Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μιας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

 Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία μιας βρετανικής μελέτης, της πρώτης παγκοσμίως που μελετά την αποτελεσματικότητα και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου «παντρέματος» εμβολίων κατά του κορονοϊού.

   Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά μια τέτοια ανάμιξη είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν επουδενί πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

   Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

   Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα ευρήματα, ιδίως από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ανάμιξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας τη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών».

         «Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμιξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες», ίσως και τον Ιούνιο. Ακόμη, επεσήμανε ότι πι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Advertisement
MEGA

   Τον Απρίλιο η μελέτη Com-CoV, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο, διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax), ώστε να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμιξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλήνιο Αντιπτέρισης Κ15 & Κ19: 1 Χρυσό , 1 Ασημένιο και 1 Χάλκινο κατέκτησαν οι Μπουδούρης Δ. και Ιωαννίδης Χρ. του ΠΛΑΤΩΝ Σερρών

01/04/26 12:27 μμ

Πανελλήνιο Αντιπτέρισης Κ15 & Κ19: 1 Χρυσό , 1 Ασημένιο και 1 Χάλκινο κατέκτησαν οι Μπουδούρης Δ. και Ιωαννίδης Χρ. του ΠΛΑΤΩΝ Σερρών

Η Πειραιώς και η ΕΛΕΠΑΠ υλοποιούν για 4η χρονιά το πρωτοποριακό πρόγραμμα «BRAVE IN - Επιστροφή στην Παραγωγικότητα»

01/04/26 12:18 μμ

Η Πειραιώς και η ΕΛΕΠΑΠ υλοποιούν για 4η χρονιά το πρωτοποριακό πρόγραμμα «BRAVE IN – Επιστροφή στην Παραγωγικότητα»

«Έκρηξη» χαράς στο Σαράγεβο για την πρόκριση στο Μουντιάλ

01/04/26 12:05 μμ

«Έκρηξη» χαράς στο Σαράγεβο για την πρόκριση στο Μουντιάλ

Γκατούζο: «Ο αποκλεισμός πονά, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο

01/04/26 12:02 μμ

Γκατούζο: «Ο αποκλεισμός πονά, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεύτερη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ζητείται άρση ασυλίας για 11 βουλευτές της ΝΔ

01/04/26 12:45 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεύτερη δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ζητείται άρση ασυλίας για 11 βουλευτές της ΝΔ

Τραυματίες στο Ισραήλ ύστερα από εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν - Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για 3η επίθεση με πυραύλους

01/04/26 11:13 πμ

Τραυματίες στο Ισραήλ ύστερα από εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για 3η επίθεση με πυραύλους

Για την 7η σερί νίκη του το Περιστέρι, για την 8η διαδοχική ο Άρης

01/04/26 11:02 πμ

Για την 7η σερί νίκη του το Περιστέρι, για την 8η διαδοχική ο Άρης

Η Βραζιλία νίκησε την Κροατία με 3-1

01/04/26 10:52 πμ

Η Βραζιλία νίκησε την Κροατία με 3-1

«Φιλική» νίκη της Πορτογαλίας, ισοπαλία για το Βέλγιο

01/04/26 10:51 πμ

«Φιλική» νίκη της Πορτογαλίας, ισοπαλία για το Βέλγιο

Η Ισπανία παραχώρησε «λευκή ισοπαλία» στην Αίγυπτο

01/04/26 10:49 πμ

Η Ισπανία παραχώρησε «λευκή ισοπαλία» στην Αίγυπτο

Η Αργεντινή συνέτριψε την Ζάμπια με 5-0, σκόραρε ο Μέσι

01/04/26 10:48 πμ

Η Αργεντινή συνέτριψε την Ζάμπια με 5-0, σκόραρε ο Μέσι

Για το 1-0 απέναντι στην ισχυρή «οικοδέσποινα» του φάιναλ φορ Μπανταλόνα η ΑΕΚ

01/04/26 10:47 πμ

Για το 1-0 απέναντι στην ισχυρή «οικοδέσποινα» του φάιναλ φορ Μπανταλόνα η ΑΕΚ