Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.     Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Advertisement
 

 

Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του οφέλους που έχουν οι πολίτες και το κράτος απο τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους. Ήδη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας.

Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, εξάλλου, εξωδικαστικός μηχανισμός για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα Δικαστήρια οι οποίες, σήμερα, υπερβαίνουν τις 10.000. Το νέο σύστημα προδικαστικής επίλυσης των διαφορών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.

 

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων, τις οποίες, ούτως ή άλλως, διαθέτει ο φετινός προϋπολογισμός. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία εκτελεσης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και για τη δημιουργία επαρκούς δημοσιονομικού χώρου που θα στηρίξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα.

Advertisement

Μεταξύ των ελαφρύνσεων αυτών η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι θεσμοί εγκρίνουν την αλλαγή χρήσης των ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς, αυτά να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ουσιαστικά σημαίνει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων με μηδενικό επιτόκιο σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη δανείων απο τις τράπεζες.

Παράλληλα, σημαντική θα ανάσα στον προϋπολογισμό θα υπάρξει και στην περίπτωση που οι θεσμοί δώσουν την έγκριση τους για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα των δαπανών του Δημοσίου για το προσφυγικό. Ήδη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσμετρούν μία προς μία τις δαπάνες αυτές οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: «Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο

15/11/25 4:16 μμ

«Γέφυρα ζωής» από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά βρέφους από τις Σέρρες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

15/11/25 2:41 μμ

Σύγχρονοι «παλιατζήδες» αδειάζουν τα σπίτια από άχρηστα με ένα «κλικ» και τίποτα δεν πάει χαμένο

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

15/11/25 10:06 πμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο LSE: «Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

15/11/25 10:02 πμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

15/11/25 10:01 πμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο συγγραφέας και ποιητής Τάσος Σταμπούλογλου

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

15/11/25 9:44 πμ

Πως να διακοσμήσεις το υπνοδωμάτιό σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε σηπτική δεξαμενή

15/11/25 9:49 πμ

Τραγωδία στην Ορεστιάδα: Νεκρή 70χρονη γυναίκα που έπεσε σε δεξαμενή

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

15/11/25 9:42 πμ

Ο οδηγός για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν από την αγορά

Τι είναι η μέθοδος Heimlich (Χάιμλιχ) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

15/11/25 9:39 πμ

Τι είναι η μέθοδος Χάιμλιχ (Heimlich) που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε- Δείτε βίντεο

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

15/11/25 9:37 πμ

Οι γονείς του Φανούρη Καργάκη: Του είχαν στήσει ενέδρα – Δεν ανταποδώσαμε τους πυροβολισμούς

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

15/11/25 9:30 πμ

Θεσσαλονικιός ο 22χρονος που πνίγηκε από μπέργκερ – Ναυαγοσώστης του έδωσε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – Πέντε επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν

15/11/25 9:20 πμ

Λεωφορείο που πήγαινε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξετράπη στην Εθνική Οδό – 5 επιβάτες και ο οδηγός τραυματίστηκαν