Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένων Αθηνών προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας και στη διευκόλυνση εξόδου τους ... Περισσότερα

αστυνομια

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένων Αθηνών προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας και στη διευκόλυνση εξόδου τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου , σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο φερόμενος αρχηγός της, ενώ εντοπίστηκαν 13 παράνομοι μετανάστες για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης και συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό.

Όπως τόνισε, σε δηλώσεις του για την υπόθεση, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, η αστυνομία, εμ αυτήν την επιτυχία της, επέφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το κύκλωμα, που όπως προκύπτει από την έρευνα λειτουργούσε με επαγγελματικό τρόπο, δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022.

Για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, ενώ εφαρμόστηκαν ειδικές ανακριτικές πράξεις, στο πλαίσιο των οποίων στοιχειοθετήθηκε ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi).

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τους μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα κυρίως από δασικές περιοχές του Έβρου, χρησιμοποιώντας νοικιασμένα, κλεμμένα ή «επιχειρησιακά» οχήματα, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν είτε απευθείας σε προαναχωρησιακούς χώρους-safe houses στη Θεσσαλονίκη είτε σε δασική περιοχή.

Ακολούθως, οι δράστες, χρησιμοποιώντας οχήματα που έφεραν αλλοδαπές πινακίδες, τους μετέφεραν σε προαναχωρησιακούς χώρους-safe houses στην Αθήνα όπου και τους προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, πλαστά ή γνήσια έτερων ατόμων, με τα οποία επεδίωκαν, μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisement
Babis

Εναλλακτικά, ορισμένα από τα διακινούμενα άτομα μεταφέρονταν κάνοντας χρήση αστικών λεωφορείων σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλαμβάνονταν από οχήματα και τους μετέφεραν στα βόρεια σύνορα της χώρας, τα οποία με τη βοήθεια αλλοδαπών διέσχιζαν με τα πόδια.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 επιχειρησιακά οχήματα, 136 ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία 110 γνήσια, 48.020 ευρώ, 69 κινητά τηλέφωνα, μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και 61 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανησυχία της FIFPRO για την ασφάλεια της εθνικής γυναικών του Ιράν

09/03/26 12:24 μμ

Ανησυχία της FIFPRO για την ασφάλεια της εθνικής γυναικών του Ιράν

ΕΣΕΕ: Η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή απειλεί το διεθνές εμπόριο και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις

09/03/26 12:20 μμ

ΕΣΕΕ: Η σύγκρουση στη Μ. Ανατολή απειλεί το διεθνές εμπόριο και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις

Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ - Νέα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

09/03/26 12:20 μμ

Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ – Νέα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» επιστρέφουν στο ΝΟΗΣΙΣ - 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Βραβείων

09/03/26 11:23 πμ

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» επιστρέφουν στο ΝΟΗΣΙΣ – 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Βραβείων

8ο ΦΝΘ: Η Ρενέ Ρεβάχ σε ένα προσωπικό ταξίδι μνήμης στο Άουσβιτς στο ντοκιμαντέρ «Πες μου» του Ν. Μεγγρέλη

09/03/26 11:21 πμ

8ο ΦΝΘ: Η Ρενέ Ρεβάχ σε ένα προσωπικό ταξίδι μνήμης στο Άουσβιτς στο ντοκιμαντέρ «Πες μου» του Ν. Μεγγρέλη

Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε νέους

09/03/26 11:19 πμ

Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών συνδέεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε νέους

Σέρρες: Νέες μονοδρομήσεις στις οδούς Σπυρίδη και Μακρυγιάννη

09/03/26 10:53 πμ

Σέρρες: Νέες μονοδρομήσεις στις οδούς Σπυρίδη και Μακρυγιάννη

Ο ΠΑΟΚ έμεινε «όρθιος» στο Φάληρο

09/03/26 10:57 πμ

Ο ΠΑΟΚ έμεινε «όρθιος» στο Φάληρο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά εισηγήθηκε η εισαγγελέας

09/03/26 10:56 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά εισηγήθηκε η εισαγγελέας

Κλειστά σήμερα τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

09/03/26 9:23 πμ

Κλειστά σήμερα τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Πιερρακάκης - Οι τιμές της ενέργειας βασικό θέμα στην ατζέντα του Eurogroup

09/03/26 9:17 πμ

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Πιερρακάκης – Οι τιμές της ενέργειας βασικό θέμα στην ατζέντα του Eurogroup

Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Απόφαση εθνικής ευθύνης η αμυντική στήριξη της Κύπρου

09/03/26 9:12 πμ

Χατζηβασιλείου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Απόφαση εθνικής ευθύνης η αμυντική στήριξη της Κύπρου