Σκληρά μέτρα από σήμερα σε ισχύ κατά του κορονοϊού – Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
 
 

«Τα κόμματα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην βουλή με εκλογές καταφεύγουν στην βία για να καταλάβουν την εξουσία» δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, επιρρίπτοντας έτσι σε κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης την ευθύνη για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έξω από την βουλή, όταν διαδηλωτές που αντιδρούσαν στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

 
Περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, που ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Ακραίοι εθνικιστές, κοινωνικές δράσεις που καταγγέλλουν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πολίτες που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι δεν χειρίστηκε σωστά την επιδημιολογική κρίση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Advertisement

Τα ακραία στοιχεία γρήγορα επιβλήθηκαν στην διαδήλωση και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επιτέθηκαν στην αστυνομία προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτήριο της βουλής.

 
Η αντίδραση ήταν άμεση. Μονάδες καταστολής διαδηλώσεων, αστυνομικοί με σκυλιά και έφιππη αστυνομία χρησιμοποιήθηκαν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια έγινε χρήση δακρυγόνων.
Ακολούθησαν συμπλοκές στους δρόμους γύρω από την βουλή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 διαδηλωτές και 43 αστυνομικοί ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές. Οι συμπλοκές κράτησαν μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα.
Σήμερα αρχίζει να εφαρμόζεται στο Βελιγράδι το πρώτο μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού που είναι η απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν των 5 ατόμων.
Εκφράζονται φόβοι για μη συμμόρφωση των πολιτών με το μέτρο αυτό και ανυπακοή. Ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες εδώ και ένα μήνα περίπου καθημερινά συγκεντρώνονται έξω από τη βουλή και εχθές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, αναγγέλλουν μέσω του διαδικτύου νέες συγκεντρώσεις ενώ γενικότερα στους πολίτες κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει πώς να χειριστεί την επιδημιολογική κρίση.
Από την Παρασκευή το απόγευμα και μέχρι την Δευτέρα το πρωί στην πρωτεύουσα της Σερβίας θα ισχύσει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Στη Σερβία χθες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330.
Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν συνολικά 16.719 άτομα.


 
Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

07/08/25 1:36 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 7 Αυγούστου

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 1:17 πμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

07/08/25 1:19 πμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

07/08/25 1:41 πμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video