Κερδίζει έδαφος όπως φαίνεται το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση την περίοδο των εορτών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Κερδίζει έδαφος όπως φαίνεται το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση την περίοδο των εορτών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία:

Να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους την περίοδο των εορτών, να μη μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του ακορντεόν γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Το σενάριο δεν αφορά μόνο τα μπαρ και νυχτερινά καταστήματα για τα οποία δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση αλλά για το σύνολο της εστίασης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 υποστήριξε πως «Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο».

Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου, είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019. Το χειμώνα που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές ακόμα και για ένα κλειστό μαγαζί, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να «τρέχουν». Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ» εκτίμησε ο κ. Καββαθάς.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Πηγή: ΕΡΤ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To όραμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, παρουσίασε ο Σωκράτης Φάμελλος

10/09/25 10:29 μμ

To όραμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, παρουσίασε ο Σωκράτης Φάμελλος

Π. Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση

10/09/25 10:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση

Κυρ. Μητσοτάκης στο Χαϊδάρι: «Ραντεβού στις κάλπες στις εκλογές του 2027 που θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας»

10/09/25 10:22 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ραντεβού στις κάλπες στις εκλογές του 2027 που θα κριθούμε συνολικά για το έργο μας»

Έτοιμη η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: "Παράπονα διευθυντών για ελλιπή συνεργασία"

10/09/25 9:57 μμ

Έτοιμη η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: “Παράπονα διευθυντών για ελλιπή συνεργασία”

Σέρρες: Οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των σχολικών μονάδων - video

10/09/25 9:32 μμ

Σέρρες: Οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των σχολικών μονάδων – video

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τα τηλέφωνα στο Νοσοκομείο Σερρών

10/09/25 10:17 μμ

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τα τηλέφωνα στο Νοσοκομείο Σερρών

10/09/25 9:06 μμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο γιατρός Αθανάσιος Γεωργιτζίκης – video

Στις Σέρρες η πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά - Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για την τουριστική προβολή του νομού - video

10/09/25 9:00 μμ

Στις Σέρρες η πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά – Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για την τουριστική προβολή του νομού – video

"Αναστάσης Καραογλάν": Ο φωτογράφος του λέοντα της Αμφίπολης

10/09/25 8:44 μμ

“Αναστάσης Καραογλάν”: Ο φωτογράφος του λέοντα της Αμφίπολης

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε τουλάχιστον να σώσουμε ζωές

10/09/25 8:23 μμ

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε τουλάχιστον να σώσουμε ζωές

Το "Χαγιάτι Λαδιά" προσκαλεί παιδιά 6 έως και 14 χρόνων σε ένα εικαστικό εργαστήρι

10/09/25 8:19 μμ

Το “Χαγιάτι Λαδιά” προσκαλεί παιδιά 6 έως και 14 χρόνων σε ένα εικαστικό εργαστήρι

10/09/25 8:11 μμ

ΥΠΟΙΚ: Στήριξη στα ακριτικά νησιά με μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ