Φωτίου: Μας ανησυχεί ο πλήρης έλεγχος όλου του κράτους από έναν άνθρωπο, τον πρωθυπουργό
Date:
«Συμπληρώνεται ο πλήρης έλεγχος όλου του κράτους από έναν άνθρωπο, τον πρωθυπουργό και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», δήλωσε η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και αναπληρώτρια τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδια για Κοινωνική Πρόνοια, Θεανώ Φωτίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος, καθώς και το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζονται αυτήν την εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.
«Πρέπει να συνδυάσουμε το νομοσχέδιο με το υπό κατάθεση σήμερα πολυνομοσχέδιο, γιατί κι εκεί υπάρχουν διατάξεις που συνάδουν ή συμπληρώνουν το λεγόμενο επιτελικό κράτος», είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Ζούμε την επαναθεμελίωση ενός σκληρού κράτους της Δεξιάς, με στοιχεία διχασμού που παραπέμπουν σε μετεμφυλιοπολεμικές εποχές, γιατί όσοι υπηρέτησαν την προηγούμενη κυβέρνηση οφείλουν να αντικατασταθούν άμεσα. Αυτό λέει κατ’ αρχήν όλη η ιστορία και συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες πάνω στο επιτελικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε αυτό, δεν αντικατέστησε όσους υπηρέτησαν την πριν από αυτόν κυβέρνηση».
Αναφερόμενη στη θεσμοθέτηση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αυτή η Αρχή Διαφάνειας είναι κάτω από τον πρωθυπουργό, είναι όλο αυτό το υπερκράτος, το υπερυπουργείο που φτιάχνει ο κ. Μητσοτάκης ονομάζοντάς το επιτελικό, εκεί μέσα είναι και οι ανεξάρτητες ελεγκτικές Αρχές και επομένως χάνουν την αυτονομία τους με αυτόν τον τρόπο, αποκτώντας έναν προϊστάμενο. Αν η θητεία των προέδρων των ανεξαρτήτων Αρχών δεν λήγει άμεσα, τότε αντιμετωπίζεται αμέσως και αυτό γίνεται φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση για να αποκλειστούν οι επικεφαλής, όπως είναι η “καρατόμηση” της κ. Θάνου. Έτσι με έναν “σμπάρο” -σε αυτό για το επιτελικό κράτος αλλά και στο άλλο νομοσχέδιο- η ΝΔ έχει “δύο τρυγόνια”. Και όλες τις Αρχές τις υπάγουμε σε μία Αρχή, σε δηλαδή σε ένα πρόσωπο απόλυτης αρεσκείας του πρωθυπουργού και σε τελευταία ανάλυση ελέγχουμε όλο το κράτος με βάση την επιτελική δομή».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για τη στελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας η κ. Φωτίου σημείωσε: «Τα Κέντρα Πρόνοιας υπόκειντο στον κανόνα “1 προς 5”. Τα χρόνια της κρίσης αποψιλώθηκαν από όλο το προσωπικό τους […] είναι 13 σε όλη την Ελλάδα και έχουν κάτω από αυτά 63 ιδρύματα. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προκηρύξαμε 341 μόνιμες θέσεις τον Δεκέμβριο του 2018, για να μπορέσουμε να τους δώσουμε μια πρώτη ανάσα […] Το ενισχύσαμε τον Μάρτιο του 2019 με άλλες 50 θέσεις, όπου εκεί αναφέρονται αναλυτικά και τα μόρια με τα οποία μοριοδοτούνται οι υπηρετούντες, διότι πέραν του ότι περιγράψαμε ακριβώς κάθε μία θέση από αυτές τις 391 θέσεις, με βάση τις ανάγκες που μας είχε εισηγηθεί το κάθε ίδρυμα, άρα έχει προφίλ συγκεκριμένο η κάθε θέση, πέρα από αυτό πριμοδοτούμε με συγκεκριμένα μόρια τους υπηρετούντες […] Έρχεται η κ. Μηχαηλίδου και αφού επισκεφθεί ή ακούσει ορισμένα πράγματα για τα προνοιακά ιδρύματα λέει ότι δυστυχώς το υπουργείο δεν ασκούσε ρόλο εποπτείας στα ιδρύματα, εξ ου και εμείς θα προκυρήξουμε 341 θέσεις νέες μόνιμες με ΑΣΕΠ. Έχει μείνει στον Δεκέμβριο του 2018».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις διεργασίες μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ η κ.Φωτίου απάντησε: «Τιμηθήκαμε από τον ελληνικό λαό με ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό κάτω από συνθήκες αισχρής καταστροφολογίας και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που στήθηκε με μία σειρά μεγάλων ψεμάτων προς τον ελληνικό λαό, τα οποία ένα-ένα καταρρίπτονται μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από αυτήν εδώ την κυβέρνηση […] Εμείς αυτό το ποσοστό, με το οποίο μας τίμησε, θα το τιμήσουμε κι εμείς κάνοντας αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα είναι προγραμματική με όσα έχουμε πει ως σήμερα και με όλες τις περαιτέρω επεξεργασίες, τις οποίες θα κάνουμε με την κοινωνία. Το άνοιγμά μας στην κοινωνία, το μεγάλωμα της κομματικής μας ισχύος έχει νόημα υπό τον όρο αυτό, ότι όλη η κοινωνία είναι συμμέτοχη και σε αυτά που διεκδικεί και σε αυτά που προγραμματίζει μαζί μας […] Σκοπεύουμε να προβούμε σε ένα μεγάλο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα».