Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ξεκινάει μία νέα φάση στα έργα συντήρησης και δομικής ενίσχυσης της Αγίας Σοφίας, με στόχο όπως την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών ... Περισσότερα

Εργασίες ενίσχυσης του τρούλου της Αγίας Σοφίας για να προστατευτεί από σεισμό

Epilogestv

Epilogestv

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ξεκινάει μία νέα φάση στα έργα συντήρησης και δομικής ενίσχυσης της Αγίας Σοφίας, με στόχο όπως την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού.

Τα έργα θα ολοκληρωθούν χωρίς να διακοπεί η λατρευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, πολιτικός μηχανικός και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που επιβλέπει το έργο, είπε ότι οι προσπάθειες αυτές συνιστούν την πιο ολοκληρωμένη δομική παρέμβαση εδώ και 150 χρόνια. «Διεξάγουμε εντατικές προσπάθειες αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας και των γύρω δομών της εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Οκτέν, τονίζοντας ότι «τώρα επικεντρωνόμαστε στη σεισμική θωράκιση της Αγίας Σοφίας, ιδίως ενόψει του αναμενόμενου σεισμού της Κωνσταντινούπολης».

Στην ανατολική πρόσοψη του ναού θα τοποθετηθεί ένας γερανός για την μεταφορά υλικών σε υψηλότερα τμήματα της δομής. Ένα προστατευτικό πλαίσιο θα τοποθετηθεί πάνω από το μνημείο, επιτρέποντας στους ειδικούς να εργάζονται με ασφάλεια, ενώ θα αναλύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια της Ιστορίας από πυρκαγιές και προηγούμενους σεισμούς τον 10ο και 14ο αιώνα. «Αυτό θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε τα στρώματα του κτιρίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του κοινού», δήλωσε ο κ. Οκτέν.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, αναφέρει ότι «οι εργασίες θα γίνουν από την εξωτερική επιφάνεια για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών στα ψηφιδωτά στην εσωτερική επιφάνεια του θόλου». Οι μολύβδινες επικαλύψεις θα αφαιρεθούν και θα επισκευαστούν ή θα αντικατασταθούν, ενώ -όπως αναφέρει- ο θόλος θα καλυφθεί προσωρινά στο εξωτερικό του με χαλύβδινη κατασκευή και ειδικό μουσαμά προκειμένου να μην επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες και να προστατευθούν τα ψηφιδωτά.

Η ανάρτηση του Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο γίνεται αναπαράσταση της χαλύβδινης πλατφόρμας που θα τοποθετηθεί κάτω από τον θόλο και θα στηρίζεται σε τέσσερις κύριες κολώνες ύψους 43,5 μέτρων.

Ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, του Βαγιαζίτ Β’, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.

Τον Ιούλιο του 2023, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας.

Advertisement
Babis

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται στην Αγία Σοφία έχουν τοποθετηθεί χαλύβδινες σκαλωσιές με σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού.

πηγή ertnews.gr

φωτο: AP Photo


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

04/02/26 5:00 μμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

04/02/26 4:47 μμ

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

04/02/26 4:41 μμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

04/02/26 4:38 μμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

04/02/26 4:30 μμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού - video

04/02/26 4:21 μμ

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού – video

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

04/02/26 4:46 μμ

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών - video

04/02/26 4:12 μμ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών – video

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα - Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων

04/02/26 4:46 μμ

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα – Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων