Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της ΙΟΝ καθώς όπως σημειώνεται «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές». ... Περισσότερα

Πράσινο φως στην εξαγορά της ΙΟΝ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της ΙΟΝ καθώς όπως σημειώνεται «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές».

Αναλυτικά η απόφαση της επιτροπής αναφέρει τα εξής:

«Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 27 Ιουνίου 2022 (Απόφαση 784/2022), αποφασίστηκε, ομόφωνα, η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία BESPOKE SGA HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ελέγχεται από την κυπριακή ιδιωτική μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία SAG INVEST & HOLDINGS LIMITED επί της εταιρείας ΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ και της εταιρείας ΑΦΟΙ Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/11, όπως ισχύει.

H εν λόγω συγκέντρωση δεν παρουσιάζει οριζόντια διάσταση ή κάθετη διάσταση σε καμία σχετική αγορά. Δεδομένου ότι η εξαγοράζουσα εταιρεία και οι εταιρείες-στόχοι δεν έχουν προϋφιστάμενη ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους είτε ως άμεσες ανταγωνίστριες είτε ως (δυνητικοί) πελάτες ή προμηθευτές ούτε στις αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγοράζουσες δηλαδή στον κλάδο των προϊόντων σοκολατοποιΐας. Συνεπώς, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές και η υπό κρίση συγκέντρωση δεν δύναται να μεταβάλει τα μερίδια στις σχετικές εν προκειμένω αγορές και συνεπώς τη δομή της αγοράς.

Advertisement
MEGA

Επιπλέον, δεν αναμένεται να προκύψουν ούτε συσπειρωτικές συνέπειες (αφορά τις ετερογενείς δραστηριότητες των συμμετεχουσών εταιρειών), καθώς τα μέρη δεν δραστηριοποιούνται (άμεσα ή έμμεσα) ούτε σε στενά συνδεόμενες γειτονικές αγορές (όπως πχ σε αγορές με συμπληρωματικά προϊόντα ή προϊόντα που αγοράζονται από το ίδιο σύνολο καταναλωτών για ίδια τελική χρήση). Ενώ, όσον αφορά τυχόν σύνδεση μεταξύ αγοράς ζαχαρωδών και αγοράς προϊόντων σοκολατοποιΐας, αφετέρου δεν εκτιμάται ως πιθανή η δυνατότητα αποκλεισμού ανταγωνιστών της ενοποιημένης επιχείρησης στην αγορά των ζαχαρωδών μέσω εφαρμογής πρακτικών ομαδικών ή συνδυασμένων πωλήσεων από την BESPOKE λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια της ΙΟΝ στις επι μέρους υπο-αγορές αλλά και την θέση και τα μερίδια των ανταγωνιστών.

Αναφορικά με μειοψηφική -και πάντως μη προσδίδουσα έλεγχο- συμμετοχή σε εταιρεία γαλακτοκομικών, και την θέση αυτής ως δυνητικού προμηθευτή στις κατάντη υπο-αγορές προϊόντων σοκολατοποιΐας, ούτε εδώ εκτιμάται η πιθανότητα να προκύψουν οιεσδήποτε ενδεχόμενες επιζήμιες για τον ανταγωνισμό επιπτώσεις συνεπεία της παρούσας συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ομόφωνα ενέκρινε κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην μεταβολή ελέγχου, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ