Με υγειονομικό διαβατήριο, καθολικά τεστ και διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες ανοίγει ο τουρισμός. Το πράσινο φως δόθηκε για την έναρξη του σταρτηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επανέναρξη του τουρισμού. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με υγειονομικό διαβατήριο, καθολικά τεστ και διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες ανοίγει ο τουρισμός.
 
Το πράσινο φως δόθηκε για την έναρξη του σταρτηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την επανέναρξη του τουρισμού.

Άλλωστε είναι ένας κλάδος στον οποίο η Κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να μπορρέσει να ανακάμψει οικονομικά μετά απο έναν δύσκολο ομολογουμένως χειμώνα εξαιτίας της πανδημίας.

 
Οι πολυαναμενόμενοι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο δεν αναμένεται να φέρουν μόνο την ελευθερία από τον κορονοϊό, αλλά να αποτελέσουν και μια… ένεση τόνωσης για τον ελληνικό τουρισμό, του οποίου οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και αυτό γιατί η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, οι μεταλλάξεις του ιού σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία, τα αυστηρότερα lockdowns που υιοθετούν σειρά από χώρες, η αργή έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμών, αλλά και οι καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων, συνθέτουν μια ομολογουμένως «θολή εικόνα» για την τουριστική βιομηχανία της φετινής σεζόν.

Τα κλειδιά για τον τουρισμό του 2021

Με τρεις τρόπους αναμένεται η Κυβέρνηση να καταστήσει τη χώρα μας έναν ασφαλή και ταυτόχρονα ελκυστικό τουριστικό προορισμό που θα λάβει σημαντικό μερίδιο απο την πίτα του τουρισμού όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Φυσικά στην πρώτη θέση βρίσκεται το πιστοποιητικό εμολιασμού, που πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Όπως ξεκαθάρισε άλλωστε και ο Υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης σε συνέντευξη του το πιστοποιητικό θα έχει το όνομα του κατόχου, ενοποιημένο με την ημερομηνία που έλαβε το εμβόλιο αλλά και τη λήξη του. Δηλαδή, τη διάρκεια που θα έχει η ανοσία βάση μελετών. Στην αρχή, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης θα είναι αρκετά συντηρητικό όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Υπουγός η χρήση του πιστοποιητικού δεν είναι υποχρεωτική και πως δεν σημαίνει πως όποιος δεν το έχει δεν θα γίνει για παράδειγμα δεκτός στη χώρα ή σε κάποιο ξενοδοχείο.

Αντίθετα, θα ισχύει οτι και σήμερα δηλαδή προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα μας θα είναι το αρνητικό μοριακό τέστ ή το πιστοποιητικό του εμβολιασμού. Μάλιστα, αν κάποιος δεν θέλει να εμφανίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, θα μπορεί να έχει απλώς το αρνητικό τέστ. Ενώ, σημείωσε πως προστατεύονται σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα.

Σημαντικό εμπόδιο στη μέχρι τώρα προσπάθεια της Κυβέρνησης να καθιερώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι δυο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία, που επιδιώκουν να κρατήσουν εντός των συνόρων τους το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης των πολιτών τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση και υλοποίηση ενός πανευρωπαϊκού υγειονομικού διαβατήριου, η αυθεντικότητα του οποίου θα μπορεί να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά, προχωράει με πολύ αργά βήματα.

Διμερείς Συμφωνίες

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει συμφωνίες μέσα από διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί με το Ισραήλ. Συμφωνίες, δηλαδή, που θα επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών μεταξύ των χωρών που θα τις προσυπογράφουν. Αυτό που πρέπει στην ουσία να γίνει είναι να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς και ευέλικτες στρατηγικές συν διμερείς συμφωνίες με χώρες κλειδιά, όπως με Αγγλία, Ρωσία και Ισραήλ.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποια θετικά νέα ως τώρα για την Ελλάδα καθότι ο γρήγορος εμβολιασμός σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ φαίνεται να δίνει στον πληθυσμό τους την πολυπόθητη ανοσία που σημαίνει πως το καλοκαίρι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αρκεί φυσικά να εμφανίζει ως τότε μια καλή επιδημιολογική εικόνα. Υπενθυμίζεται πως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός ΕΕ και έτσι, θα χρειαστεί να συναφθεί διμερής συμφωνία.

Μαζικά rapid test

Τα γρήγορα αυτά τα τεστ θα δώσουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Πέρσι η διάθεση των rapid tests ήταν περιορισμένη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μαζικά κάτι που θα βοηθούσε στο να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα ο τουρισμός.

Κάντο όπως η Χαλκιδική

Advertisement
Family Kitchen

Επειδή σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…. οι επαγγελματίες του τουρισμού αποφάσισαν να καλύπτουν το 50% του κόστους για το Covid test των τουριστών με προυπόθεση να την επιλέξουν ως προορισμό.

Την πρόθεση να αναλάβουν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής την κάλυψη του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική, εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των δυο φορέων και συγχρόνως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των επαγγελματιών της Χαλκιδικής που υλοποιήθηκε και πέρσι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020.

Πότε θα ανοίξει ο τουρισμός

Κρίσιμη θεωρείται η έκθεση για τον τουρισμό στο Βερολίνο, οπότε αναμένεται να τεθούν όλα τα ερωτήματα και τα ζητήματα των ημερών και του κλάδου από τους tour operators.

Το Υπουργείο Τουρισμού πάντως αναμένει η χώρα να κινηθεί, λόγω της έκτακτης συνθήκης, με «last minute» κρατήσεις, δηλαδή κρατήσεις της τελευταίας στιγμής καθότι κανείς ακόμα δεν μπορεί να προβεί σε μια κράτηση όταν δεν γνωρίζει αφενός ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας από την οποία προέρχεται και αφετέρου, ποια θα είναι και η κατάσταση στη χώρα που θέλει να επισκεφθεί.

Γι αυτό το πιο σημαντικό απο όλα αυτή τη στιγμή, αν θέλουμε να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο τουρισμός, είναι να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν επιβάλλει λοιμωξιολόγοι και Κυβέρνηση, ώστε να βγούμε γρήγορα απο το lockdown και να καταγράφουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.

Στη συνέχεια θα δούμε και το τρίπτυχο κλειδί για τον τουρισμό δηλαδή τα πιστοποητικά εμβολιασμού, τα rapid tests και τις διμερείες συμφωνές.

Η Κυβέρνηση άλλωστε, έχει δώσει ήδη το στίγμα λέγοντας πως σημασία δεν έχει το πότε αλλά το πως, για να γίνει σωστά και με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να διακόψουμε με ένα νέο Lockdown.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:04 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 12:54 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη