Με συντονισμένες εφόδους σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Σόφια, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε εγκληματικά δίκτυα που διοχέτευαν μαζικά παραποιημένα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας δασμούς ... Περισσότερα

Επιχείρηση «Καλυψώ»: Εταιρείες-βιτρίνα στη Βουλγαρία, ελληνικά ΑΦΜ και ζημιά 700 εκατ.

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Με συντονισμένες εφόδους σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Σόφια, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε εγκληματικά δίκτυα που διοχέτευαν μαζικά παραποιημένα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας δασμούς και ΦΠΑ, και προκαλώντας εκτιμώμενη ζημιά ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιχείρηση «Καλυψώ» αποκάλυψε ένα πολυεθνικό σχήμα εισαγωγών υφασμάτων, υποδημάτων, ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Η έρευνα, που εκτείνεται σε 14 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία), περιλάμβανε 101 εφόδους σε τελωνειακά γραφεία, λογιστικά και νομικά γραφεία, εταιρείες μεταφορών, αποθήκες και σπίτια υπόπτων.

Συνελήφθησαν 10 άτομα –ανάμεσά τους και δύο τελωνειακοί υπάλληλοι– ενώ κατασχέθηκαν 5,8 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 7.133 ηλεκτρικά ποδήλατα, 3.696 πατίνια και 480 κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά.

Το σχήμα βασιζόταν σε χαμηλή τιμολόγηση ή εσφαλμένη κατηγοριοποίηση των προϊόντων κατά την είσοδο στην Ε.Ε., με χρήση πλαστών εγγράφων, ώστε να αποφεύγεται η καταβολή δασμών.

Κρίσιμος ήταν ο ρόλος εταιρειών-βιτρίνα με έδρα κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά ενεργές στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ, που εκμεταλλεύονταν τη διαδικασία «CP42», η οποία επιτρέπει την απαλλαγή από ΦΠΑ όταν τα αγαθά μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος.

Στην πράξη, ωστόσο, οι τελικοί «αποδέκτες» στις χώρες αυτές –από τη Γερμανία και τη Σλοβενία μέχρι την Ισπανία– δεν παραλάμβαναν ποτέ τα προϊόντα.

Advertisement
Family Kitchen

Οι εταιρείες λειτουργούσαν ως «έμποροι», επιτρέποντας την κυκλοφορία των αγαθών στη μαύρη αγορά, μέσω ελεγχόμενων αποθηκών από τα ίδια τα δίκτυα.

Η οργάνωση διέθετε το πλήρες πακέτο: από την έκδοση πλαστών παραστατικών και τη διαχείριση των «εταιρειών φαντάσματα» μέχρι την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων στις αγορές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, τα έσοδα μεταφέρονταν στην Κίνα μέσω συστημάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε συνεργασία με άλλα εγκληματικά δίκτυα.

Η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων πάνω από 250 εκατ. σε χαμένους δασμούς και σχεδόν 450 εκατ. από ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκαν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας (ΑΑΔΕ) συμμετείχε στην έρευνα και συνδράμει στην αποτίμηση των απωλειών.

*Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, του OLAF, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και των αρχών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας. Καταδεικνύει τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας απέναντι στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Πηγή kathimerini.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ