Με μια πρωτότυπη όπερα-περφόρμανς στις αποσκευές τους ταξιδεύουν από την Αμερική οι Kelly Copper και Pavol Liška- το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma που υπογράφει το «Burt Turrido: ... Περισσότερα

Nature Theater of Oklahoma

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Με μια πρωτότυπη όπερα-περφόρμανς στις αποσκευές τους ταξιδεύουν από την Αμερική οι Kelly Copper και Pavol Liška- το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma που υπογράφει το «Burt Turrido: An Opera» και αναμένεται να ενθουσιάσει το κοινό της Πειραιώς 260 (Χώρος Η), στις 15 και 16 Ιουνίου.
Κι αν οι Nature Theater of Oklahoma αναρωτιούνται τι θ’ απογίνουν οι άνθρωποι στο μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό που έχουν δημιουργήσει, κάπου εκεί δίπλα (στον Χώρο Ε) θα βρίσκεται η Ιωάννα Πορτόλου με την ομάδα χορού Griffόn να ανοίγουν το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης (15-16 Ιουνίου στις 20:00, 17-18 Ιουνίου στις 21:00).
«Burt Turrido: An Opera»
Με αιχμή το περιβάλλον, την πανδημία και όλα όσα έχουν φέρει τον κόσμο… ανάποδα, οι Copper και Liška δούλεψαν εν μέσω λοκντάουν και κλειστών θεάτρων και δημιούργησαν ένα οπερατικό έργο που εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς.
Ποιος είναι ο Μπερτ Τουρίντο; Τι θ’ απογίνουν οι άνθρωποι; Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τραγούδι, χορός, δυνατή country μουσική, πλαισιώνουν την οπερατική αυτή περφόρμανς. Με αναφορές σε εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, όπως «Ο ιπτάμενος Ολλανδός», η ιλαροτραγωδία των Nature Theater of Oklahoma εναλλάσσει με μαεστρία το «υψηλό» με το «χαμηλό» των παραστατικών τεχνών.
Tέσσερα χρόνια μετά «Το κυνήγι της ευτυχίας» (2018, Πειραιώς 260), με το οποίο ανακάλυψε το ελληνικό κοινό τους Nature Theater of Oklahoma, το σημερινό τους έργο, που έκανε πρεμιέρα το 2021, αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.


Λίγα λόγια για το έργο:
Ένας άντρας που χάνεται και πνίγεται στη θάλασσα διασώζεται από μια μυστηριώδη και όμορφη γυναίκα, πιθανότατα ένα φάντασμα ή μια γοργόνα, η οποία τον συνοδεύει στο τελευταίο κομμάτι γης που έχει απομείνει. Απογυμνωμένο από βλάστηση και γεμάτο από τα φαντάσματα των προηγούμενων κατοίκων του, το νησί (παλαιότερα γνωστό ως Γροιλανδία) κυβερνάται από ένα δεσποτικό βασιλιά και μια βασίλισσα που ονομάζουν τον ναυαγό τους Μπερτ Τουρίντο, τον κάνουν υπηρέτη και -όταν αυτός αποδεικνύεται πολύ ανίκανος- αιχμάλωτό τους.
Όμως πρόκειται για όπερα, και το δράμα δεν σταματά εδώ. Ακολουθεί μια κατακλυσμιαία καταιγίδα, μια εγκυμοσύνη, ένας φόνος, ένα ερωτικό τρίγωνο, μια εικονική εκτέλεση, μια γέννα, μια εξωγήινη εισβολή και απαγωγή, και… ένα τέλος που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ! Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
«Amazing»
Μια νέα δημιουργία, ένα χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος, θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 η Ιωάννα Πορτόλου με την ομάδα χορού Griffόn από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου. Μετά από ένα διάστημα συλλογικής δραματουργικής έρευνας, το «Amazing», όπως τιτλοφορείται το νέο έργο, ανοίγει το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης.
Ποια είναι η ωραιότερη ιστορία του κόσμου; ‘Αραγε υπάρχει; Τι συμβαίνει όταν αλλάζει ριζικά το περιβάλλον γύρω μας; Πώς μας επηρεάζει μια βίαιη αλλαγή; Παρατηρώντας το ανθρώπινο είδος που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο, η Πορτόλου και η ομάδα Griffόn εισέρχονται με το «Amazing» στην περιοχή της Υπέρβασης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής- σε μια αναζήτηση του ανθρώπινου «υπέροχου». Παρ’ όλη την περιρρέουσα ανθρωποφαγία, πρέπει να υπάρχει και κάτι amazing, υποθέτουν, πιστεύουν, χορεύουν.
Χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Γιάννης Νικολαΐδης, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου. Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Advertisement
Babis

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; - video

12/09/25 10:21 μμ

Μέτρα ΔΕΘ: Τι λένε οι Σερραίοι; – video

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση - video

12/09/25 10:11 μμ

Ι.Χουρουζίδης: Κανένα μέτρο της ΔΕΘ δεν αφορά την εστίαση – video

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

12/09/25 10:04 μμ

14 Σεπτεμβρίου: Εθνική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

"Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα" από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» - video

12/09/25 9:49 μμ

“Πολυθεματικό Φεστιβάλ Σκοτούσσα” από το «Κοινόν Σκοτουσσαίων» – video

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα - video

12/09/25 9:39 μμ

Παραδοσιακοί αγώνες πάλης με συνοδεία ζουρνάδων στη Σκοτούσσα – video

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους - video

12/09/25 9:31 μμ

Πανήγυρη Σκοτούσσας: Χιλιάδες επισκέπτες με το ΕΚΑΒ Σερρών πάντα δίπλα τους – video

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός - Τι λένε οι Σερραίοι

12/09/25 9:58 μμ

Ελλάδα Τουρκία: Απόψε ο ημιτελικός του Eurobasket – Τι λένε οι Σερραίοι

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή - Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

12/09/25 7:28 μμ

Πρώτη φορά Έλληνας σκακιστής κερδίζει τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή – Πρόκειται για τον 25χρονο Νικόλα Θεοδώρου

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

12/09/25 9:26 μμ

Αθήνα: Στις 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του γιατρού που συνελήφθη για φακελάκι

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

12/09/25 9:23 μμ

Σοβαρά τραυματίστηκε 49χρονος που έπεσε από ύψος 8 μέτρων στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για λύση δύο κρατών

12/09/25 9:22 μμ

ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστίνιοι: Η ΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δήλωση για ΟΗΕ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ

12/09/25 9:20 μμ

Εντυπωσιακά πειράματα και οπτικά… θαύματα στη ΔΕΘ