Έρευνα του ΟΣΕΤΕΕ: Εκατόν δεκατέσσερα τα θύματα σε εργατικά δυστυχήματα φέτος
Date:
Εκατόν δέκα τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρέας Στοϊμενίδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Εργατοϋπαλληλικο Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
«Σύμφωνα με την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, το 2024 μόνο, 114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους εργασίας και 192 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Επίσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα από επαγγελματικές ασθένειες, αλλά στη χώρα μας υποτιμάται αυτή η διάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία».
Ο κ. Στοϊμενίδης ανέφερε ότι το 2022, 104 ήταν οι νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα και 179 το 2023, επισημαίνοντας πως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα βελτίωνε την κατάσταση, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται, πέραν των μισθολογικών και άλλων ρυθμίσεων και οι όροι και οι συνθήκες εργασίας. «Υπάρχει η ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία καλεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, όπου απαιτείται το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι στο 30%», σημείωσε ο κ. Στοϊμενίδης.
Παρουσιάζοντας, δε, τα εργατικά δυστυχήματα ανά κλάδο, είπε πως το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον αγροτικό κλάδο, 26 στον κατασκευαστικό, 6 στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, 7 είναι οδηγοί, 2 στις στις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας, 32 σε λοιπές κατηγορίες (εργάτες, υπάλληλοι γραφείου), 8 σε δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναυπηγεία και τη θάλασσα, 3 σε υπηρεσίες γραφείου και 2 διανομείς.
Ο κ. Στοϊμενίδης είπε πως απαιτούνται άμεσα λύσεις και πρωτοβουλίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αποκατάσταση της ισορροπίας του εργασιακού δίκαιου, η προτεραιοποίηση των θεμάτων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η λειτουργία του τριμερούς διαλόγου στα ζητήματα αυτά, η σωστή διαστασιολόγηση και καταγραφή των θυμάτων από εργατικά δυστυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες και η δημιουργία του φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών, όπου οι εργοδότες θα αποδίδουν ασφάλιστρα ανάλογα με την τήρηση των μέτρων. Επίσης, η δημιουργία ενός μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος για ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενός μεγάλου προγράμματος προσυμπτωματικών ελέγχων για την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε ρυπογόνους, χημικούς, καρκινικούς παράγοντες, όπως τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, συμπλήρωσε ότι προγραμματίζεται ημερίδα μέσα στον Δεκέμβριο στο ΕΚΘ, με αντικείμενο τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αφυπνίσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα αποτελέσματα, όσον αφορά το θανατηφόρα δυστυχήματα και για τα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή τους».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ