Έρπης στα μάτια: Ποια τα συμπτώματα – Πώς να τον αντιμετωπίσετεΟ έρπης στα μάτια αποτελεί αιτία ανησυχίας, επειδή μπορεί να έχει δυσάρεστα συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει τα βαθύτερα στρώματα των ματιών και την όραση του ασθενούς.

 

 

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους τύπους του απλού έρπητα, που μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια κάποιου, καθώς και τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί, όπως και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τύποι

 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ιού απλού έρπητα. Αυτοί είναι:

 

Τύπος 1: Ο ιός του έρπητα Τύπου 1 επηρεάζει συνήθως το πρόσωπο και είναι υπεύθυνος για συμπτώματα που περιλαμβάνουν φουσκάλες και σπυράκια.


Τύπος 2: Ο ιός έρπητα τύπου 2 είναι η σεξουαλικά μεταδιδόμενη μορφή του ιού. Αν και αυτός ο τύπος προκαλεί συμπτώματα κυρίως στα γεννητικά όργανα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, ο τύπος 1 του ιού απλού έρπητα είναι η πιο κοινή αιτία μολύνσεων των ματιών. Τις περισσότερες φορές, ο έρπης στα μάτια προκαλείται από την άμεση δερματική επαφή με κάποιον που έχει ήδη τον ιό.

Συχνά παραμένει αδρανής στα νευρικά κύτταρα και μπορεί να «ταξιδέψει» κατά μήκος των νεύρων στο μάτι, όταν ενεργοποιηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό σε κάποιο σημείο της ζωής τους, αλλά δεν έχουν όλοι συμπτώματα από αυτόν.

Συμπτώματα

 

Ο έρπης στα μάτια εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να είναι και στα δύο μάτια, αλλά συχνά το ένα μάτι επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο. Μερικά από τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιο μέρος του οφθαλμού επηρεάζεται.

Παραδείγματα αυτών των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν:

 

αίσθηση σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι

πονοκέφαλος

ευαισθησία στο φως

ερυθρότητα

δακρύρροια

Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει φουσκάλες έρπητα στην κορυφή των βλεφάρων, που μοιάζουν με εξάνθημα. Οι φουσκάλες σχηματίζουν κρούστα που συνήθως επουλώνεται μέσα σε τρις έως επτά ημέρες.

Εάν ο ιός του έρπητα επηρεάζει τον κερατοειδή, το εσωτερικό του ματιού, ή τον αμφιβληστροειδή, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσεις αισθητή μείωση στην όρασή του. Συνήθως, ο έρπης των ματιών δεν προκαλεί πολύ πόνο, παρόλο που το μάτι ενός ατόμου μπορεί να μοιάζει σε άσχημη κατάσταση.

 

Πηγή ourlife.gr

Views: 4

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *