Έρχεται (και) στην Ελλάδα: Κρατούµενοι µε… δουλειά και σπίτι
Date:
Ελεύθεροι…φυλακισµένοι θα είναι οι πρώτοι έξι κρατούµενοι που θα µπουν πιλοτικά στο πρόγραµµα της ηµιελεύθερης διαβίωσης που σχεδιάζει το υπουργείο ∆ικαιοσύνης.
Θα ζουν µακριά από τη φυλακή του Κορυδαλλού, σε ένα σπίτι κοντά στο σωφρονιστικό κατάστηµα, και θα εργάζονται σε ιδιώτες, προκειµένου -όταν εκτίσουν και το υπόλοιπο της ποινής τους να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επαγγελµατική τους πορεία.
Μολονότι ο θεσµός της ηµιελεύθερης διαβίωσης προβλεπόταν στον σωφρονιστικό κώδικα του 1989, τελικά έµεινε στα χαρτιά. Το σχέδιο µπαίνει πλέον σε τροχιά αναβίωσης, καθώς γίνεται προσπάθεια υλοποίησής του, εξασφαλίζοντας στους πρώτους έξι «τυχερούς» και τη στέγασή τους στην κατοικία όπου διέµενε παλαιότερα ο διευθυντής των φυλακών. Σήµερα το σπίτι αυτό είναι εγκαταλελειµµένο, ωστόσο βρέθηκε το κονδύλι για την αποκατάστασή του. Στόχος είναι η κατοικία των πρώτων… ελεύθερων κρατουµένων να προσοµοιάσει µε το αυστριακό σπίτι που αποτελεί πρότυπο ηµιελεύθερης διαβίωσης κρατουµένων.
Στα 72.000 ευρώ
Η σκέψη για την υλοποίηση του θεσµού πηγαίνει πίσω στον χρόνο, όταν µία οµάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου ∆ικαιοσύνης και τον διευθυντή της κεντρικής αποθήκης υλικών φυλακών (ΚΑΥΦ) παρέδωσε το πόρισµά της για το πώς µπορεί να λειτουργήσει το σχέδιο της ηµιελεύθερης διαβίωσης. Στη συνέχεια έγινε η αυτοψία της οικίας του πρώην διευθυντή, καθώς και µελέτη από την Περιφέρεια Αττικής. Το κόστος που εκτιµήθηκε αρχικά για τις επισκευές αποκατάστασης του σπιτιού φθάνει τα 72.000 ευρώ και τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η υπογραφή της σύµβασης µε τον εργολάβο.
Ο χώρος που θα επισκευαστεί είναι µια µονοκατοικία, η οποία διαθέτει 3 δωµάτια, µε κουζίνα, χολ και µπάνιο, σε συνολικά 82 τετραγωνικά µέτρα, µε εξωτερικό χώρο. Αντίστοιχο πρόγραµµα εφαρµόζει και η Κύπρος, την οποία πριν από λίγες ηµέρες επισκέφθηκε κλιµάκιο της Γενικής Γραµµατείας Αντεγκληµατικής Πολιτικής, προκειµένου να υιοθετηθούν κάποιες από τις πρακτικές που εφαρµόζονται και στο νησί της Αφροδίτης.
Με ανοικτές…πόρτες
Τον Νοέµβριο του 2017, στο πλαίσιο της συνεργασίας µε την Αυστρία, ο διευθυντής της φυλακής ήρθε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη λειτουργία του αυστριακού σπιτιού, το οποίο δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα κανονικό σπίτι. Σε αυτό οι κρατούµενοι διαµένουν χωρίς να «κλειδώνονται» τη νύχτα, ενώ δεν επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Μάλιστα, επιτρέπεται να έχουν µία έως δύο εξόδους τον µήνα, µαζί µε τους άλλους «ελεύθερους» συγκρατούµενούς τους. Τα έπιπλα του «σπιτιού τους» είναι κατασκευασµένα εξολοκλήρου από το ξυλουργείο της φυλακής. Τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν είτε σε ιδιωτικές εταιρείες είτε στο ∆ηµόσιο (π.χ. στα δικαστήρια) και αµείβονται µε 8 ευρώ την ώρα.
Όλοι έχουν χρηµατοκιβώτιο στο «κελί» τους, ενώ κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι, όταν επιστρέφουν, ελέγχονται για τυχόν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. «Η ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων έκτισης των ποινών αποτελεί σταθερή πολιτική επιλογή του υπουργείου ∆ικαιοσύνης ήδη από το 2015. Η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών, η κοινωφελής εργασία αλλά και η ηµιελεύθερη διαβίωση συνιστούν βασικούς πυλώνες µιας σύγχρονης αντεγκληµατικής πολιτικής, που δεν διακατέχεται από εκδικητικότητα και τιµωρητικές εµµονές, αλλά προωθεί την κοινωνική επανένταξη των κρατουµένων» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γ.γ. Αντεγκληµατικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης.
«Βλέπουµε τη διεθνή εµπειρία και δουλεύουµε συστηµατικά για την ουσιαστική εφαρµογή του θεσµού της ηµιελεύθερης διαβίωσης, µε τρόπο προσεκτικό αλλά και αξιόπιστο. Τολµούµε αυτό που δεν έγινε τα προηγούµενα 30 χρόνια, αφού ο θεσµός υπάρχει στα χαρτιά από το 1989. Η προετοιµασία σε λίγο ολοκληρώνεται. Σύντοµα, ακόµα ένα εργαλείο θα είναι διαθέσιµο στην αντεγκληµατική µας πολιτική, µε στόχο την προστασία της κοινωνίας από το έγκληµα αλλά και την ουσιαστική επαγγελµατική και κοινωνική επανένταξη των κρατουµένων» καταλήγει
Αποκλειστικά το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει το πρόγραµµα της ηµιελεύθερης διαβίωσης