Σταθερά υψηλές, αγγίζοντας μάλιστα τα 2 ευρώ στα 100 οκτάνια, φαίνεται πως θα παραμείνουν οι τιμές στη βενζίνη αφού, όπως ξεκάθαρα παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σταθερά υψηλές, αγγίζοντας μάλιστα τα 2 ευρώ στα 100 οκτάνια, φαίνεται πως θα παραμείνουν οι τιμές στη βενζίνη αφού, όπως ξεκάθαρα παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει για φέτος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

 

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποτελεί «νέο» ούτε για τους πρατηριούχους αλλά ούτε και για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να προχωρούν σε λύσεις… εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα στην τσέπη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν καύσιμα από Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς οι τιμές στις γειτονικές χώρες είναι αισθητά χαμηλότερες.

Καμπανάκι

«Αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι, η βενζίνη θα φτάσει 2,5 ευρώ», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Οπως σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου, ήδη στα νησιά η τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί τα 2 ευρώ, ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι «εξορμήσεις» εκτός συνόρων για να γεμίσει το ντεπόζιτο. Χαρακτηριστικό της τεράστιας ανόδου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, είναι ότι πέρσι τέτοια περίοδο η τιμή του πετρελαίου ήταν 49 ευρώ το βαρέλι, ενώ τώρα έχει φτάσει τα 80 ευρώ.

Τιμές – φωτιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 1,645 ευρώ ανά λίτρο (95 οκτανίων), που στην ουσία σημαίνει πως οι πραγματικές τιμές αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 18/05/2018 διαμορφώθηκε στα 1,640 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης βδομάδας (11/05) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,023 ευρώ ανά λίτρο.

Advertisement
Babis

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,05%, από τους φόρους, σταθερούς και μεταβλητούς, κατά 63,21% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,73%. Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι στο 1,0143 ευρώ.

Στις Κυκλάδες οι τιμές της αμόλυβδης φτάνουν τα 1,841 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,765 ευρώ, στα Επτάνησα 1,687 ευρώ και στην Κρήτη 1,688 ευρώ.

Μεταφορικά…

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), αυτό οφείλεται στο κόστος μεταφοράς προς τα νησιά, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το κόστος στις χερσαίες περιοχές και πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε κάθε υπολογισμό, κάτι το οποίο δεν γίνεται πάντα. Για πολλά νησιά υπήρχε κάποτε ένας ειδικός κρατικός λογαριασμός ο οποίος τροφοδοτείτο από μια εισφορά στην τιμή αντλίας και επιδοτούσε τις μεταφορές στα νησιά. Το Δημόσιο εδώ και λίγα χρόνια συνεχίζει να εισπράττει με άλλο όνομα τα χρήματα αυτά, έχοντας όμως καταργήσει την επιδότηση. Δηλαδή εισπράττει χωρίς πλέον να αποδίδει. Αυτό έχει αυξήσει αντίστοιχα το πραγματικό κόστος μεταφοράς κι η αύξηση έχει περάσει προφανώς στην αντλία.

Μπορεί πάντως οι τιμές στα καύσιμα να παραμένουν στα ύψη, η χώρα να λαμβάνει την 3η θέση με την πιο υψηλή τιμή βενζίνης της Ευρώπης, ωστόσο ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι από το φθινόπωρο και μετά θα ενταθούν τα μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, όπως θα είναι για παράδειγμα το επίδομα στέγασης.

ελεύθερος τύπος


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρμελάδα σύκο

26/08/25 12:02 πμ

Μαρμελάδα σύκο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

25/08/25 11:57 μμ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Στοκχόλμη

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

25/08/25 11:50 μμ

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη ΔΕΘ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο 2026

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:30 μμ

Δοκιμασμένοι τρόποι να αφαιρέσετε  τις γρατζουνιές από τα γυαλιά σας

25/08/25 11:29 μμ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Νέα τροπή στην υπόθεση – Θα κατονομάσει τον δολοφόνο του Παναγιώτη

25/08/25 11:24 μμ

Βόλος: Ο 13χρονος γιος πάλεψε με τον πατέρα του για να σώσει τη μητέρα του

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

25/08/25 11:12 μμ

Φώτης Σπύρος: Το μήνυμα ζωής μετά τη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

25/08/25 11:03 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 26 Αυγούστου

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - Τι υποστήριξαν

25/08/25 11:00 μμ

Προφυλακίστηκαν οι 5 Τούρκοι μαφιόζοι: Αρνούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά – Τι υποστήριξαν

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

25/08/25 10:55 μμ

Κούραση: Με ποιες αλλαγές στη διατροφή θα την αντιμετωπίσετε

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

25/08/25 10:47 μμ

Ξέφυγες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Δες τι συμβουλεύει μια διαιτολόγος

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

25/08/25 10:38 μμ

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων