Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών: Προτάσεις προς τον δήμαρχο για το πρόβλημα με τα αδέσποτα
Date:
Κύριε Δήμαρχε ,
Όπως, αρκετές φορές έχετε δηλώσει στα τοπικά και όχι μόνο ΜΜΕ, η δημοτική αρχή διαθέτει ετησίως ένα υψηλό κονδύλι, (το οποίο ξεπερνά τις 100χιλ ευρώ) για τις ανάγκες του δημοτικού κυνοκομείου και γενικότερα των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, ανταποκρινόμενη στις εκ του νόμου υποχρεώσεις της αλλά κυρίως στη βούλησή της για μια πολιτισμένη σε σχέση με τα ζώα εικόνα της πόλης και βεβαίως και στη θέλησή της για τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων μέσα από πράξεις ηθικές και νόμιμες .
Προσφάτως δε, στην εκπομπή του Tv Επιλογές «Κάθε Μεσημέρι» με την κ. Μωραΐτη ακούσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χ.Γρηγοριάδη να ανακοινώνει την πρόταση-απόφασή του, για εξτρά κονδύλια αναφορικά στα αδέσποτα ζώα του κυνοκομείου μας ώστε να κατασκευαστούν καινούρια κλουβιά και περιφράξεις, εντελώς απαραίτητα για το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ζώων που φιλοξενούνται στο δημοτικό κυνοκομείο μας, όπως διευκρίνισε.
Επειδή, κ. Δήμαρχε θα έχετε ήδη αντιληφθεί, όπως και όλοι μας σε αυτή την πόλη, ότι το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν λύνεται με τη συγκέντρωση και τον εγκλεισμό αυτών σε δημοτικά ή ιδιωτικά καταφύγια, ούτε με την εξαγωγή αυτών προς υιοθεσία.
Επειδή, σύμφωνα με το υπ.πρωτ. 40716 έγγραφο της υπηρεσίας σας οι 134 στειρώσεις (για τους 10 πρώτους μήνες του 2017), προφανώς δεν επαρκούν για το ήδη πολύ βεβαρημένο από ζώα δημοτικό κυνοκομείο μας, (690 ζώα σύμφωνα με το υπ.αρ.746/18.01.2017 έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Σερρών)
θα θέλαμε για άλλη μια φορά δημοσίως να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες θα μπορούσαν ΑΝ εφαρμοστούν να δώσουν λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα των αδέσποτων ζώων, ένα τεράστιο ζήτημα με ηθικές και οικονομικές συνέπειες για την κοινωνία μας.
Πριν προχωρήσουμε στις προτάσεις μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε , ότι αυτές είχαν τεθεί πολλές φορές από τους εκπροσώπους μας στην 5μελή επιτροπή και είτε απορρίπτονταν συλλήβδην, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν το κορμό των δράσεων του Δήμου μας για τα ζώα, είτε αντιμετωπίζονταν με ειρωνεία (κυρίως από τον πρόεδρο αυτής, και αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα, κ. Χ. Γρηγοριάδη).
Επίσης να σας πληροφορήσουμε, ότι κάθε χρόνο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει για τους Δήμους ένα ποσό της τάξης των 600.000 – 1.000.000 ευρώ, για επιλέξιμες δαπάνες πχ εξοπλισμός δημοτικών κτηνιατρείων , στειρώσεις σε ιδιώτες κτηνιάτρους, συντήρηση κυνοκομείων και ενώ πάντα ενημερώναμε τον πρόεδρο της επιτροπής, όταν εκδιδόταν η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε ο Δήμος να υποβάλλει τα σχετικά έγγραφα, τιμολόγια κλπ, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν επανεισπράχθηκε μέρος των δαπανών αυτών από το Δήμο μας για το 2016 όπως ο ίδιος ο κ. Χ.Γρηγοριάδης δήλωσε (14.9.2017, TV επιλογές ).
Οι κατ’ αρχήν προτάσεις μας για τις οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου πέραν των όσων μέχρι σήμερα υλοποιούνται, ώστε να υπάρξει αλλαγή στο τοπίο αδέσποτα ζώα, είναι οι παρακάτω :
1. Διάθεση ποσού για αγορά ηλεκτρονικών ταυτοτήτων -τσιπ- για ευπαθείς οικονομικά ομάδες της πόλης μας, πέραν των κατηγοριών που ήδη αναφέρει ο υπάρχων νόμος 4039/12 δηλαδή ΑΜΕΑ, άποροι και άνεργοι. Η χονδρική αγορά του τσιπ ανέρχεται στα 2 ευρώ, οπότε στο βαθμό που αποδεχτείτε την πρόταση, θα πρέπει να ορίσετε εσείς το ποσό, που μπορεί να διατεθεί. (Αν διαθέσετε πχ 1000 ευρώ ετησίως θα μπορέσουν να σημανθούν ηλεκτρονικά 500 ιδιόκτητα ζώα των κατηγοριών που προαναφέραμε). Αυτή η κίνηση εκτός του οτι συμβάλλει αποφασιστικά στη μη εγκατάλειψη των ζώων, άρα στη μη δημιουργία νέων αδέσποτων, θα αποτελεί και μια κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής προς τους οικονομικά αναξιοπαθούντες δημότες της.
2. Με το ίδιο σκεπτικό – κοινωνική πολιτική και περιορισμός των αδέσποτων – είναι και η δεύτερη πρότασή μας, πάλι για ευπαθείς οικονομικά ομάδες, για τη στείρωση των ιδιόκτητων ζώων τους στους τοπικούς κτηνιάτρους μας. Ενημερωτικά να πούμε , ότι η στείρωση του θηλυκού, μέχρι 20 κιλά, σκύλου ανέρχεται περίπου στο ποσό των 100 ευρώ ενώ για τη θηλυκή γάτα περίπου στα 60 ευρώ, οπότε και πάλι στην περίπτωση αποδοχής της πρότασης, θα πρέπει καθορίσετε εσείς το ποσό που ο Δήμος μπορεί να διαθέσει.
3. Αν στην πολιτική της δημοτικής αρχής μπει η ενημέρωση του κόσμου , όπως θα πρέπει να γίνει , μέσα από ημερίδες, εκδηλώσεις , έντυπα, αφίσες, σποτ κλπ. θα πρέπει να διατεθεί ένα ποσό και γι’ αυτές τις περιπτώσεις (πχ της τάξης των 2000 ευρώ).
Κύριε Δήμαρχε,
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε λανθασμένες επιλογές του Δήμου, μέσω των αρμοδίων του, επιβάλλεται όμως να μην χαθεί κι άλλος γι αυτό και θα παρακαλούσαμε θερμά να συμβάλλετε, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν νέες και αποτελεσματικές δράσεις και νέα κατάλληλα πρόσωπα να είναι οι εκφραστές της πολιτικής του Δήμου για τα ζώα.
Η τοποθέτηση των σωστών ανθρώπων στην σωστή θέση είναι αδήριτη ανάγκη για κάθε δράση οποιουδήποτε φορέα, πολύ περισσότερο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των ανωτέρω να επισημάνουμε δε, ότι μια σειρά άλλων δράσεων χωρίς οικονομικό κόστος θα πρέπει να μπουν ή να ξαναμπούν στη φαρέτρα του Δήμου μας, πχ στειρώσεις με Ευρωπαίους εθελοντές (τις οποίες κατ’ επανάληψη αλλά επί ματαίω προτείναμε να χορηγήσουμε τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια, με τελευταίο μας έγγραφο το υπ.αρ.πρωτ.28/18.10.2017 για 400 δωρεάν στειρώσεις), η συστηματική συνεργασία Δήμου, φιλοζωικών σωματείων με την τοπική ΕΛ.ΑΣ, η δημιουργία και λειτουργία της βάσης δεδομένων των αδέσποτων και των ιδιόκτητων ζώων όπως ορίζεται από το νόμο κλπ., ώστε πραγματικά να γίνει ο Δήμος μας σημείο θετικής αναφοράς όσον αφορά τα ζώα και να απαλλαγούμε από τον πληθυσμό των αδέσποτων που συνεχώς αυξάνεται και που ταλαιπωρεί όλους μας, ανθρώπους και ζώα.
Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε τέτοιες δράσεις με τη ψυχή μας, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, την αποτελεσματικότητά μας και κυρίως και πάνω από όλα με τον σεβασμό μας στα ζώα και τον συμπολίτη μας.