«Έξυπνα γυαλιά» για ηλικιωμένους εργαζόμενους με προβλήματα όρασης

Τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό έργο See Far, που έχει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού μέσα από την ανάπτυξη «έξυπνων γυαλιών», ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

 

 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το «Horizon 2020» της ΕΕ με 4 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και συμμετέχουν 12 εταίροι από πέντε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

Babis



Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή «έξυπνων γυαλιών» τα οποία, σε συνδυασμό με μια εφαρμογή που θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο, θα προσφέρει μια ψηφιακή λύση για την υποστήριξη του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού με προβλήματα όρασης, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο υγιούς, ασφαλούς και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.

 

Η καινοτομία θα συμβάλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής ζωής, βοηθώντας το ηλικιωμένο εργατικό δυναμικό να διατηρεί και να ανανεώνει τις εργασιακές και προσωπικές του δεξιότητες, υποστηρίζοντας τον ανεξάρτητο και υγιή τρόπο διαβίωσης.

 

Τα «έξυπνα» γυαλιά See Far θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών και θα βελτιώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα χώρο, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη εξερεύνηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός εξατομικευμένου εικονικού βοηθού, ο οποίος θα ενσωματώνει τεχνολογίες οφθαλμικής ιχνηλάτησης, μηχανικής μάθησης και επαυξημένης πραγματικότητας.

 

Από το ΙΤΕ συμμετέχουν το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος. Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης η εταιρεία Prisma Electronics.

ΑΠΕ

Επιστήμη- Τεχνολογία«Έξυπνα γυαλιά» για ηλικιωμένους εργαζόμενους με προβλήματα όρασης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή αντιμικροβιακή βαφή

Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν...

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει τον καρκίνο του θυρεοειδούς με ακρίβεια πάνω από 90%

Το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που ταξινομεί...

Κουνούπια: Αισθητήρες καταγράφουν το πέταγμά τους – Αυτόματοι ηλεκτρονικοί μετρητές για την καταπολέμησή τους

Ηλεκτρονικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης καταγράφει το πέταγμα των...

Ποιοι εμπιστεύονται λιγότερο την επιστήμη και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία όλων μας;

Σε μία εποχή που «πνιγόμαστε» από την πληροφορία, η...

Τελευταία Νέα