Οι χρόνιοι φόβοι ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Όμως μια ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι χρόνιοι φόβοι ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Όμως μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη καθησυχάζει καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

         Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων που, αν απορροφηθούν από τους ιστούς του σώματος, μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία τους και να προκαλέσουν βλάβη. Επειδή τα κινητά κρατιούνται συνήθως κοντά στο κεφάλι, τα εκπεμπόμενα κύματα φθάνουν σε βάθος μερικών εκατοστών στον εγκέφαλο, κάτι που έχει εδώ και χρόνια οδηγήσει σε ανησυχίες για τον πιθανό κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικών όγκων.

         Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) έχει χαρακτηρίσει τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως “πιθανώς καρκινογόνα”. Όμως οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα που έχουν μελετήσει το ζήτημα, ήσαν αναδρομικές, δηλαδή οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση του κινητού τους μετά από τη διάγνωση καρκίνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικές εκτιμήσεις.

         Η νέα προοπτική μελέτη (prospective study) από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (Journal of National Cancer Institute), περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση και οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, όπως γλοίωμα (όγκος του νευρικού συστήματος), ακουστικό νεύρωμα (όγκος του νεύρου που συνδέει τον εγκέφαλο με το έσω ους), μηνιγγίωμα (όγκος της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο) και όγκος της υπόφυσης.

         Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

         Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή/και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

Advertisement
MEGA

         Η ερευνήτρια δρ Κίρστιν Πίρι της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Οξφόρδης δήλωσε ότι “αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο”.

         Μολονότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κίνδυνοι από τη χρήση κινητού είναι διαφορετικοί για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη συσκευή τους. Στη συγκεκριμένη βρετανική μελέτη μόνο το 18% των ατόμων μιλούσαν στο κινητό τους για περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει την έκθεση του στα κύματα του κινητού χρησιμοποιώντας “hands-free” ή ηχεία.

         Ο ερευνητής Γιοακίμ Σιτζ της IARC ανέφερε ότι “οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στο κινητό“.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα χρόνια πολέμου: Η ΕΕ επιμένει στη στήριξη της Ουκρανίας και στην πίεση προς τη Ρωσία

24/02/26 1:07 μμ

Τέσσερα χρόνια πολέμου: Η ΕΕ επιμένει στη στήριξη της Ουκρανίας και στην πίεση προς τη Ρωσία

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας κατατίθενται τα πορίσματα των κομμάτων

24/02/26 1:02 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας κατατίθενται τα πορίσματα των κομμάτων

Μητσοτάκης για τα τέσσερα χρόνια πολέμου: Ακλόνητη η υποστήριξή μας στην Ουκρανία

24/02/26 12:59 μμ

Μητσοτάκης για τα τέσσερα χρόνια πολέμου: Ακλόνητη η υποστήριξή μας στην Ουκρανία

Κοζάνη: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης του 2030

24/02/26 12:59 μμ

Κοζάνη: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης του 2030

Ν. Χαρδαλιάς: Θωρακίζουμε περιοχές που για χρόνια έμεναν ευάλωτες

24/02/26 12:53 μμ

Ν. Χαρδαλιάς: Θωρακίζουμε περιοχές που για χρόνια έμεναν ευάλωτες

Ο Λούκας Γιώρκας για τις κρίσεις άγχους: Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία με τον πνευματικό μου

24/02/26 12:51 μμ

Ο Λούκας Γιώρκας για τις κρίσεις άγχους: Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία με τον πνευματικό μου

Συνεργασία FedHATTA και ΕΟΤ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

24/02/26 12:44 μμ

Συνεργασία FedHATTA και ΕΟΤ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

«ASTORIA» - Μια μουσική ιστορία για τους Έλληνες που άντεξαν...

24/02/26 12:28 μμ

«ASTORIA» – Μια μουσική ιστορία για τους Έλληνες που άντεξαν…

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων

24/02/26 12:18 μμ

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων

Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

24/02/26 12:25 μμ

Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

Καρδίτσα- Η Σχολή ή «Ελληνομουσείον» Βραγγιανών: Από αυτήν αποφοίτησε ένα πλήθος λογίων και ιδίως κληρικών

24/02/26 12:23 μμ

Καρδίτσα – Η Σχολή ή «Ελληνομουσείον» Βραγγιανών: Από αυτήν αποφοίτησε ένα πλήθος λογίων και ιδίως κληρικών

Θεσσαλονίκη: Απέδρασε 47χρονος κρατούμενος από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο

24/02/26 12:19 μμ

Θεσσαλονίκη: Απέδρασε 47χρονος κρατούμενος από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο