Προκάλυμμα το επίδομα γέννησης των 2000 ευρώ για να γίνουν περικοπές τριών επιδομάτων: παιδιού, στέγασης και ΚΕΑ στο Σ/Ν που μπαίνει στη Βουλή τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, αναφέρει σε δήλωση της η Θεανώ Φωτίου.

 

Advertisement

Αναλυτικά η δήλωση της Θεανώς Φωτίου, αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Στηρίζουμε το επίδομα γέννησης και θεωρούμε ότι τα 2.000 ευρώ πρέπει να δίνονται εφάπαξ με τη γέννηση του παιδιού και όχι σε δύο δόσεις και σε απροσδιόριστο χρόνο.

Όμως αυτό το επίδομα χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι τρία βασικά επιδόματα που βοηθούν το παιδί και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας: το επίδομα του παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Είναι περικοπές που κρύβονται στις «λοιπές διατάξεις» τις οποίες επιχειρούν να περάσουν ανώδυνα.

Με τη μείωση προσπαθούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια όπως είχαμε καταγγείλει ότι θα συμβεί όταν ήρθε στη Βουλή ο π/υ του 2020 και επιβεβαιωθήκαμε δυστυχώς πολύ γρήγορα. Είναι επιδόματα που για πρώτη φορά εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ (Επίδομα Στέγασης και ΚΕΑ) ή αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ (Επίδομα Παιδιού). Εκτιμούμε ότι η εξοικονόμηση αυτή προορίζεται να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Υπουργείου Εργασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό.

Οι τρόποι για να μειωθούν οι δικαιούχοι είναι δύο :

α) Κατάργηση των επιδομάτων αν έστω και ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών (άρθρα 15,17 και 29)

Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας. Είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση, δήθεν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Τη σχολική διαρροή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τους εκπαιδευτικούς μέσω του προγράμματος myschool, της συνέχισης και αύξησης των σχολικών της παρέμβασης κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και τους δήμους. Ζητάμε να καταργηθούν τα κατάπτυστα άρθρα 15, 17 και 29.

β) Περικοπή των επιδομάτων ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών.

Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους προκειμένου να λαμβάνουν οι γονείς τους τα επιδόματα. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των δικαιούχων των επιδομάτων στέγασης και παιδιού. Το δε εφάπαξ επίδομα γέννησης και το ΚΕΑ πρέπει να δίνονται σε όλα τα παιδιά.

Advertisement

Για να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων, πολιτικών και παρεμβάσεων, όπως κατέληξε η διακομματική Επιτροπή της Βουλής το 2018 για το δημογραφικό, που ουδέποτε είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015.

«Προϋπόθεση –τονίζει η Επιτροπή- είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των αμοιβών νέων, η χορήγηση παροχών και υπηρεσιών από το κράτος πρόνοιας προς τους πολίτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε ανάπτυξη 1,9%. Μείωσε την ανεργία από 27% σε 17,5%. Δημιούργησε 350.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70 % αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις με συλλογικές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών σε πολλούς κλάδους. Αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 586 στα 650 ευρώ και κατάργησε τον υποκατώτατο , συμπαρασύροντας και τα επιδόματα μητρότητας.

Αύξησε τον γενικό προϋπολογισμό της πρόνοιας από 789 εκ που παρέλαβε το 2015 σε 3,5 δις το 2019 και τις παροχές και επιδόματα για το παιδί από 822 εκ σε 1,4 δις και επιπλέον 300 εκ., για το επίδομα στέγης.

Αυτές είναι ουσιαστικές πολιτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού και όχι οι πομφόλυγες των 2.000 €.

Τέλος, το νομοσχέδιο μετονομάζει το ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το κόβει από τις οικογένειες και τα παιδιά που επαναλαμβάνουν μια τάξη λόγω απουσιών. Τιμωρεί λοιπόν όλη την οικογένεια και τα υπόλοιπα παιδιά αν υπάρχουν.

Η μετονομασία γίνεται με σκοπό να παραπέμψει στο αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα του 2014 για 30.000 δικαιούχους και να οικειοποιηθεί το ΚΕΑ, το οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας 700 εκατομμύρια για 650.0000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους μέχρι το 2015.

Το ΚΕΑ είναι καινοτόμο και μοναδικό στην Ευρώπη διότι δίνεται στον πολίτη όταν το έχει ανάγκη. Ο πολίτης μπορεί οποτεδήποτε να κάνει την αίτησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι συνεχώς ανοικτή. Αμέσως το ηλεκτρονικό σύστημα συνδέεται με 6 βάσεις δεδομένων του κράτους, υπολογίζει αν με βάση το εισόδημα του προηγουμένου εξαμήνου και τα περιουσιακά του στοιχεία είναι ή όχι δικαιούχος του ΚΕΑ και απαντά αμέσως. Για το αποτυχημένο ΕΕΕ του 2014 έκανες αίτηση μια φορά τον χρόνο με βάση την φορολογική δήλωση, δηλαδή για εισοδήματα 1,5 -2 χρόνια πριν.

Πρόκειται για τα γνωστά επικοινωνιακά παραμύθια της ΝΔ για να σβήσει από την συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα τα οικειοποιείται.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

05/08/25 9:48 μμ

4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

05/08/25 9:40 μμ

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

05/08/25 9:35 μμ

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

05/08/25 9:29 μμ

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

Εξαφάνιση Βρετανίδας από παραλία στην Καβάλα -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

05/08/25 9:15 μμ

Εξαφάνιση Βρετανίδας από την παραλία Οφρυνίου -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

05/08/25 9:00 μμ

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

05/08/25 8:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ –video

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

05/08/25 8:53 μμ

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

05/08/25 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

05/08/25 8:46 μμ

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:40 μμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

05/08/25 8:39 μμ

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας