Οι ανατιµήσεις οφείλονται στην εκτόξευση των διεθνών τιµών στα σιτηρά και θα εµφανιστούν στα σούπερ µάρκετ από τα τέλη Νοεµβρίου Κύµα ανατιµήσεων στο αλεύρι και στα προϊόντα άρτου αναµένεται να ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι ανατιµήσεις οφείλονται στην εκτόξευση των διεθνών τιµών στα σιτηρά και θα εµφανιστούν στα σούπερ µάρκετ από τα τέλη Νοεµβρίου

Κύµα ανατιµήσεων στο αλεύρι και στα προϊόντα άρτου αναµένεται να πλήξει και την ελληνική αγορά εξαιτίας της «εκτόξευσης» των διεθνών τιµών στα σιτηρά.

 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ τους ”Έθνους’‘, αρκετές βιοµηχανίες του κλάδου που προµηθεύουν τα σούπερ µάρκετ έχουν ανακοινώσει αυξήσεις τιµών από 4% έως 6,5% στα προϊόντα άρτου και από 7% έως 10% στο αλεύρι, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρµόζονται σταδιακά από τα τέλη Νοεµβρίου µέχρι και τις αρχές του επόµενου έτους.

 

Στελέχη της αγοράς εκτιµούν πως το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσουν και άλλες βιοµηχανίες που σήµερα βρίσκονται σε στάση αναµονής, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο να απορροφήσουν µια τόσο µεγάλη άνοδο στο κόστος της πρώτης ύλης. «Από τον περασµένο Σεπτέµβριο αγοράζουµε το αλεύρι ακριβότερα κατά 20% µε 25%. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς ένα µέρος αναπόφευκτα θα περάσει στην κατανάλωση» υπογραµµίζει χαρακτηριστικά στέλεχος µεγάλης βιοµηχανίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

 

Πρόκειται για ένα θέµα που ανησυχεί ιδιαίτερα τις εταιρείες, οι οποίες, λόγω και της γενικότερης οικονοµικής κατάστασης που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα µας, προσπαθούν να διατηρούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα τον τιµοκατάλογό τους και να αποφεύγουν τη µετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά. Η μείωση του διαθέσιµου εισοδήµατος, όπως λένε εκπρόσωποι των εταιρειών, έχει κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν όσο το δυνατόν πιο φθηνές λύσεις ακόµη και στα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Σε αναµονή οι φούρνοι

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο εγκρατείς εµφανίζονται οι αρτοποιοί, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιµών τους. Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, «οι επαγγελµατίες του χώρου παρακολουθούν µε ιδιαίτερο προβληµατισµό τη σηµαντική επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών, ωστόσο δεν σχεδιάζουν ακόµη να αυξήσουν τον τιµοκατάλογό τους». Ωστόσο, υπογραµµίζει πως «εάν το φαινόµενο συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτηµα ανατιµήσεων και στο ψωµί που πωλείται στους φούρνους από τη νέα χρονιά».

 

Αναφορικά µε τη «ρίζα του κακού», αξίζει να σηµειωθεί ότι τους τελευταίους µήνες οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Αµερική, οι οποίες συνδυάστηκαν µε υψηλές θερµοκρασίες, παρατεταµένη ξηρασία αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, οδήγησαν σε µεγάλη µείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά.

 

 

Πρόσφατα το ∆ιεθνές Συµβούλιο για τα Σιτηρά µείωσε τις προβλέψεις παραγωγής για το σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018-2019, σε 136,7 εκατοµµύρια τόνους (από 148,3 εκατοµµύρια τόνους που ήταν η πρόβλεψη τον περασµένο Μάρτιο), όταν την περσινή χρονιά ανερχόταν σε 151,2 εκατ. τόνους (-10%).

 

Advertisement
Babis

«Από τον περασµένο Σεπτέµβριο αγοράζουμε το αλεύρι ακριβότερα κατά 20% µε 25%. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς ένα µέρος αναπόφευκτα θα περάσει στην κατανάλωση»

 

Σε ό,τι αφορά τις τιµές, το συµβόλαιο αναφοράς του µαλακού σίτου στο Euronext αλλά και τα αντίστοιχα προθεσµιακά συµβόλαια στο Χρηµατιστήριο Εµπορευµάτων του Σικάγου βρίσκονται υψηλότερα σε ποσοστά 15%-20% σε σχέση µε το ξεκίνηµα της χρονιάς, ενώ µέσα στο καλοκαίρι είχαν βρεθεί να ενισχύονται µέχρι και 33%.

 

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σηµειωθεί αυξήσεις, οι οποίες φτάνουν ακόµα και το 20% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι το αλεύρι και το ψωµί που χρησιµοποιούν ως πρώτη ύλη δηµητριακά και σιτηρά.

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο