Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε για την κλιματική αλλαγή. «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι» ... Περισσότερα

Ευθύμιος Λέκκας: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μίλησε για την κλιματική αλλαγή.

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι»

Ο Ευθύμιος Λέκκας αρχικά σχολίασε τις προβλέψεις για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλές θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Και επεξήγησε ο καθηγητής σχετικά με την κλιματική κρίση: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

Αναφορικά με το ύψος των θερμοκρασιών ανέφερε ο κ. Λέκκας ότι θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά παράλληλα θα υπάρχουν και πιο έντονα φαινόμενα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτά.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ερωτηθείς ο καθηγητής αν μπορούμε να παρθούν μέτρα πρόληψης απάντησε: «Μπορούμε να πάρουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για να παίρνουμε μέτρα, σαν κράτη, σαν άτομα και σαν ομάδες, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Advertisement
ktimatologio

«Σε δύο χρόνια θα ”μπει” η θάλασσα μέσα».

Ειδικά για την Ελλάδα υπογράμμισε ο καθηγητής: «Το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στην Μύκονο αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ”μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ρεβίθια της νηστείας

27/02/26 11:50 μμ

Τα ρεβίθια της νηστείας

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

27/02/26 11:48 μμ

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο των ρούχων σας

27/02/26 11:46 μμ

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο ρούχων σας

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

27/02/26 11:36 μμ

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

27/02/26 11:25 μμ

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι της πίστεως, της τέχνης και του πολιτισμού

27/02/26 11:19 μμ

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι πίστεως, τέχνης και πολιτισμού

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

27/02/26 11:03 μμ

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου 2026

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

27/02/26 10:47 μμ

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

27/02/26 10:39 μμ

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» - «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»

27/02/26 10:30 μμ

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» – «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»