Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τον περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον δήμαρχο, Γιάννη Μαλαφή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποίησε στη Χίο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσία των ... Περισσότερα

Φωτιά στη Χίο: Εξετάζεται σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας

Epiloges Press

Epiloges Press

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με τον περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον δήμαρχο, Γιάννη Μαλαφή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποίησε στη Χίο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσία των βουλευτών Χίου, Νότη Μηταράκη και Σταύρου Μιχαηλίδη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης μετέβη στη Χίο, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης από τις 5 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στο νησί. Επιπλέον, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ο υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά, από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Γεώργιο Μαρκουλάκη, για την κατάσταση.

Όπως είπε ο υπουργός η Πολιτεία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή εμπρησμών και προσέθεσε ότι από χθες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονες πυρκαγιές «σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού – ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενίσχυση τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων όσο και των αστυνομικών ενώ όπως τόνισε διπλασιάζονται τα στρατιωτικά περίπολα. Επιπλέον ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι «όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσο διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές. Τέλος έστειλε αυστηρό μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών και να προκαλεί χάος με προσχεδιασμένες ενέργειες, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ειδικότερα ο κ. Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από χθες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ταυτόχρονες πυρκαγιές σε πολλαπλά, γεωγραφικά ασύνδετα σημεία του νησιού – ένα μοτίβο που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Η Πολιτεία εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας, δηλαδή εμπρησμών, και γι’ αυτό έχει ήδη μεταβεί στο νησί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που συνεργάζεται στενά με την Κρατική Ασφάλεια.

Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις λέξεις: όταν ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα σε τόσο διάσπαρτα σημεία, οφείλουμε να μιλήσουμε για ύποπτη δραστηριότητα. Και αν επαληθευτεί ότι πρόκειται για συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες, τότε έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη, εγκληματική επίθεση κατά της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της ζωής.

Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί. Διπλασιάζονται τα στρατιωτικά περίπολα, ενώ ενισχύονται άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Advertisement
MEGA

Έτσι στους 190 πυροσβέστες με 11 ομάδες Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 38 οχήματα, που βρίσκονται ήδη στο νησί προστίθεται 44 πυροσβέστες με έντεκα 11 οχήματα ακτοπλοϊκώς από Καβάλα και μεταβαίνουν, αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη 92 πυροσβέστες εκ των οποίων οι 80 από την 1η , 2η , 6η , 9η και 10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και ακτοπλοϊκώς από Πειραιά, σε 2 διαφορετικά δρομολόγια πλοίων, 110 πυροσβέστες με 34 οχήματα καθώς και 30 εθελοντές με 4 Εθελοντικά οχήματα και ακτοπλοϊκώς από Λέσβο, 8 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν, αλλά ταυτόχρονα να στείλω ένα αυστηρό μήνυμα: όποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών και να προκαλεί χάος με προσχεδιασμένες ενέργειες, θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο εμπρησμός είναι βαρύ έγκλημα και θα αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Δεν πρόκειται να δείξουμε την παραμικρή ανοχή.»

ΠΗΓΉ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίδειξη δύναμης της Γαλλίας κόντρα στην Βραζιλία

27/03/26 10:51 πμ

Επίδειξη δύναμης της Γαλλίας κόντρα στην Βραζιλία

Η ανασύνταξη αρχίζει με αντίπαλο την Παραγουάη

27/03/26 10:47 πμ

Η ανασύνταξη αρχίζει με αντίπαλο την Παραγουάη

Νίκη με +9 ψάχνει απέναντι στη Μονακό ο Παναθηναϊκός

27/03/26 10:43 πμ

Νίκη με +9 ψάχνει απέναντι στη Μονακό ο Παναθηναϊκός

Υγεία: Μείωση των μητρικών θανάτων παγκοσμίως με επιβράδυνση της διεθνούς προόδου δείχνει έρευνα

27/03/26 9:24 πμ

Υγεία: Μείωση των μητρικών θανάτων παγκοσμίως με επιβράδυνση της διεθνούς προόδου δείχνει έρευνα

Θεσσαλονίκη: Άνθρωποι χωρίς φωνή οι ασθενείς με φυματίωση- Πενταπλάσια τα περιστατικά στην Ελλάδα

27/03/26 9:17 πμ

Θεσσαλονίκη: Άνθρωποι χωρίς φωνή οι ασθενείς με φυματίωση- Πενταπλάσια τα περιστατικά στην Ελλάδα

Μουντιάλ 2026: Το Κόσοβο έκανε το «μπαμ»

27/03/26 9:09 πμ

Μουντιάλ 2026: Το Κόσοβο έκανε το «μπαμ»

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον στόχων σε Ισραήλ και Κόλπο

27/03/26 9:07 πμ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον στόχων σε Ισραήλ και Κόλπο

Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησαν γιατί χρωστούσε λεφτά και προσπάθησε να παραπλανήσει την Αστυνομία λέγοντας ότι τον χτύπησαν οπαδοί

27/03/26 8:53 πμ

Θεσσαλονίκη: Τον χτύπησαν γιατί χρωστούσε λεφτά και προσπάθησε να παραπλανήσει την Αστυνομία λέγοντας ότι τον χτύπησαν οπαδοί

Νίκη ελπίδας για τη Μακάμπι

27/03/26 9:03 πμ

Νίκη ελπίδας για τη Μακάμπι

Γιοβάνοβιτς: «Στις μικρομεσαίες ομάδες θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερο ελληνικό στοιχείο»

27/03/26 9:01 πμ

Γιοβάνοβιτς: «Στις μικρομεσαίες ομάδες θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερο ελληνικό στοιχείο»

Έπιασε τον Ολυμπιακό η Ρεάλ

27/03/26 8:56 πμ

Έπιασε τον Ολυμπιακό η Ρεάλ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα - Πτώση της θερμοκρασίας

27/03/26 8:21 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα – Πτώση της θερμοκρασίας