου τεχνολογίας, πολιτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· για την ανάπλαση πάρκων και πλατειών με ιδιαίτερη μέριμνα για τον πολίτη· για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με την εκπόνηση ενός προγράμματος ασφαλτοστρώσεων, κατασκευής κόμβων και νέων γεφυρών· για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών. Τέλος, για τη δημιουργία χώρων πολιτισμού και κυρίως για τη μετατροπή του Στρατοπέδου Παπαλουκά σε πολιτιστικό Κέντρο, με το όνομα ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Από σήμερα είμαι κι εγώ δημότης Σερρών, από σήμερα μετέχω κι εγώ στις ανησυχίες, στα όνειρα, τις προσδοκίες σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε όλους εσάς, που συνεχίζετε την παράδοση των προγόνων σας με ακάματο εθνικό φρόνημα και βαθύ αίσθημα πατριωτισμού, καθιστώντας την πόλη σας και όλη την περιφέρεια των Σερρών ζωντανή, ακμαία, πλούσια σε παιδεία, παραγωγή, εμπόριο, ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς. Εύχομαι ο ανανεωτικός, δημιουργικός άνεμος να μην παύσει ποτέ να πνέει σ’ αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, δικαιώνοντας τους αγώνες αιώνων».