Διευκρινίσεις για την υποβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Διευκρινίσεις για την υποβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19» (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/15-10-2021, όπως τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.69459/05-11-2021) διευκρινίζονται τα εξής:

– Από 06/11/2021, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης δύο φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον δύο ημερών.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία ημέρα την εβδομάδα, ή δύο ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία ημέρα, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μία φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

– Από την 6η Νοεμβρίου 2021, εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Καθίσταται συνεπώς σαφές, ότι η δυνατότητα της επιλογής «Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», αφορά πλέον, αποκλειστικά και μόνο τις υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρήσεων-εργοδοτών για τις εβδομάδες αναφοράς 18/10/2021 έως 24/10/2021, 25/10/2021 έως 31/10/2021 και 01/11/2021 έως 07/11/2021.

   – Δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης (μενού: μητρώα-στοιχεία προσωπικού) οι εργαζόμενοι για τους οποίους, κατά τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, έχει ήδη επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση ή με τον θάνατο του εργαζομένου).

   – Κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για την εβδομάδα αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 από τον εργοδότη, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν υποβληθεί στον έναν εκ των δύο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων νόσησης πριν την έναρξη της εβδομάδας αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 και εν προκειμένω το Σάββατο 06/11/2021 ή την Κυριακή 07/11/2021, δίνεται η δυνατότητα επιλογής της τιμής «Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης».

Advertisement
MEGA

Τέλος, επισημαίνεται ότι, από την εβδομάδα αναφοράς από 15/11/2021 έως 21/11/2021 και εντεύθεν, οι δύο υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται αυστηρά εντός των χρονικών ορίων της εκάστοτε εβδομάδας αναφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

16/03/26 8:32 μμ

Γ. Καραμέρος: «Οι τράπεζες επιβάλλουν μηνιαίες συνδρομές σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και η κυβέρνηση μετράει τα υπερκέρδη τους»

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης - Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

16/03/26 8:18 μμ

Στ. Παπασταύρου από Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης – Τώρα είναι η ώρα να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο μπροστά»

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

16/03/26 8:12 μμ

Ενοίκια: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1 Απριλίου

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

16/03/26 8:06 μμ

Σέρρες: Εθελοντική δενδροφύτευση στην κοιλάδα της Αγίας Βαρβάρας

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

16/03/26 8:02 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό, 910 επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ με 15000 νέες θέσεις εργασίας

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών - video

16/03/26 7:57 μμ

Αγώνες κωπηλασίας στο Κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού Σερρών – video

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

16/03/26 7:54 μμ

Από τον «Μεθυσμένο Ηρακλή» στην άγρυπνη Μέδουσα: Τα μωσαϊκά της ρωμαϊκής ελίτ ζωντανεύουν μύθους

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ - video

16/03/26 7:42 μμ

Σέρρες: Πληρώνει κανονικά λογαριασμούς αλλά δεν έχει τηλέφωνο και ίντερνετ – video

Στις Σέρρες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καράογλου - video

16/03/26 7:09 μμ

Στις Σέρρες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καράογλου – video

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της Ελλάδας σε επιχείρηση στο Στενό του Ορμούζ

16/03/26 7:00 μμ

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της Ελλάδας σε επιχείρηση στο Στενό του Ορμούζ

Μητσοτάκης από Λάρισα: Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος

16/03/26 6:54 μμ

Μητσοτάκης από Λάρισα: Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση στη Μ. Ανατολή - Αμήχανη η Τουρκία μπροστά στη στρατηγική μας

16/03/26 6:42 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση στη Μ. Ανατολή – Αμήχανη η Τουρκία μπροστά στη στρατηγική μας