Μπορεί το καλοκαίρι να… ήρθε από νωρίς φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έρχεται την Κυριακή και τη Δευτέρα.   Όπως αναφέρει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μπορεί το καλοκαίρι να… ήρθε από νωρίς φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού έρχεται την Κυριακή και τη Δευτέρα.

 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν θα είναι ακραίος, θα είναι μέτριας έντασης, όμως κατά τη διάρκεια που οι θερμές αέριες μάζες θα μας επισκεφτούν, ο υδράργυρος τοπικά θα ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Μέχρι στιγμής, παρόλο που σε κάποιες περιοχές η ζέστη είναι παρατεταμένη, μόνο ήπιες θερμές εισβολές έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του:

Φυσιολογικές θερμοκρασίες μέχρι και αύριο Παρασκευή

Μέχρι και την Παρασκευή θα σημειώνονται ήπιες θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Παρασκευής, η μέγιστη θερμοκρασία ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει τους 36°C κατά μέσο όρο.

 

Μεταβατική, αλλά αρκετά ζεστή μέρα το Σάββατο

Το Σάββατο, καθώς οι θερμές αέριες μάζες σταδιακά θα πλησιάζουν από τις περιοχές της βόρειας Αφρικής, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο. Έτσι, ο υδράργυρος σε τμήματα της Θεσσαλίας (ή και της κεντρικής Μακεδονίας), πιθανότατα της ανατολικής Στερεάς ή και της ανατολικής Πελοποννήσου θα αγγίξει τους 37-38°C. Στην Αθήνα για παράδειγμα, το μεσημέρι του Σαββάτου τα θερμόμετρα θα καταγράψουν πιθανότατα 37°C ως μέγιστη τιμή. Ναι μεν θα είναι μια ζεστή μέρα το Σάββατο, όμως θα είναι μεταβατική πριν τον καύσωνα που θα έρθει.

 

Κυριακή και Δευτέρα : Μέτριας ισχύος καύσωνας με 40°C-41°C και σκόνη από την Αφρική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι δύο δύσκολες μέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας διότι οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα βρεθούν πάνω από την περιοχή μας, «εκτοξεύοντας» τον υδράργυρο αρκετά εύκολα στα επίπεδα των 40°C και πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στους 41°C.

 

Η ζέστη θα είναι πολύ αισθητή κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα (παρ’ όλο που και στην κεντρική Μακεδονία ίσως καταγραφούν 39°C -40°C) διότι σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσουν οι πιο αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας. Έτσι λοιπόν, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και πιθανότατα και σε περιοχές της ανατολικής, νότιας και δυτικής Πελοποννήσου θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές 39°C-40°C και τοπικά ακόμη και 41°C. Η πιθανότητα να σημειωθούν σε πολύ τοπικό επίπεδο ακόμη και 42°C θεωρώ πως είναι περιορισμένη, ωστόσο είναι υπαρκτή και δεν αποκλείεται να συμβεί.

 

Επίσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όχι όμως σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως θα προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

 

Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Κυριακή

Η Κυριακή φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, διότι σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα η ζέστη θα υποχωρήσει από τα δυτικά και τα βόρεια και μάλιστα θα αναπτυχθούν και κατά τόπους πυκνές νεφώσεις σε αυτές τις περιοχές που ίσως δώσουν λίγες μπόρες στα βόρεια και βορειοδυτικά τις μεσημεριανές ώρες. Αντίθετα, στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε όλο το Αιγαίο η ζέστη θα συνεχίσει και τη Δευτέρα με αμείωτη ένταση και περίπου με τις ίδιες μέγιστες θερμοκρασίες.

 

Πάνω από τους 38°C και στην Κρήτη

Ειδικά τη Δευτέρα θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη όπου ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 38°C.

Advertisement
MEGA

 

Μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα :

Παρασκευή : 34-35°C
Σάββατο : 36-37°C
Κυριακή : 39-40°C
Δευτέρα : 38-39°C

 

Θεσσαλονίκη :

Παρασκευή : 34°C
Σάββατο : 35°C
Κυριακή : 35-36°C
Δευτέρα : 33-34°C

 

Υποχώρηση της ζέστης σε όλη τη χώρα από την Τρίτη

Οι ισχυροί κατά περιόδους βοριάδες που θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από την ερχόμενη Τρίτη, θα εκτοπίσουν τη ζέστη νοτιότερα και έτσι θα πάρουμε δροσερές ανάσες, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετές βροχοπτώσεις ή και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, καθιστώντας για άλλη μια φορά το φετινό καλοκαίρι «κυκλοθυμικό» σε ότι αφορά στα καιρικά…

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

27/03/26 5:22 μμ

Γάζα: Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει αφοπλισμό της Χαμάς εντός 8 μηνών και καταστροφή των σηράγγων

Ισότητα ευκαιριών και βιωματική γνώση για όλα τα παιδιά, τόνισε η υπ. Παιδείας Σ.Ζαχαράκη

27/03/26 5:02 μμ

Ισότητα ευκαιριών και βιωματική γνώση για όλα τα παιδιά, τόνισε η υπ. Παιδείας Σ.Ζαχαράκη

Σ. Φάμελλος: Ενότητα και ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με όσους θέλουν και όσους μπορούν

27/03/26 4:54 μμ

Σ. Φάμελλος: Ενότητα και ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με όσους θέλουν και όσους μπορούν

Ο ΣΕΠΕΕ ενημερώνει για τη νέα δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα

27/03/26 4:49 μμ

Ο ΣΕΠΕΕ ενημερώνει για τη νέα δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα

Warner Bros: Απόκοσμο μυστήριο και δεινόσαυροι στο πρώτο τρέιλερ του «The End of Oak Street»

27/03/26 4:45 μμ

Warner Bros: Απόκοσμο μυστήριο και δεινόσαυροι στο πρώτο τρέιλερ του «The End of Oak Street»

27/03/26 4:45 μμ

Η Γουαδαλαχάρα φιλοξένησε αγώνα πλέι οφ του Μουντιάλ υπό το φάσμα της βίας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Νόβακ Τζόκοβιτς και Νικ Καλάθης στη συναυλία του στο Βελιγράδι

27/03/26 4:42 μμ

Κωνσταντίνος Αργυρός: Νόβακ Τζόκοβιτς και Νικ Καλάθης στη συναυλία του στο Βελιγράδι

Προωθούνται οι διαδικασίες για την αποξήλωση των αυθαίρετων και των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων μυδοκαλλιέργειας στη Χαλάστρα

27/03/26 4:31 μμ

Προωθούνται οι διαδικασίες για την αποξήλωση των αυθαίρετων και των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων μυδοκαλλιέργειας στη Χαλάστρα

Δ. Μιχαηλίδου: Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία – Έως 500 ευρώ σε κάθε μητέρα μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

27/03/26 4:27 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία – Έως 500 ευρώ σε κάθε μητέρα μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Στα 17 τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

27/03/26 4:20 μμ

Στα 17 τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος νανοδορυφόρος στην Ελλάδα, με την ονομασία PeakSat

27/03/26 4:13 μμ

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος νανοδορυφόρος στην Ελλάδα, με την ονομασία PeakSat

27/03/26 4:11 μμ

Ευχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τα γενέθλια του Ιβάν Σαββίδη