Φωτιά στο Μάτι: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που κατέθεσε ο Λιότσιος στον ανακριτή
Date:
Έναν συντονισμό προσώπων από την υπηρεσία του αλλά και από ανεξάρτητες Αρχές, προκειμένου είτε να εμποδίσουν τη βαθιά διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι είτε και να αποδυναμώσουν το πόρισμα που παρέδωσε, έχει περιγράψει, με τρεις καταθέσεις του στον ανακριτή που χειρίζεται τη δικογραφία για την τραγωδία, ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος.
Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που διορίστηκε από την Εισαγγελία δικαστικός πραγματογνώμονας την επομένη της φονικής πυρκαγιάς, πήγε στον ανακριτή δύο φορές τον περασμένο Μάρτιο και άλλη μία τον περασμένο Ιούνιο. Στην τελευταία κατάθεσή του, ο επιπυραγός παρέδωσε στον δικαστικό λειτουργό την καταγεγραμμένη συνομιλία που είχε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, τρεις ημέρες πριν παραδώσει στον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο το πόρισμά του.
Ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, ο κ. Λιότσος αναφέρεται σε αρκετές συναντήσεις με τον -μηνυόμενο πλέον- πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατά τις οποίες ο κ. Ματθαιόπουλος «με προειδοποιούσε και με απειλούσε ότι θα πάθω μεγάλο κακό, λέγοντας μου να παραιτηθώ από την υπόθεση και πως αν τολμήσω να γράψω κάτι εναντίον του, όπως και εναντίον πολιτικών προσώπων ή συναδέλφων εμπλεκόμενων με την ποινική υπόθεση στο Μάτι ή στην Κινέτα, τότε θα με κυνηγήσουν όλοι μαζί, θα με ξεσκίσουν, και ότι θα μου προκαλέσουν μεγάλη ζημιά…».
Ο κ. Λιότσιος ισχυρίζεται στον δικαστικό λειτουργό, στην κατάθεση της 1ης Ιουνίου 2020, ότι ένα πλέγμα προσώπων, ανωτέρων του στην Πυροσβεστική, πίεζαν ενόσω ασκούσε χρέη δικαστικού πραγματογνώμονα να επιστρέψει στην εργασία του: «Παρά το έγγραφο για απαλλαγή μου από τα κυρίως καθήκοντά μου στην υπηρεσία μου, ώστε να εργασθώ απερίσπαστος για την υπόθεση, τα παραπάνω όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψιν από τους ανωτέρους μου αλλά επιπλέον μού δημιουργούσαν συνεχώς πιέσεις για το πότε θα επιστρέφω στην υπηρεσία μου. Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσω σε βάθος την έρευνα, γι’ αυτό και μου ασκούσαν πιέσεις ότι δήθεν καθυστερούσα ώστε να ξεσηκωθεί ο Τύπος εναντίον μου».
«Μετά την παράδοση του πορίσματος για το Μάτι ξεκίνησε μία επιχείρηση ακύρωσης του πορίσματός μου. Μου έκανε εντύπωση δήλωση της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης»
Ο αξιωματικός τονίζει στον ανακριτή και μία πτυχή της υπόθεσης των πιέσεων που δέχθηκε, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζει μία «κοινή επιχειρηματολογία» κατά του ίδιου ως δικαστικού πραγματογνώμονα, διαφορετικών αξιωματούχων, γεγονός που ο κ. Λιότσιος αποδίδει σε μία προσπάθεια ακύρωσης του πορίσματός του.
Όπως καταθέτει ο κ. Λιότσιος, «επιπρόσθετα, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μετά την παράδοση του πορίσματος για το Μάτι στον κ. Ζαγοραίο διάβασα, μετά από λίγες ώρες στον ηλεκτρονικό Τύπο, ότι είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια ακύρωσης του πορίσματος με την πρόφαση ότι δεν έχω δήθεν το δικαίωμα να κρίνω βαθμολογικά ανωτέρους μου, μιας και εγώ έφερνα και φέρω τον βαθμό του επιπυραγού, μετά από δήλωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, μου έκανε εντύπωση πως τις ίδιες απειλές μού είχε πει και ο Ματθαιόπουλος, καθώς μου είχε πει σε συνάντησή μας “με ποιο δικαίωμα εσύ κρίνεις ανώτερους σου κ.άα…”. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η δήλωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης όπου ανέφερε στον Τύπο “Οι εισαγγελείς, εφόσον πήραν το πόρισμα από τον πραγματογνώμονα, τον οποίο όπως βλέπω σήμερα στα δημοσιεύματα τον αμφισβητούν γιατί ήταν διάφοροι εμπειρογνώμονες άλλοι. Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται”. Την ίδια ώρα που διάβαζα τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό εκ νέου οι απειλές του Ματθαιόπουλου όπου μου είχε αναφέρει ότι “δεν υπήρχαν άλλοι πραγματογνώμονες στον πίνακα;” και πως οι εισαγγελείς με πήραν “τσιμπητό”. Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος που είδα ανέφερε: “Όσοι αμφισβητούν την ισχύ της έρευνας επισημαίνουν ότι ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας φέρει τον βαθμό του πυραγού και ως εκ τούτου, δεν δύναται να ελέγχει ενέργειες ανωτέρων του στην ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ορισμένοι, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η μη διακοπή της έρευνας από τον πυραγό συνιστά αδίκημα!”. Μου δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό και φόβο αυτή η δήλωση, καθώς, όπως προανέφερα, συμπίπτουν απόλυτα με τις απειλές του Ματθαιόπουλου ή κάτι άλλο συνέβαινε πιο σοβαρό, λέγοντας μου ότι του είχε πει η αρμόδια υπουργός να με καλέσει και να μου πει όσα μου είπε, τα οποία σας έχω καταθέσει. Δηλαδή, άρχισαν να αμφισβητούν την τυπική νομιμότητα της πραγματογνωμοσύνης μου με τον ισχυρισμό ότι ήμουν κατώτερος σε βαθμό από αυτούς που ήλεγχα για την πυρκαγιά στο Μάτι…».
Ο αξιωματικός αναφέρεται, επίσης, και στα δημοσιεύματα που είχε διαβάσει “ότι έγινε μία προσπάθεια να παγώσει έρευνα του εισαγγελέα κ. Ζαγοραίου για την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα με την εισαγγελική παραγγελία που δόθηκε από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία ζητήθηκε να περιληφθεί στη δικογραφία για το Μάτι και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Ωστόσο, από ό,τι διάβασα στον Τύπο, μετά από αντιδράσεις προχώρησε κανονικά η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από τον κύριο εισαγγελέα».
«Ο κ. Ζαγοραίος με ενθάρρυνε να συνεχίσω διότι είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε την αλήθεια»
Στις καταθέσεις του, ο κ. Λιότσος αναφέρεται ειδικά στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στον οποίο είχε μιλήσει γενικά για πιέσεις που δεχόταν χωρίς να του καταγγείλει πρόσωπα και γεγονότα: «Ο κ. Ζαγοραίος μού ζήτησε να ολοκληρώσω το έργο μου, προχωρώντας σε βάθος την έρευνά μου, να μη φοβάμαι τίποτα διότι και εγώ και αυτός είχαμε υποχρέωση στη μνήμη των συμπολιτών μας να αναδείξουμε όλη την αλήθεια, χωρίς να λογαριάσουμε το προσωπικό μας κόστος».
Σημειώνει, μάλιστα, ο αξιωματικός πως μετά την κατάθεση του πορίσματος για το Μάτι και ενώ είδε τα δημοσιεύματα με τις δηλώσεις της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης είχε επικοινωνήσει με τον κ. Ζαγοραίο: «Επικοινώνησα με τον κ. Ζαγοραίο, χωρίς να του αποκαλύψω για αυτές τις απειλές και εκβιασμούς, διότι δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την έκβαση της ποινικής αυτής υπόθεσης για το Μάτι. Του ανέφερα για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου για τη μετέπειτα πορεία μου σε όλα τα επίπεδα, μη γνωρίζοντας ο ίδιος (κ. Ζαγοραίος) τι είχε ειπωθεί στη μεταξύ μας συνάντηση όσον αφορά τις απειλές και τους εκβιασμούς του Ματθαιόπουλου σε βάρος μου. Τότε, ο κ. Ζαγοραίος, βλέποντας εμένα πανικοβλημένο, με ρωτούσε συνέχεια εάν συνέβη κάτι άλλο. Τότε, αναγκάστηκα να του απαντήσω αρνητικά για τους λόγους που προανέφερα. Ωστόσο, με ενθάρρυνε να προχωρήσω την έρευνα και να μη φοβάμαι τίποτα και κανέναν για την εξακρίβωση της αλήθειας και του δικαίου. Επίσης, μου επαναλάμβανε ότι είναι δίπλα μου και να συνεχίσω την έρευνά μου για τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη στην Κινέτα και ας μη βρισκόταν πλέον ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας λόγω μετακίνησής του πλέον ως αντιεισαγγελέας Εφετών. Άκουσα τη συμβουλή του και με τον ίδιο ζήλο συνέχισα την έρευνά μου, παρά τις πιο έντονες πιέσεις από υπηρεσιακούς φορείς της υπηρεσίας μου που αντιμετώπιζα συνεχώς για τη συγγραφή της πραγματογνωμοσύνης στην Κινέτα. Από την πραγματογνωμοσύνη αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αποδείχθηκε ότι η πυρκαγιά στην Κινέτα συνδέεται άμεσα με την πυρκαγιά στο Μάτι και συγκεκριμένα για τον χειρισμό της ηγεσίας του ΕΣΚΕ που αφορά τη χρήση των εναέριων μέσων».
Πηγή dikaiologitika.gr