Το Facebook και τα «αδερφάκια» του, Instagram και WhatsApp, «έπεσαν» λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδας – Μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν έως τώρα για τις πιθανές αιτίες του προβλήματος  Λίγο μετά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το Facebook και τα «αδερφάκια» του, Instagram και WhatsApp, «έπεσαν» λίγο μετά τις 18:30 ώρα Ελλάδας – Μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν έως τώρα για τις πιθανές αιτίες του προβλήματος

 
Λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας, όσοι Έλληνες χρήστες επιχείρησαν να μπουν στο social μέσο για να δουν τις ενημερώσεις ή τα μηνύματά τους στο Messenger, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο» και κάπου εκεί, ξεκίνησε το χάος!

Όσοι μάλιστα είναι χρήστες κι άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησαν σε αυτές τρόπο επικοινωνίας, γνώρισαν νέες «δυσάρεστες» εκπλήξεις, καθώς τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν – ταυτόχρονα με το Facebook – το ίδιο πρόβλημα. Όσοι επιχειρούσαν να συνδεθούν μέσω υπολογιστή, απλά έβλεπαν το μήνυμα «Site down», ενω στις κινητές συσκευές αδυνατούσαν να δουν ενημερώσεις και νέα μηνύματα. Το κοινό όλων αυτών των πλατφορμών είναι πως, απλά, ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», αυτή του Facebook.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία και η «μυστικοπάθεια» του Facebook

 
Η κατάσταση αυτή έχει ήδη κρατήσει περισσότερες από δυο ώρες, ενώ o λόγος για την αιτία του κρασαρίσματος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ίσως ένα μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες κάποιων χρηστών και το οποίο ανέφερε «5xxx Server Error» ενδέχεται να «δείχνει» πρόβλημα στον κεντρικό σέρβερ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. 

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook έχει επιλέξει τη μυστικοπάθεια στο παρελθόν αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, ακόμα και μετά την επίλυσή τους. Το 2019, για παράδειγμα, όταν υπέστη άλλο ένα μεγάλο κρασάρισμα, είχε απλά αναφέρει πως «κάποιες συνηθισμένες εργασίες συντήρησης» οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. 

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση δήλωσαν ότι η διακοπή μπορεί να προκληθεί από ένα σφάλμα διαμόρφωσης, το οποίο ενδέχεται να οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά.

Πτώση άνω του 5% στην αξία της μετοχής του Facebook στο Nasdaq

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η ιστοσελίδα Down Detector – η οποία αιχνεύει τέτοιου τύπου κρασαρίσματα σε μεγάλες ιστοσελίδες βάσει αναφορών από τους χρήστες – ανέφερε νωρίτερα σήμερα βλάβες, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Ουάσινγκτον και το Παρίσι, ωστόσο όσο περνούσε η ώρα, τα προβλήματα επεκτείνονταν και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Μια άλλη υπηρεσία η οποία παρακολουθεί τα κρασαρίσματα στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπό τους, η NetBlocks, εκτιμά ότι η διακοπή διάρκειας άνω των δύο ωρών έχει κοστίσει ήδη στην παγκόσμια οικονομία 160 εκατομμύρια δολάρια και έριξε την τιμή της μετοχής του Facebook στο Nasdaq κατά περισσότερο από 5%.

Facebook: Δουλεύουμε για να επανέλθουμε σήμερα

Το πρώτο «χτύπημα» από το Facebook για την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ήρθε από τον υπέυθυνο επικοινωνίας Άντι Στόουν, ο οποίος έγραψε στο (μόνο διαθέσιμο) Twitter λίγο μετά τις 7 ώρα Ελλάδας: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία». 

Advertisement
Babis

Ανάλογο μήνυμα και από το ίδιο το Facebook στις 7:22, ενώ και οι λογαριασμοί των Instagram και WhatsApp ζήτησαν «υπομονή» από τους χρήστες τους. 


Από την πλευρά του, το Twitter, βρήκε την ευκαιρία να τρολάρει την κατάσταση και να «υποδεχτεί» τον χαμό που έγινε στη δική του πλατφόρμα με αφορμή τα «κρασαρίσματα» των ανταγωνιστών του, με το λιτό «Γειά κυριολεκτικά σε όλους», καθώς οι περισσότεροι χρήστες έχουν στραφεί σε αυτό τις τελευταίες ώρες.  


Οι διακοπές λειτουργίας του Facebook συμβαίνουν σχετικά σπάνια, αλλά τείνουν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο, κυρίως επειδή επηρεάζουν τρεις από τις μεγαλύτερες social εφαρμογές του κόσμου. Αυτό φαινεται, εξάλλου, από το γεγονός πως τα hashtags #instagramdown και #facebookdown είναι αυτή την ώρα τα κορυφαία στο Twitter σε παγκόσμια κλίμακα.

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

10/01/26 4:53 μμ

Τάσος Χαλκιάς για την ταινία «Καποδίστριας»: Η ανταπόκριση του κόσµου είναι απερίγραπτη

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής

10/01/26 4:48 μμ

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Σιντικής

Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους αλλά και ευνοούν την εξάπλωσή τους σε νέες περιοχές

10/01/26 4:39 μμ

Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους σε νέες περιοχές

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος- 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

10/01/26 4:34 μμ

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος – 48ωρος αποκλεισμός για το FlyOver

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

10/01/26 4:30 μμ

ΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε την παράταση της θητείας των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

10/01/26 4:27 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τους πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά - «Το ζύγισα μέσα μου και είπα "πρέπει να μπω"»

10/01/26 11:46 πμ

Συγκλονίζει ο ήρωας σέρφερ που έσωσε τη ζωή ψαρά στον Στρυμόνα – «Το ζύγισα μέσα μου και είπα “πρέπει να μπω”»

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ - «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

10/01/26 11:35 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάρτηση με βίντεο ΑΙ για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ – «Μαζί συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος»

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

10/01/26 11:29 πμ

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του 17χρονου – Ανάγκη για ίδρυση Δομών πρόληψης και στήριξης

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

10/01/26 11:24 πμ

Δήμος Σερρών: Έως 15 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για άδειες κοινόχρηστου χώρου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

10/01/26 11:19 πμ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών κόβει τη Βασιλόπιτά του

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

10/01/26 11:14 πμ

Σέρρες: Ημερίδα & Έκθεση Τεχνολογιών για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας