Αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.   Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, γνωρίζαμε ότι η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε επάξια το ρόλο του Γραφείου Τύπου της Ελληνικός Χρυσός.

 

Η εταιρεία δε, από το 201,5 επιζητούσε διακαώς μια «πιο συνεργάσιμη» (πρόθυμη) κυβέρνηση. Το χθεσινό δελτίο τύπου της Ελληνικός Χρυσός ξεκαθαρίζει πλήρως τα νέα δεδομένα και τους πραγματικούς ρόλους.

Με περισσό θράσος, και κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, η εταιρεία με χθεσινό Δελτίο Τύπου, μας ενημερώνει για τις ενέργειες του Υπουργείου και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Αντί να μας ενημερώσει για τη δική της πολιτική, μας ενημερώνει ότι: “Το αρμόδιο Υπουργείο συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού. ”

Αναρωτιόμαστε, αν σε λίγο καιρό, η Ελληνικός Χρυσός, εκτός από ανακοινώσεις εκ μέρους του ΥΠΕΝ, θα εγκρίνει και θα υπογράφει η ίδια τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Όμως, η εταιρεία προχωράει σε ένα ακόμη βήμα. Μας ενημερώνει επίσης, ότι από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση – και άρα όχι μόνο με το ΥΠΕΝ – , επεξεργάζονται σχέδιο που περιλαμβάνει «ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών.»

Advertisement
MEGA

Και αναρωτιόμαστε, εφόσον η εγκεκριμένη από τη Βουλή, το 2004, σύμβαση περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω καθώς και μηχανισμό διευθέτησης διαφορών, τι άλλο εκτός από αλλαγή της σύμβασης προαναγγέλει η εταιρεία; Και επιπλέον αναγγέλλει ή παραγγέλνει προς την κυβέρνηση η εταιρεία με το χθεσινό Δελτίο Τύπου;

Αποκαλύπτεται ότι, ο κος Χατζηδάκης επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγής του νόμου-σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός, ενώ την ίδια στιγμή υποκριτικά, καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί στα όρια του Συντάγματος και του Νόμου.

Όμως, στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, ο κύριος Χατζηδάκης δεν κάνει καμία αναφορά στη μεταλλουργία χρυσού που δεν έχει αδειοδοτηθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα, παρότι αποτελεί την καρδιά της σύμβασης και των υποχρεώσεων της εταιρείας. Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε κάποια αλλαγή σε σχέση με τη μεταλλουργία στη σχεδιαζόμενη τροποποίηση της σύμβασης;

Ο κύριος Χατζηδάκης επιπρόσθετα, δεν έχει κάνει καμία αναφορά, μέχρι σήμερα, στις σοβαρές περιβαλλοντικές εκκρεμότητες της Ελληνικός Χρυσός. Βάσει των πρόσφατων διαπιστώσεων της “Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων” και των ελέγχων που έχουν διενεργήσει οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα σε σχέση με επικείμενη αλλαγή σχεδιασμού του έργου και σε σχέση με πολλές περιβαλλοντικές παραβιάσεις της εταιρείας, όπως η κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΕΑ στον Κοκκινόλακα, ο χαρακτηρισμός και η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, το θέμα υπαγωγής της εγκατάστασης της δραστηριότητας SEVEZOIII, οι ρηγματώσεις στη Στρατονίκη (στο τμήμα του οικισμού κάτω από το οποίο έχει προχωρήσει η ανάπτυξη του μεταλλίου), το υδατικό ισοζύγιο κ.ά.

Αντί λοιπόν η νέα κυβέρνηση να ελέγξει την τήρηση της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για το περιβάλλον και να πιέσει την εταιρεία να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, φαίνεται ότι ετοιμάζει τροποποίηση της σύμβασης προς όφελος της εταιρείας και εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την εταιρεία ότι, δεν θα γίνει αποδεκτή καμία τροποποίηση της σύμβασης, εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής πολιτείας και του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζουμε επίσης, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τη θεσμική της υποχρέωση να ελέγχει και να εξασφαλίζει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας και την υποχρέωσή της να ελέγχει και να αδειοδοτεί αμερόληπτα. Της υπενθυμίζουμε τέλος, ότι το ΥΠΕΝ οφείλει να υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και του περιβάλλοντος, και όχι τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός και για αυτές ακριβώς τις υποχρεώσεις θα κριθεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video