13.2 C
Serres

Φοιτητούπολη ξανά η Θεσσαλονίκη μετά από 19 μήνες

Date:

Την εικόνα της φοιτητούπολης παρουσιάζει και πάλι η Θεσσαλονίκη ακριβώς 19 μήνες μετά την 11η Μαρτίου 2020, όταν είχε ξεκινήσει η αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας στα πανεπιστήμια, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

Στην Εγνατία Οδό, επί της οποίας βρίσκονται οι είσοδοι σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά και το κτίριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), εκατοντάδες φοιτητές πηγαινοέρχονται. Οι περισσότεροι προσήλθαν στις σχολές τους νωρίς το πρωί και τα μεγάλα κτίρια που φιλοξενούν πολλά τμήματα ήταν εκείνα όπου σχηματίστηκαν ουρές, με την αναμονή στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με δηλώσεις φοιτητών, να φτάνει έως τα 15 λεπτά.

Πιο εμφανής ήταν αυτή η εικόνα έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο δεν διαθέτει campus κι έτσι η σειρά αναμονής για τον έλεγχο των πιστοποιητικών πριν από την είσοδο στον κτιριακό χώρο σχηματίστηκε επί της Εγνατίας Οδού. Προβλήματα, ωστόσο, στις διαδικασίες του ελέγχου δεν παρατηρήθηκαν και τα παράπονα φοιτητών εστιάζονται στη χωρητικότητα κάποιων αιθουσών, δεδομένης και της μαζικότατης προσέλευσης, ιδίως πρωτοετών και δευτεροετών, που πρώτη φορά σήμερα μπαίνουν στα αμφιθέατρα.

ΑΠΘ: Μέρα χαρά και γιορτής, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα περιφρουρήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, δηλώνει ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου

«Οι φοιτητές μας επιδεικνύουν ήδη, από την πρώτη μέρα, εξαιρετικά μεγάλη ωριμότητα, ακριβώς όπως έδειξαν και τον δρόμο της υπευθυνότητας, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Προσήλθαν, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαμε κοινοποιήσει, φέροντας μαζί τα απαραίτητα πιστοποιητικά, τα οποία επέδειξαν στους υγειονομικούς ελεγκτές. Είναι βέβαιο ότι μονάχα όλοι μαζί θα καταφέρουμε να περιφρουρήσουμε την κανονικότητα που μετά από τόσο καιρό κατακτήσαμε. Κι είναι απολύτως σαφές πως η στάση της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί, είναι η σημαντικότερη παράμετρος προκειμένου τα αμφιθέατρα να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά κυριότερα προκειμένου να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Σήμερα, όμως, είναι μέρα χαράς και γιορτής για όλους μας και ιδιαίτερα για τους δευτεροετείς μας, που ολοκλήρωσαν δυο ακαδημαϊκά εξάμηνα και τρεις εξεταστικές περιόδους και σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα των σχολών τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα στις σχολές με μεγάλα ακροατήρια, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών μας και σχεδόν καθολικό των εμβολιασμένων διδασκόντων αποτέλεσε τη βάση για την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση. Από εκεί και πέρα, στις σχολές με μεγάλα ακροατήρια υπάρχουν περισσότεροι υγειονομικοί ελεγκτές για να διευκολύνουν την ταχύτερη είσοδο στα κτίρια και στα αμφιθέατρα έχουν τοποθετηθεί καθαριστές αέρα και γίνονται τακτικοί καθαρισμοί των εδράνων ανάμεσα στα μαθήματα. Η πανδημία δεν τελείωσε, όμως πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό, έχουμε μάθει πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, παραμένοντας ασφαλείς. Η προετοιμασία της επιστροφής ήταν ένα μεγάλο και σύνθετο εγχείρημα και η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων είναι μία διαρκής διαδικασία, εντός της οποίας καθημερινά θα καταγράφουμε ενδεχόμενα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίζουμε, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των ειδικών».

ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές δείχνουν πολύ μεγάλη διάθεση συνεργασίας, το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε δηλώνει ο πρύτανης Στ. Κατρανίδης

Την πεποίθηση ότι η επιστροφή στην κανονικότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης είναι ένα «στοίχημα που θα το κερδίσουμε», εξέφρασε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης, διαβεβαιώνοντας πως «οι φοιτητές δείχνουν πολύ μεγάλη διάθεση συνεργασίας».





«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με τους συγκεκριμένους περιορισμούς που έχουμε ως κτίριο που είναι γνωστοί και με τους πολύ μεγάλους αριθμούς φοιτητών που δεχόμαστε κάθε έτος [..] Στην πραγματικότητα, σήμερα υποδεχόμαστε δύο χρονιές φοιτητών, γιατί και οι φετινοί δευτεροετείς ουσιαστικά σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορούν να δουν το πανεπιστήμιό τους από μέσα. Είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 9, έχουν ανοίξει τρεις πόρτες επί της Εγνατίας και μετά τις 9 η κίνηση μειώθηκε. Αύριο πάντως θα ανοίξουμε άλλη μία πόρτα για είσοδο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατρανίδης, εκτιμώντας πως ίσως υπάρχει ανάγκη για έναν μεγαλύτερο αριθμό υγειονομικών ελεγκτών για να γίνεται γρηγορότερα η διαδικασία, «θα το δούμε όμως».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ ανέφερε: «Έχουμε πάρει μέτρα μέσα στο κτίριο με καθαριστές αέρος, έχουμε ανοίξει παράθυρα για να υπάρχει εξαερισμός, οι διδάσκοντες είναι όλοι εδώ, τα μαθήματα ξεκίνησαν, όλα διά ζώσης. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τι διορθωτικές κινήσεις πρέπει να κάνουμε, ίσως πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές αμφιθεάτρων μεταξύ μαθημάτων και τμημάτων. Έχουμε φτιάξει ένα σύστημα ιχνηλάτησης με αρίθμηση όλων των καθισμάτων σε όλες τις αίθουσες των κτιρίων, οπότε αν υπάρξει κάποιο κρούσμα μπορούμε να ιχνηλατήσουμε το τι ακριβώς έχε συμβεί και ποιοι κάθονται κοντά στο φερόμενο κρούσμα».

ΔΙΠΑΕ: Έναρξη μαθημάτων στις 18/10, επιλύθηκαν οριστικά όλα τα εκκρεμή θέματα, δηλώνει ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αθ. Καΐσης

Υπενθυμίζεται ότι στις σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, η έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, καθώς υπήρχαν ζητήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των κτιριακών χώρων. «Προχωράει η οριστική επίλυση όλων των εκκρεμών θεμάτων και την Τετάρτη νέα Διοικούσα θα ελέγξει την πορεία τους. Εντός της εβδομάδας ρυθμίζονται τα εκκρεμή θέματα και προχωράμε κανονικά στη διά ζώσης εκπαίδευση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης.

Στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι αναθέσεις σε ό,τι αφορά των διορισμό μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ συνολικά 74 καθαριστριών, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις και διαδικασίες που προηγήθηκαν.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα είμαστε απολύτως έτοιμοι, σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις της ΚΥΑ και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων covid», διαβεβαίωσε ο κ. Καΐσης.

Πηγή ΑΠΕ

ΕλλάδαΦοιτητούπολη ξανά η Θεσσαλονίκη μετά από 19 μήνες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καβάλα: Αστυνομικός που απέτρεψε διάρρηξη, ήταν κατηγορούμενος αλλά αθωώθηκε

Τον Νοέμβρη του 2021 στην Αθήνα αστυνομικός απέτρεψε διάρρηξη...

Χριστίνα Ωνάση: Η ζωή του πιο φτωχού-πλούσιου κοριτσιού στον κόσμο

Η κόρη του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση η Χριστίνα...

19 Νοεμβρίου 1924: Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή

Η συνωμοσία έγινε αντιληπτή από τον διοικητή του Α'...

Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών σήμερα 19 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών (International Men's Day) γιορτάζεται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα