Με συντονισμένες εφόδους σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Σόφια, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε εγκληματικά δίκτυα που διοχέτευαν μαζικά παραποιημένα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας δασμούς ... Περισσότερα

Επιχείρηση «Καλυψώ»: Εταιρείες-βιτρίνα στη Βουλγαρία, ελληνικά ΑΦΜ και ζημιά 700 εκατ.

Epiloges Press

Epiloges Press

Με συντονισμένες εφόδους σε Αθήνα, Μαδρίτη, Παρίσι και Σόφια, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατάφερε ισχυρό πλήγμα σε εγκληματικά δίκτυα που διοχέτευαν μαζικά παραποιημένα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας δασμούς και ΦΠΑ, και προκαλώντας εκτιμώμενη ζημιά ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Advertisement
 

Η επιχείρηση «Καλυψώ» αποκάλυψε ένα πολυεθνικό σχήμα εισαγωγών υφασμάτων, υποδημάτων, ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Η έρευνα, που εκτείνεται σε 14 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία), περιλάμβανε 101 εφόδους σε τελωνειακά γραφεία, λογιστικά και νομικά γραφεία, εταιρείες μεταφορών, αποθήκες και σπίτια υπόπτων.

Συνελήφθησαν 10 άτομα –ανάμεσά τους και δύο τελωνειακοί υπάλληλοι– ενώ κατασχέθηκαν 5,8 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 7.133 ηλεκτρικά ποδήλατα, 3.696 πατίνια και 480 κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά.

Το σχήμα βασιζόταν σε χαμηλή τιμολόγηση ή εσφαλμένη κατηγοριοποίηση των προϊόντων κατά την είσοδο στην Ε.Ε., με χρήση πλαστών εγγράφων, ώστε να αποφεύγεται η καταβολή δασμών.

Κρίσιμος ήταν ο ρόλος εταιρειών-βιτρίνα με έδρα κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά ενεργές στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ, που εκμεταλλεύονταν τη διαδικασία «CP42», η οποία επιτρέπει την απαλλαγή από ΦΠΑ όταν τα αγαθά μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος.

Στην πράξη, ωστόσο, οι τελικοί «αποδέκτες» στις χώρες αυτές –από τη Γερμανία και τη Σλοβενία μέχρι την Ισπανία– δεν παραλάμβαναν ποτέ τα προϊόντα.

Οι εταιρείες λειτουργούσαν ως «έμποροι», επιτρέποντας την κυκλοφορία των αγαθών στη μαύρη αγορά, μέσω ελεγχόμενων αποθηκών από τα ίδια τα δίκτυα.

Η οργάνωση διέθετε το πλήρες πακέτο: από την έκδοση πλαστών παραστατικών και τη διαχείριση των «εταιρειών φαντάσματα» μέχρι την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων στις αγορές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, τα έσοδα μεταφέρονταν στην Κίνα μέσω συστημάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σε συνεργασία με άλλα εγκληματικά δίκτυα.

Advertisement

Η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων πάνω από 250 εκατ. σε χαμένους δασμούς και σχεδόν 450 εκατ. από ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκαν.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Ελλάδας (ΑΑΔΕ) συμμετείχε στην έρευνα και συνδράμει στην αποτίμηση των απωλειών.

*Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, του OLAF, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και των αρχών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας. Καταδεικνύει τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας απέναντι στο οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Πηγή kathimerini.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουλή - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ και των ΜΜΕ

10/11/25 9:59 μμ

Βουλή – Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ και των ΜΜΕ

Πεντακόσιοι φοιτητές- ερευνητές, ΕΚΕΤΑ ,τρία πανεπιστήμια και μια αντιπεριφέρεια στα σεμινάρια ΑΙ με την Google Cloud

10/11/25 9:54 μμ

Πεντακόσιοι φοιτητές- ερευνητές, ΕΚΕΤΑ, τρία πανεπιστήμια και μια αντιπεριφέρεια στα σεμινάρια ΑΙ με την Google Cloud

ΕΠΟ: Αποβλήθηκε η Ρόδος από το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής

10/11/25 9:47 μμ

ΕΠΟ: Αποβλήθηκε η Ρόδος από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής

Τα συμπληρώματα διατροφής θέλουν προσοχή και...γιατρό τονίστηκε σε εκδήλωση του ΑΠΘ

10/11/25 9:43 μμ

Τα συμπληρώματα διατροφής θέλουν προσοχή και…γιατρό τονίστηκε σε εκδήλωση του ΑΠΘ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ντάνιελ θα στοιχίσει στην ελληνική πολιτεία πάνω από 3 δισ. ευρώ - Έχουν γίνει πολλά για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών

10/11/25 9:40 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ντάνιελ θα στοιχίσει στην ελληνική πολιτεία πάνω από 3 δισ. ευρώ – Έχουν γίνει πολλά για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών

Σκάνδαλο στην Τουρκία: Προσωρινή κράτηση για 6 διαιτητές

10/11/25 9:37 μμ

Σκάνδαλο στην Τουρκία: Προσωρινή κράτηση για 6 διαιτητές

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το αίτημα της Euronext για αναθεώρηση του ορίου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για την ΕΧΑΕ

10/11/25 9:33 μμ

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το αίτημα της Euronext για αναθεώρηση του ορίου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για την ΕΧΑΕ

«Τα νέα παιδιά μπορούν να στελεχώσουν την Εθνική» (video)

10/11/25 9:28 μμ

«Τα νέα παιδιά μπορούν να στελεχώσουν την Εθνική» (video)

Κοζάνη: Στα εγκαίνια του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων ο αναπλ. υπουργός Εθνικής οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης

10/11/25 9:21 μμ

Κοζάνη: Στα εγκαίνια του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων ο αναπλ. υπουργός Εθνικής οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης

Συναντήσεις του ΥΜΑΘ Κ.Γκιουλέκα με τις προξένους της Ρουμανίας και της Αλβανίας

10/11/25 9:12 μμ

Συναντήσεις του ΥΜΑΘ Κ.Γκιουλέκα με τις προξένους της Ρουμανίας και της Αλβανίας

Παρουσίαση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε εκδήλωση ΔΙΠΑΕ και Unicef

10/11/25 9:06 μμ

Παρουσίαση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε εκδήλωση ΔΙΠΑΕ και Unicef

Meteo / ΕΑΑ: Μεγάλα ύψη βροχής στα δυτικά και στην Πελοπόννησο

10/11/25 8:52 μμ

Meteo / ΕΑΑ: Μεγάλα ύψη βροχής στα δυτικά και στην Πελοπόννησο