Ανατροπές στο χάρτη των επαγγελματικών ακινήτων έχει προκαλέσει το άλμα των ενοικίων σε καταστήματα και γραφεία επαγγελματικών ακινήτων. Χιλιάδες καταστηματάρχες και επαγγελματίες λόγω της έκρηξης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια ... Περισσότερα

Επιχειρηματίες κλείνουν τα καταστήματά τους και μετακομίζουν σε άλλες περιοχές με φθηνότερο ενοίκιο

Epilogestv

Epilogestv

Ανατροπές στο χάρτη των επαγγελματικών ακινήτων έχει προκαλέσει το άλμα των ενοικίων σε καταστήματα και γραφεία επαγγελματικών ακινήτων.

Advertisement
 

Χιλιάδες καταστηματάρχες και επαγγελματίες λόγω της έκρηξης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στα ενοίκια αποφάσισαν να φύγουν από το ακίνητο που νοίκιαζαν και να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλο ακίνητο, σε άλλη περιοχή για να περιορίσουν τα έξοδα του ενοικίου. Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που αποφάσισαν να κατεβάσουν οριστικά ρολά μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής τους.

Τα κλειστά καταστήματα «επιστρέφουν» σε πολλούς εμπορικούς δρόμους. Το φαινόμενο μπορεί να μη θυμίζει τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων τα οποία μπορεί να μένουν ξενοίκιαστα για μήνες. Οι έμποροι και επαγγελματίες που αφήνουν την επαγγελματική τους στέγη, λόγω υψηλού κόστους, μετακομίζουν σε νέες περιοχές δημιουργώντας νέες εμπορικές γειτονιές.

Το πρόβλημα των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει καθώς μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις αφορούν μόνο εκείνους που έχουν συμβόλαιο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

Στο πρόβλημα αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΣΕΕ την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι το θέμα είναι μεγάλο καθώς αρκετές επιχειρήσεις που λήγουν τα συμβόλαια τους βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερβολικές αυξήσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες, ζητώντας από τον υπουργό Ανάπτυξης να παρέμβει στο θέμα.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕΝΥ ΕΣΕΕ οι αυξήσεις που έγιναν μέσα σε ένα χρόνο 2023-2024 από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Ινστιτούτο δείχνουν το εύρος του προβλήματος. Ενδεικτικά στη Βόρεια Ελλάδα το μέσο μηνιαίο ενοίκιο σε επαγγελματική στέγη ήταν το 2023 στα 682 ευρώ και έφτασε πέρσι τα 761 ευρώ το 2024, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 714 ευρώ έφτασε 829 ευρώ.

«Λούκετα»

Πολλές φορές η λήξη του συμβολαίου ισοδυναμεί με κλείσιμο της επιχείρησης καθώς τα νέα μισθώματα που ζητούνται είναι εξωφρενικά από ορισμένους ιδιοκτήτες, λένε άνθρωποι της αγοράς σημειώνοντας ότι το ενοίκιο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης ενώ ιδιαίτερα στην εστίαση η μετακίνηση της επιχείρησης σε άλλο σημείο μπορεί να ισοδυναμεί ακόμα και με οριστικό λουκέτο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς σε αρκετές περιοχές της χώρας το πρόβλημα των αυξημένων ενοικίων έχει οδηγήσει ακόμα και σε δημιουργία νέων εμπορικών σημείων στις πόλεις, καθώς οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών είναι τόσο υψηλές που μπορεί έναν επιχειρηματία να αναζητήσει οικονομικότερο ακίνητο και να μετακινηθεί. Έτσι αρκετά καταστήματα παραμένουν κλειστά ερημώνοντας άλλοτε εμπορικούς δρόμους με τους επιχειρηματίες να δημιουργούν νέες εμπορικές γειτονιές που αναπτύσσονται εξ’ ανάγκης.

Advertisement

Οι αριθμοί

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2024 οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το 2023 φτάνοντας στα επίπεδα προ κρίσης. Στην Αθήνα τα ενοίκια των καταστημάτων «έτρεξαν» με ρυθμό 10,5% σε σχέση με το 2023, στη Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 4,5% και 4% στην υπόλοιπη χώρα.

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

25/12/25 1:01 πμ

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 12:58 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 12:50 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 12:47 πμ

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 12:42 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

25/12/25 12:37 πμ

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

25/12/25 12:28 πμ

Τετραήμερο κινηματογραφικών εμπειριών VR που δεν προβάλλονται απλώς, αλλά περιβάλλουν τον θεατή από την Poetics

Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το... πορτοφόλι τους

25/12/25 12:23 πμ

Γιορτινή κίνηση με τους καταναλωτές να ψωνίζουν με μέτρο και ανάλογα με το… πορτοφόλι τους

Δεκατριάχρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από νεαρούς

25/12/25 12:17 πμ

Δεκατριάχρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από νεαρούς

Συνελήφθη 36χρονος διωκόμενος για αδικήματα αθλητικής βίας

25/12/25 12:12 πμ

Συνελήφθη 36χρονος διωκόμενος για αδικήματα αθλητικής βίας

Εορτολόγιο: Χριστούγεννα η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

24/12/25 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Χριστούγεννα η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Δεκεμβρίου

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε

24/12/25 11:44 μμ

Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε