Την πλήρη απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, από την οικονομία μέχρι τη λειτουργία της δημοκρατίας, καταγράφει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την πλήρη απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, από την οικονομία μέχρι τη λειτουργία της δημοκρατίας, καταγράφει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναν χρόνο πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

 

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που καταγράφει τις τάσεις στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ (η Μεγάλη Βρετανία δεν συμμετέχει πλέον στις έρευνες), ούτε ένας στους δέκα Έλληνες δεν πιστεύει ότι η κατάσταση στην χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μόλις δύο στους εκατό κρίνουν ως θετική την κατάσταση στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, μόλις 9% των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 22% ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη και στο ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το 91% των Δανών και το 85% των Λουξεμβούργιων.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 45% θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόλις το 29% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ.

 

Οικονομία, ανεργία και προσφυγικό οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Ελλήνων 

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%). Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε σημαντικό ποσοστό (48%) ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους υποψηφίους να ορίζονται από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η διαδικασία των Spitzenkandidaten) είναι θετική, ενώ το 68% θεωρεί ότι η εν λόγω διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Κομισιόν αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 50% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν, ενώ οι Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να ψηφίσουν, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη με βεβαιότητα, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα επιλέξει την αποχή.

 

Advertisement
MEGA

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, το 75% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές..

{protothema.gr]


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video