472.928 θανατώσεις αιγοπροβάτων σημειώθηκαν λόγω του ιού της ευλογιάς για το διάστημα από τον Αύγουστο 2024 έως τις 18 Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς.
Συνολικά καταγράφηκαν:
· 2.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων
· 2.559 εκτροφές σε όλη τη χώρα
Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Π.Ε Σερρών εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων, καταλαμβάνοντας σημαντική θέση τόσο πανελλαδικά όσο και στη Μακεδονία – Θράκη.
Π.Ε Σερρών 183 κρούσματα σε 233 εκτροφές.
Π.Ε Ξάνθης 237 κρούσματα σε 283 εκτροφές
Π.Ε Ροδόπης 178 κρούσματα σε 216 εκτροφές
Π.Ε Έβρου 167 κρούσματα σε 211 εκτροφές.
Παράλληλα, για την περίοδο 10–18 Ιανουαρίου 2026, καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα σε 6 περιοχές:
· Αιτωλοακαρνανίας: 5
· Αχαΐας: 3
· Ηλείας: 3
· Καρδίτσας: 2
· Πιερίας: 2
· Ροδόπης: 1
Τα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς επικαιροποιούνται διαρκώς, με βάση την αποστολή των τελικών δεδομένων από τις Περιφερειακές Ενότητες, και θα δημοσιοποιούνται τακτικά για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών και της κοινής γνώμης.
Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας παραμένει κρίσιμη για τον περιορισμό της νόσου. Οι παραγωγοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.














