Εστίαση – Γ. Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Αν είναι να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου
Date:
Κερδίζει έδαφος όπως φαίνεται το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση την περίοδο των εορτών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία:
Να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους την περίοδο των εορτών, να μη μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του ακορντεόν γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Το σενάριο δεν αφορά μόνο τα μπαρ και νυχτερινά καταστήματα για τα οποία δεν γίνεται ουδεμία συζήτηση αλλά για το σύνολο της εστίασης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 υποστήριξε πως «Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο».
Αν είναι να ανοίξουμε για να ξανακλείσουμε καλύτερα να μην ανοίξουμε καθόλου, είπε ο κ. Καββαθάς και σημείωσε ότι «Η εστίαση είναι ένας κλάδος με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι ευπαθή με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο άνοιγμα οι απώλειες να είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη.
Τους καλοκαιρινούς μήνες η εστίαση είχε μείον 50-60% στον κύκλο εργασιών της σε σχέση με το 2019. Το χειμώνα που είναι ακόμη πιο δύσκολες οι συνθήκες το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές ακόμα και για ένα κλειστό μαγαζί, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να «τρέχουν». Οι απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης το 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ» εκτίμησε ο κ. Καββαθάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, «αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η εστίαση είναι ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της μορφής επιδότησης του 30% επί του αντίστοιχου τζίρου του Δεκεμβρίου του 2019. Όμως όλα τα αιτήματά μας σκοντάφτουν στα δημοσιονομικά της χώρας εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα κι αυτό ξεπερνιέται μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 330.000 εργαζόμενοι, αλλά αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στους εμπλεκόμενους με αυτήν κλάδους οι εργαζόμενοι ξεπερνάνε το ένα εκατομμύριο», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.
Πηγή: ΕΡΤ