Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
13.7 C
Serres

Φάρμα Φιλιππίδη: Ρομπότ αρμέγει αγελάδες στον Γάζωρο Σερρών -video

Με ρομποτικό σύστημα γίνεται το άρμεγμα σε φάρμα αγελάδων το Γάζωρο Σερρών. Πρόκειται για το μοναδικό, μέχρι στιγμής ρομποτικό monobox σύστημα αυτόματης αρμεγής στην Ελλάδα, με τεχνολογία της GEA. Ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και πολύ προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας.

Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια αυτομάτως δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα. Καθώς λειτουργεί αυτόνομα, εξασφαλίζει και καλύτερους όρους υγιεινής στο άρμεγμα, αφού το γάλα μεταφέρεται κατευθείαν από τα θήλαστρα στην παγολεκάνη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα κατά τη διαδικασία της αρμεγής προσδίδει επίσης στα ζώα περισσότερη ηρεμία. Κι αυτό διότι πηγαίνουν να αρμεχτούν με βάση το γενετικό τους προγραμματισμό κι όχι από μια εξωγενή πίεση. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν και καλύτερες αποδόσεις. Σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό περιλαίμιο που φορούν όλα τα ζώα της μονάδας, το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές της Φάρμας Φιλιππίδη να ασκούν ακόμη και από απόσταση, μέσω υπολογιστή ή κινητού, έλεγχο σε κάθε αγελάδα ξεχωριστά και σε όλο το κοπάδι, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν προληπτικά.

Εκτός από την επένδυση σε μηχανικά μέσα, η αγελαδοτροφική εκτροφή δίνει ιδιαίτερο βάρος και στη γενετική βελτίωση του κοπαδιού. Γίνονται καινοτόμοι γονιδιακοί έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα οι αγελάδες με την υψηλότερη δυνατότητα αξιοποίησης της ζωοτροφής, με σκοπό η φάρμα να επενδύσει γενετικά σε αυτές.



Babis

Ρεπορτάζ Β. Αναστασιάδης

πηγή ΕΡΤ

ΣέρρεςΦάρμα Φιλιππίδη: Ρομπότ αρμέγει αγελάδες στον Γάζωρο Σερρών -video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Belles Historic Trail: Από καλά, καλύτερα! – Δείτε τα αποτελέσματα – φωτο

Περισσότεροι από 350 αθλητές και φίλοι του ορεινού και...

Προκηρύχθηκαν έξι θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών

Προκηρύχθηκαν έξι θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών, όλες...

Σέρρες: Δύο παιδικοί φίλοι δημιουργούν το δικό τους βιολογικό λάδι στην Αλιστράτη – video

Στην Αλιστράτη Σερρών, δύο παιδικοί φίλοι δημιουργούν μία νέα...

Τελευταία Νέα