Δραματικές είναι οι εξελίξεις με τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από τις 3 τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Δραματικές είναι οι εξελίξεις με τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από τις 3 τα ξημερώματα στην κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη το οποίο είχε εκκενωθεί λίγο νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Εκτός από το χωριό Μακρυμάλλη έχει εκκενωθεί και το χωριό Κοντοδεσπότι με λεωφορεία να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλές σημείο

Η εκκένωση έγινε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα χωριά να κυκλωθούν από τις φλόγες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικήςοι κάτοικοι μεταφέρονται στα Ψαχνά, στην παραλία.

Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και η μετάβαση στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πλέον 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα με ένα ακόμα ελικόπτερο να πετάει ως συντονιστικό προκειμένου οι ρίψεις νερού να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Στην επιχείρηση συνδράμουν και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού, οχτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες από την περιφέρεια και δήμους.

«Από νωρίς το πρωί δίνουμε μια πραγματική μάχη αλλά η εξέλιξή της εξαρτάται κυρίως από τους ανέμους. Όταν οι άνεμοι πέφτουν σε ένταση, βλέπουμε αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας καθώς δεν μας διευκολύνουν ισχυροί άνεμοι» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Advertisement
Family Kitchen

Νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

 

aftodioikisi.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

15/03/26 9:09 μμ

Περισσότεροι από 3.000 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

15/03/26 9:06 μμ

Δέκα συλλήψεις στα Χανιά μετά από καταγγελία ανήλικης για ομαδικό βιασμό

Όσα μάθαμε στο σχολείο ήταν λάθος: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

15/03/26 9:11 μμ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι ανθρώπινες τρίχες

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

15/03/26 9:02 μμ

Χρήστος Λούλης για Ζέτα Μακρυπούλια: Τα έχουμε βρει, αν αναγνωρίζεις το λάθος σου, πρέπει να ζητάς συγγνώμη

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

15/03/26 8:57 μμ

Καλομοίρα για Ακύλα: Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να ξέρεις τι να μην πάρεις από τα πολλά που θα ακούσεις

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας - Έναρξη της FOOD EXPO 2026

15/03/26 8:55 μμ

Κώστας Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας – Έναρξη της FOOD EXPO 2026

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

15/03/26 8:53 μμ

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

Θεσσαλονίκη - 28ο ΦΝΘ: Η «Λύτρωση» του Μίχαου Μάρτσακ κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο - Απονεμήθηκαν τα βραβεία της διοργάνωσης

15/03/26 8:50 μμ

Θεσσαλονίκη – 28ο ΦΝΘ: Η «Λύτρωση» του Μίχαου Μάρτσακ κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο – Απονεμήθηκαν τα βραβεία της διοργάνωσης

Νίκος Χαρδαλιάς από το Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»

15/03/26 8:46 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς από το Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»

Πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων με κατοικίδια από το ΥΠΕΞ

15/03/26 8:23 μμ

Πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων με κατοικίδια από το ΥΠΕΞ

Σερρών Θεολόγος: «Ο ζωηφόρος Σταυρός, το αιώνιο σύμβολο της αγάπης, της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Θεού»

15/03/26 8:17 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Ο ζωηφόρος Σταυρός, το αιώνιο σύμβολο της αγάπης, της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Θεού»

Εύκολο 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού

15/03/26 8:11 μμ

Εύκολο 3-0 του ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού