Date:
Tην άποψη ότι «πίνω για να ξεχάσω» αντικρούει κατέδειξε ότι ενδέχεται να βελτιώνει (και όχι να πλήττει) τη μνήμη, τουλάχιστον παροδικά.
Ωστόσο η βελτίωση αφορά αναμνήσεις που δημιουργούνται πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και όχι στη διάρκειά της, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Scientific Reports, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 88 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να απομνημονεύσουν κάποιες λέξεις και στη συνέχεια τους χώρισαν σε δύο ομάδες.
Από τη μία ομάδα ζήτησαν να πιει όσο ήθελε (κατά μέσο όρο κατανάλωσαν 4 ποτά) και από την άλλη να μην πιει καθόλου. Την επόμενη ημέρα, τους ζήτησαν να θυμηθούν τις λέξεις που είχαν μάθει και, με μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν πιει αλκοόλ θυμόντουσαν περισσότερες.
Οι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ότι το όφελος αυτό επ’ ουδενί λόγω σημαίνει πως πρέπει να… αρπάζουμε τα μπουκάλια όταν πρέπει να απομνημονεύσουμε κάτι, διότι δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να εξουδετερώνει τις καλά τεκμηριωμένες αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ στην μακροπρόθεσμη μνήμη και, φυσικά, στην ψυχοσωματική υγεία.
Παρ’ όλα αυτά, «η μελέτη μας έδειξε πως όχι μόνο όσοι είχαν πιει αλκοόλ απέδιδαν καλύτερα στην απομνημόνευση, αλλά και πως όσο περισσότερο είχαν πιει τόσο καλύτεροι ήσαν», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σίλα Μόργκαν, καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία.
Και συνέχισε: «Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το αλκοόλ εμποδίζει την εκμάθηση νέων πληροφοριών, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει καλύτερα τις προηγούμενες αναμνήσεις».
Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μελέτες, οι οποίες όμως είχαν διεξαχθεί σε ερευνητικά εργαστήρια. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται σε φυσικούς χώρους, δεδομένου ότι οι εθελοντές ήπιαν αλκοόλ στο σπίτι τους.
Πηγή: reader.gr