Η εστίαση «αιμορραγεί». Οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες έπεσε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση για επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά ... Περισσότερα

Η εστίαση «αιμορραγεί». Οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες έπεσε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση για επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα, για την απόκτηση των οποίων «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης.

Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί τους επιχειρηματίες της εστίασης. Κάποιοι το θεωρούν απλώς ένα ημίμετρο και άλλοι απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Προτιμούν να μην ανοίξουν καθόλου, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Το restart, αξιοποιώντας μόνο τους εξωτερικούς χώρους δεν εξυπηρετεί σε κάτι, όπως υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι «είμαστε στο σημείο μηδέν. Κρεμόμαστε από μια λεπτή κλωστή και μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρόσθετη επιβάρυνση».

Μετά τα δύο lockdown και με τα εστιατόρια και τις καφετέριες να έχουν στις εισόδους τους την ταμπέλα «κλειστόν» εδώ και 149 ημέρες – και σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν επιβληθεί τοπικά lockdown να ξεπερνούν και τις 200 ημέρες- η επόμενη ημέρα είναι δυσοίωνη. Έρευνες αποτυπώνουν με τον πιο πρόδηλο τρόπο ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αποκαρδιωτική, αφού σχεδόν το 45% των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκονται στο… φάσμα του λουκέτου, καθώς αρκετές από αυτές ίσως δεν μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν ανάψει το «πράσινο φως» ή και να ανοίξουν δεν θα αντέξουν τα δυσβάστακτα οικονομικά «βάρη» που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Σε Κολωνάκι, Γκύζη, Ψυρρή, ήδη προσμετρώνται λουκέτα με πολλά άδεια καταστήματα ή με την ταμπέλα «ενοικιάζεται» να κυριαρχεί, ενώ και στα προάστια της Αττικής, σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό η εικόνα είναι ανάλογη. Πάνω από 50 καταστήματα έκλεισαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά στις αγορές διάφορων περιοχών της Ελλάδας, υπάρχει πρόβλημα. Ο τζίρος του κλάδου συνολικά δε, έχει καταποντιστεί: σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 χάθηκε το 57% του τζίρου της, ενώ και το τρίτο τρίμηνο έχασε το 51%.

Μέσα σε αυτό το «σκηνικό», η λειτουργία της εστίασης με τη λογική του «μόνο έξω», όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, δεν μπορεί να βοηθήσει. Μιλώντας στο enikonomia.gr, τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει χαμένους κύκλους εργασιών και να φέρει κέρδη. Αντίθετα μόνο επιπλέον κόστος και ζημίες θα εγγράφονταν στην τελική… γραμμή των λογιστικών βιβλίων των επιχειρήσεων».

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών

20/08/25 11:18 πμ

ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Για ακόμη μια χρονιά τα κυνηγετικά συμφέροντα υπερισχύουν της προστασίας της φύσης

20/08/25 11:11 πμ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Για ακόμη μια χρονιά τα κυνηγετικά συμφέροντα υπερισχύουν της προστασίας της φύσης

3o Βραδινό Μπασκετάκι για όλες τις ηλικίες στις Σέρρες - Δήλωσε συμμετοχή

20/08/25 11:03 πμ

3o Βραδινό BASKETAKI για όλες τις ηλικίες στις Σέρρες – Δήλωσε συμμετοχή

Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χόμπιτ» πωλήθηκε έναντι 57.000 δολαρίων

20/08/25 10:26 πμ

Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Χόμπιτ» πωλήθηκε έναντι 57.000 δολαρίων

Θεσσαλονίκη: Δύο άνδρες αναζητούνταν για ενδοοικογενειακή βία - Βρέθηκαν όπλα στα σπίτια τους

20/08/25 10:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Δύο άνδρες αναζητούνταν για ενδοοικογενειακή βία – Βρέθηκαν όπλα στα σπίτια τους

Νέα Βρασνά: Πρόστιμο 1000 ευρώ σε 60χρονη γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη

20/08/25 10:17 πμ

Νέα Βρασνά: Πρόστιμο 1000 ευρώ σε 60χρονη γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη

Σέρρες: Θρήνος για τον 38χρονο Ιωάννη Ζέζιο που έφυγε από την ζωή

20/08/25 10:07 πμ

Σέρρες: Θρήνος για τον 38χρονο Ιωάννη Ζέζιο που έφυγε από την ζωή

Πυροσβεστική για τη νέα κυνηγετική περίοδο: 5 συστάσεις για αποφυγή πυρκαγιών στα δάση

20/08/25 9:54 πμ

Πυροσβεστική για νέα κυνηγετική περίοδο: 5 συστάσεις για αποφυγή πυρκαγιών στα δάση

Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα στην εθνική οδό και δεν σταματούσε

20/08/25 9:38 πμ

Δείτε βίντεο: Οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα στην εθνική οδό και δεν σταματούσε

Τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Φώναζαν “σώστε μας” – Μαρτυρίες σοκ για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς

20/08/25 9:57 πμ

Τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Φώναζαν “σώστε μας” – Μαρτυρίες σοκ για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς

Εύκολο παγωτό γιαούρτι, χωρίς παγωτομηχανή

20/08/25 8:43 πμ

Εύκολο παγωτό γιαούρτι, χωρίς παγωτομηχανή

Τα 10 υπέροχα πράγματα που θα σου συμβούν μόλις κόψεις τη ζάχαρη

20/08/25 8:41 πμ

Τα 10 υπέροχα πράγματα που θα σου συμβούν μόλις κόψεις τη ζάχαρη