Έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο – Τι είπε στην τελετή ο Ερντογάν
Date:
Πρώτη ημέρα πλεύσης για το Αμπντουλχαμίντ Χαν, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που θα κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο λιμάνι του Τασουστζού της Μερσίνας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή «αποχαιρέτησε» το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, για την πρώτη αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, σε μια περιοχή, που όπως διευκρινίζει το Reuters, βρίσκεται εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο. Σημείωσε ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής επικράτειας και ότι «δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν» για να γίνουν γεωτρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας» τόνισε ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην τελετή.
Για τις δραστηριότητες γεώτρησης που θα πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ανέφερε: «Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».
«Θα στείλουμε το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν στο πηγάδι Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκαζί Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίτερα με το προεδρικό ελικόπτερο και προσγειώθηκε στο πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόμενος από μεγάλη ακολουθία. Σε αίθουσα του πλοίου ενημερώθηκε από του υπεύθυνους του Αμπντουλχαμίντ Χαν.
Τέσσερα πλοία θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο όταν βγει στα ανοιχτά: Το ερευνητικό Βilim και τρία πλοία επιμελητειακής υποστήριξης: Τα Hakan Ιlhan, Murat Ιlhan και Kutsi Ιlhan. Τα δύο τελευταία έφτασαν χθες από Κωνσταντινούπολη και ενώθηκαν στην νηοπομπή.
Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος σε Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», απάντησε πως εάν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί και αυτό».
Πηγή: ertnews.gr