Σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, με τη χρήση σκαφών, με προορισμό την Ιταλία, εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.   Σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, με τη χρήση σκαφών, με προορισμό την Ιταλία, εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

 
Σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Κέρκυρα και Αττική, στις 17 Ιουλίου, συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης, 5 αλλοδαποί και ένας Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάτοικοι εξωτερικού.

Advertisement
 

Πώς δρούσε η σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ, τα μέλη της σπείρας δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, με την εξής μεθοδολογία δράσης: Αρχικά μεριμνούσαν για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, κατάλληλων για τη μεταφορά αλλοδαπών, μέσω θαλάσσης, από την Ελλάδα προς την Ιταλία.
Ειδικότερα, αναζητούσαν σκάφη μήκους 10 – 15 μέτρων, περίπου, ικανά για τη μεταφορά τουλάχιστον 15 ατόμων κάθε φορά, Μετά την αγορά των σκαφών, τα καταχωρούσαν με στοιχεία «αχυρανθρώπων», κυρίως Βούλγαρων πολιτών, ενώ έφτιαχναν εικονικά πωλητήρια με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
 

Ένα από τα σκάφη που χρησιμοποιούσε η σπείρα / Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία

Στη συνέχεια, οι δράστες μετακινούσαν τακτικά τα σκάφη σε διαφορετικά λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, εναλλάσσοντας συχνά κυβερνήτες και πληρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσής τους στις διωκτικές Αρχές.
Αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων, που ζουν στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, φρόντιζαν για την μεταφορά τους στην Κέρκυρα, σε μικρές ομάδες 3 – 4 ατόμων, καθώς και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία.
Στο τελικό στάδιο, οι δράστες μετέφεραν τα σκάφη σε λιμάνια της Κέρκυρας, κοντά σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι αλλοδαποί, ενώ κατά την επιβίβασή τους μέλη της σπείρας χρησιμοποιούνταν ως «τσιλιαδόροι» για τον εντοπισμό τυχόν αστυνομικών ή λιμενικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για κάθε αλλοδαπό που διακινούσαν εισέπρατταν 5.500 ευρώ.

Το χρονικό της επιχείρησης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδίωξαν χθες την προώθηση μέσω θαλάσσης 23 αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση ιστιοφόρου σκάφους υπό ξένη σημαία. Η διακίνηση επιτηρήθηκε από αστυνομικούς και χαρτογραφήθηκε το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα μέλη της οργάνωσης από μαρίνα της Αττικής μέχρι την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος στην Κέρκυρα. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τα μέλη του κυκλώματος κατέπλευσαν το σκάφος σε λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ξεκίνησε η επιβίβαση των αλλοδαπών σε αυτό. Το προηγούμενο βράδυ, οι αλλοδαποί είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο που απείχε ελάχιστα από το λιμάνι, ενώ κατά την επιβίβαση τους στο σκάφος, μέλος της οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από υπερυψωμένο σημείο.
Το σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από περιπολικά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, με επιβαίνοντες τον χειριστή – μέλος της οργάνωσης και τους 23 αλλοδαπούς.
Παράλληλα σε επιχείρηση στην Αττική και στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα 5 μέλη της οργάνωσης. Κατά την έρευνα και κατάσχεση του σκάφους, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.
Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων καθώς και άλλα έγγραφα, που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας προέκυψε η συσχέτιση με 3 ακόμη σκάφη του κυκλώματος, ενώ ταυτοποιήθηκαν 2 περιστατικά διακίνησης από την Κέρκυρα στην Ιταλία.
Σημειώνεται ότι η έρευνα εντάσσεται σε δράση της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – Facilitated Illegal Immigration/EMPACT FII), η οποία στοχεύει την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού (Eastern Mediterranean Route) και της οποίας ηγείται η Ελλάδα (Action Leader).
Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και σε επιχειρησιακό επίπεδο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας και τα Κεντρικά Λιμεναρχεία Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.
Τέλος, οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Πηγή: iefimerida.gr 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου - video

14/11/25 8:27 μμ

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου – video

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων - video

14/11/25 8:21 μμ

Σέρρες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων – video

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης - video

14/11/25 8:15 μμ

Σέρρες: Πρόστιμο σε επαγγελματία που μετακίνησε τους κάδους ανακύκλωσης – video

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- "Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία" - video

14/11/25 8:11 μμ

Εξέγερση στο Κλειδί: Τι αποκάλυψαν μάρτυρες αστυνομικοί- “Οι πέτρες έπεφταν βροχή, δάγκωνε τον αστυνομικό με μανία” – video

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

14/11/25 7:30 μμ

Βουλγαρία-ΒΤΑ: Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2026 θα ανέλθει στα 2,708 δισ. ευρώ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

14/11/25 7:27 μμ

Νέα σούπερ εμφάνιση και νίκη 3-0 επί της Γεωργίας για την εθνική Ελπίδων

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

14/11/25 7:21 μμ

Διαμαρτυρία ασθενών με διαβήτη, με πανελλαδική συγκέντρωση υπογραφών

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα-Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

14/11/25 7:17 μμ

Πώς η Σουηδία κατάφερε να μειώσει το κάπνισμα – Έχει το χαμηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

14/11/25 7:12 μμ

Νέα δρομολόγια στην σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Σίνδος από 19/11

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση - Στους 40 οι κατηγορούμενοι

14/11/25 7:09 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 14 οι προφυλακίσεις για εγκληματική οργάνωση – Στους 40 οι κατηγορούμενοι

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

14/11/25 7:06 μμ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων - Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς

14/11/25 7:00 μμ

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων – Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς