6.3 C
Serres

Έβρος: Στήριξη στην Ελλάδα από την ΕΕ – Βοήθεια 700 εκατ. ευρώ

Date:

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα εξέπεμψε η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, από τον Έβρο, όπου πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,

 

προαναγγέλλοντας την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και την αποστολή ομάδας ταχείας παρέμβασης της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.

 

 

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είπε πως

“ζούμε εξαιρετικές καταστάσεις. Μόλις επισκεφθήκαμε τα σύνορα και είδαμε πόσο έντονη είναι η κατάσταση. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δύσκολη αποστολή στην αντιμετώπιση της κατάστασης”. Αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες συνοριοφύλακες, πολίτες, αστυνομικούς αλλά και τις δυνάμεις της Frontex για την προσπάθειά τους, υπογράμμισε ότι “οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Βρίσκομαι εδώ ως Ευρωπαία και θέλω να εκφράσω και τη συμπόνοια μου στους μετανάστες. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ελλάδα. Πρώτη προτεραιότητα να τηρηθεί η τάξη στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι στο να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές”.

Ανακοίνωσε στη συνέχεια πως

“η Frontex θα αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν 7 σκάφη, 23 ελικόπτερα, 1 αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των 530 που ήδη επιχειρούν στο σημείο. Οι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα. Δεύτερον μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και 350 εκατ. που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού”, ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.

 

“Δεν είναι θέμα να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της. Είναι ευθύνη συνολικά όλων μας και θα διαχειριστούμε με τάξη, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα. Όσοι επιχειρούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Χρειάζονται δράσεις με βάση τις αξίες μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα” επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Σαρλ Μισέλ: Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

 

Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις κοινές δηλώσεις της ηγεσίας της Ε.Ε και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Έβρο.

Αρχικά ο Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση, λέγοντας πως: «είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις να μην μένουμε στις Βρυξέλλες, αλλά να βρισκόμαστε στο πεδίο και να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση και αντίληψη του τι γίνεται εδώ στα σύνορα».

 

Και συνέχισε:«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξη μας στις ενέργειές σας με τις δυνάμεις ασφαλείας και την Κυβέρνησή σας. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και η φύλαξή τους είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Η παρουσία μας εδώ στη Ελλάδα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, τους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο, ότι «είμαστε μαζί», διότι θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και είναι πολύ σημαντικό να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο».

«Εμπιστευόμαστε εσάς. Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, διότι ξέρουμε ότι ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορα της Ευρώπη. Και ταυτόχρονα να επιδεικνύεται σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε για την κατάσταση στον Έβρο.

Για την στάση της Τουρκίας ο Σαρλ Μισέλ τόνισε: «πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και είναι σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία. Γι ‘ αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που υποσχέθηκαν στη συμφωνία»

 

Αναφορικά με τη Συρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε:

«είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες και περισσότερες ευκαιρίες για μία πολιτική ή μία διπλωματική λύση. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι μία πολύ μεγάλη τραγωδία για πολλούς ανθρώπους οπότε χρειάζονται δεσμεύσεις μας, για να δώσουμε περισσότερες ελπίδες και θετικές προοπτικές στο μέλλον».

Σασόλι: Ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό που σήμερα βρέθηκαν στον Έβρο, μαζί όλες οι πλευρές, πολιτική εκπροσώπηση, Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε από τις Καστανιές Έβρου ο Νταβίντ Σασόλι.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

 

«Η Ευρώπη είναι που πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα. Αλλά κυρίως να έχει ενιαία πολιτική, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατοχυρωμένες αξίες και δικαιώματα και να είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη μεθόριο στον Έβρο, αποτελεί ακριβώς «ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα εκπόνησης κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό».

 





Επίσης, είπε πως πρέπει να εκφραστούν ευχαριστίες, στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν να προστατεύσουν ανθρώπους αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι «θέλουμε να συνδιαλαγούμε, να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες». Τέλος επισήμανε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Μητσοτάκης: Ύπουλη προπαγάνδα των fake news από τον Ερντογάν – Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα

 

Με σαφή μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη, αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Έβρο, μετά την αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

“Είδαμε ακριβώς τι συμβαίνει εδώ, μακρυά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια και αυτή είναι μία: η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα. Αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα αποτελώντας de facto πλέον την πατρίδα πολλών απ’ αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κατηγορηματικά, υπογράμμισε ότι “η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την κοινή δήλωση με την ΕΕ” και “έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών”, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται με τεκμήρια: “δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών προς την Ευρώπη, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοικτά σύνορα”.

 

“Το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και αγνώστων σκοπών”, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαμηνύσει: “Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης” για να σημειώσει με νόημα πως “όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους”.

Σημείωσε ωστόσο ότι “οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

 

Απευθυνόμενος στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Μάλιστα όταν αργεί μία δίκαιη λύση, ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση” για να συμπληρώσει πως “Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου”.

Άσκησε δριμεία κριτική για τους μέχρι τώρα χειρισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας πως “η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει μία κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση” για να προσθέσει πως “η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει”, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Και διαμήνυσε στη συνέχεια: “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό”.

 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τους μετανάστες: “μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας”.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια” και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα”.

 

 

Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ – Πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςυποδέχτηκε στον ‘Έβροτον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της ηγεσίας της Ε.Ε. στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Μητσοτάκης2 22 Μητσοτάκης3 17 Μητσοτάκης4 17

ΠολιτικήΈβρος: Στήριξη στην Ελλάδα από την ΕΕ - Βοήθεια 700 εκατ. ευρώ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα