7.6 C
Serres

Ευχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Date:

Για τη στάση του στο Ουκρανικό ζήτημα ευχαρίστησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, κατά τη σημερινή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σ΄ έναν από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Παναγία Αχειροποίητο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον οποίο συλλειτούργησε στην πρώτη αυτή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό, διότι, πριν από μία εβδομάδα, «αιρόμενος εις το ύψος της περιστάσεως ανακοινώσατε εν συνόδω την εισήγησή σας, όπως συνταυτιζόμενος αδελφικώς και εναρμονιζόμενος με τας Κανονικάς ενεργείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράψητε εις τα δίπτυχα υμών το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου».
«Πρόκειται διά την ικανοποίησιν ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος από ετών και κρατήσαντος εκατομμυρίων ανθρώπων εντός ενός σχίσματος, το οποίο, προνοία και ενεργείαις της μόνης αρμοδίας προς τούτο Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εθεραπεύθη» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε συνέχιση «αρνητικών καταστάσεων ουδόλως βαρύνει πάντως εκείνη καθώς αυτή εις ενότητα πάντας εκάλεσε».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε νωρίτερα μνημονεύσει κατά τη διάρκεια του συλλείτουργου τον μητροπολίτη Κιέβου, ανέφερε ακόμα πως αναμένεται με χαρά και αγαλλίαση «επίσκεψη του αδελφού Επιφανίου εις το κλεινόν άστυ ώστε να δουν η εν Ουκρανία αδελφοί μας, ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες εις αυτούς την πίστιν και τα γράμματα, ανοίγουν τας αγκάλας των και πάλι προς τον πολλά παθόντα αυτόν λαόν, ως αδελφοί προς αδελφούς γνησίους δεδικαιωμένους και συγκεχωρημένους εν Αγίω Πνεύματι, επιστρέψαντας εξ σχίσματος ίνα ενωθούν εν αληθεία και αγάπη προς ημάς».

Στήριξη στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Ημέρα Αγέννητου Παιδιού

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη χαρά και τη στήριξή του, όπως είπε, στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καθιέρωση της Ημέρας Αγέννητου Παιδιού, αλλά και τη αγωνία της Εκκλησίας για τη ραγδαία άνοδο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και την αυξανόμενη πρακτική της διακοπής της κύησης.
«Η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος. Για να έχει μέλλον απαιτείται ο σεβασμός εις το παρελθόν αλλά απαιτείται η αφύπνισις της κοινωνίας του παρόντος ώστε να προστατεύσει και να θωρακίσει τους ιερούς θεσμούς της συνεχείας του δώρου της ζωής, της μητρότητος και της τεκνογονίας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Εξέφρασε, δε, «την πατρική αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά την εξέλιξη του θεσμού της μητρότητος σε σχέση προς τα δικαιώματα και την προστασία του αγεννήτου παιδίου» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μεγίστη ευθύνη όλοι μας να υψώσουμε τη φωνή μας διά τα άλαλα βρέφη και να υπερασπιστούμε με παντίους τρόπους τα δικαιώματα του εμβρύου, κυρίως εις την εποχή μας κατά την οποία όλοι ομιλούν διά τα ανθρώπινα δικαιώματα […] Το δικαίωμα εις τη γέννησιν είναι το πρώτον μεταξύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση: προστατεύσατε τη μητρότητα και την τεκνογονία. Στηρίξατε την οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο για την πρόσκληση και τους «αδελφικούς λόγους» που απηύθυνε νωρίτερα ο κ. Άνθιμος στον λόγο του.

Για πρώτη φορά Πατριαρχική Λειτουργία στην Αχειροποίητο, έναν ιστορικό ναό

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως και ο κ. Άνθιμος, αναφέρθηκαν εκτενώς στην ιστορικότητα του ιερού ναού της Παναγίας της Αχειροποιήτου, που κτισμένη το 452 μ.Χ. είναι αναμφισβήτητα ένας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο παλαιότερος στην περιοχή της Μακεδονίας.
Μάλιστα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης του ναού, που έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με συμπαραστάτες τους ιερείς του ναού και του ιδίου, προκειμένου σήμερα ο ιστορικός ναός να αποτελεί «καύχημα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ασυνήθιστη ονομασία τής εν λόγω εκκλησίας προέρχεται από μια αρχαία χριστιανική παράδοση σύμφωνα με την οποία το εικόνισμα του ναού δημιουργήθηκε από Θεϊκή πρωτοβουλία και όχι ανθρώπινα χέρια.
Έχοντας τρίκλιτη Βασιλική με ξύλινη οροφή, ο ναός αποτελεί ένα πολύ όμορφο δείγμα παλαιό-χριστιανικής βυζαντινής ναοδομίας. Η ανατολική πλευρά του ναού οδηγεί σε έναν ημικυκλικό θολό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον υπάρχον «Νάρθηκα», ενώ πολλά αρχιτεκτονικά στοιχειά μαρτυρούν την ύπαρξη «Εξωνάρθηκα» στα δυτικά αλλά και αυλής που περιελάμβανε περιστύλιο παρόμοιο με αυτό του Αγίου Δημητρίου.

Σ.Παπ.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Βυζαντινών πόλεων είναι ένα νέος δρόμος συνεργασίας μακριά από εθνοτικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς και αντιπαλότητες, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ένα νέο δρόμο συνεργασίας, μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς, μακριά από εθνοτικούς και φυλετικούς διαχωρισμούς και αντιπαλότητες, ανοίγει το Παγκόσμιο Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο επίσημος εγκαινιασμός του οποίου έγινε σήμερα, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινιασμού, σε ένα από τα πιο σπουδαία Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Ροτόντα.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τη Θεσσαλονίκη, θυμίζοντας ότι οι δύο πρώτες Επιστολές του ήταν «προς Θεσσαλονικείς» και σημείωσε: «Ενστερνιζόμενοι τους οραματισμούς του οικουμενικού ανθρώπου και Αποστόλου των Εθνών Παύλου, το όραμα, δηλαδή, μια χριστιανικής οικουμένης και αδελφότητος λαών και πολιτισμών, μακράν εθνοτικών και φυλετικών μερισμών και αντιπαλοτήτων και αξιοποιούντες την Παύλειον κληρονομίαν του Δικτύου των Εκκλησιών, εντός του νέου περιβάλλοντος, εις το οποίον εισήλθεν προ πολλού ο κόσμος μας, οφείλομεν να εμπνευστώμεν δια την ανάπτυξιν ενός Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, ενός νέου δρόμου συνεργασίας, μέσω της κοινής βυζαντινής κληρονομιάς με κέντρον τη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη και σκοπόν την καλλιέργειαν και διάδοσιν του βυζαντινού πολιτισμού και την συναρμογήν και ανάπτυξιν σχέσεων μεταξύ λαών και πολιτισμώ».

Για την πόλη της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «διά την νύμφην του Θερμαϊκού το Βυζάντιον δεν είναι ονειρώδης φύση και συνεσκιασμένη αναπόλησις ενός μακρινού παρελθόντος το οποίο αγωνιά να διατηρήσει ως μουσειακόν έκθεμα και κειμήλιον, είναι ζώσα και διαρκής παρουσία, αφού ο πλούτος του βυζαντινού πολιτισμού που αποθησαυρίζεται εδώ είναι αδαπάνητος και συνεχώς ανανεούμενος και ανακαινιζόμενος».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «θαυμάσια» την πρωτοβουλία ίδρυσης του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» και ευκαιρία για την ανάδειξη, αξιοποίηση, διάσωση και διάδοση των άϋλων και υλικών πολιτιστικών αγαθών που συνδέονται με την ιστορική διαχρονία της Θεσσαλονίκης.







Είπε, επίσης, ότι η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, ενός Δικτύου φιλίας, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής συνεργασίας, όπως παρατήρησε, μπορεί να συνεισφέρει πολλά στη διάδοση του βυζαντινού πολιτισμού ανά την οικουμένη αλλά και να προσπορίσει πολλά οφέλη στην πόλη.

Την τελετή άνοιξε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος μίλησε για το μνημείο της Ροτόντας στην πορεία του χρόνου και στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» Χαρά Παπαδοπούλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως το μοναδικό αρχιτεκτόνημα της Ροτόντας υπενθυμίζει διαρκώς την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη που κληρονόμησε η Θεσσαλονίκη, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.

«Η Θεσσαλονίκη ως η μοναδική πόλη στην οποία ο βυζαντινός πολιτισμός παραμένει τόσο ζωντανός, μέσα από το μεγάλο πλήθος των βυζαντινών μνημείων της, μπορεί να διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην οργάνωση και στη λειτουργία του Δικτύου και να γίνει πρωτεύουσα του, φιλοξενώντας κάθε δράση και συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας και προσέθεσε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη πόλη που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ως μια νέα μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης, μια πόλη στην οποία η δύσκολη προσπάθεια του συγκερασμού της ιστορίας με τον εκσυγχρονισμό της είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και θα θέσουμε τις βάσεις για να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, είπε ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια, με σκοπό να μπει η πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, «και τότε ούτε οι ίδιοι πίστευαν ότι θα φτάναμε στη σημερινή εξέλιξη».

Την αμέριστη στήριξη και αρωγή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (που συμμετέχει στο εγχείρημα) στην όλη προσπάθεια δήλωσε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.

Πρόεδρος του φορέα «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Η τελετή του επίσημου εγκαινιασμού του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων συνέπεσε με τη λειτουργία στη Ροτόντα Έκθεσης Ψηφιδωτών από τη Ραβέννα της Ιταλίας, ο δήμος της οποίας συμμετέχει στο εγχείρημα.

Κατά την είσοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ροτόντα, χορωδίες έψαλαν τον Θεομητορικό Υμνο «Αξιον Εστί».

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινιασμού υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ραβέννας, Λευκωσίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικά ιδρύματα από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΕυχαριστίες Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το Ουκρανικό

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά

Τον δρόμο για την φυλακή παίρνουν 3 από τους...

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε...

5 συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Σε πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα