Μία σημαντική διευκρίνηση για την δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους από την 1η Μαρτίου, δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Σε ανακοίνωση του την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ... Περισσότερα

ΦΣΑ: Ποια φάρμακα θα διατίθενται δωρεάν σε χαμηλοσυνταξιούχους από την 1η Μαρτίου

Epilogestv

Epilogestv

Μία σημαντική διευκρίνηση για την δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους από την 1η Μαρτίου, δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Σε ανακοίνωση του την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρει πως:

“Η εξαγγελθείσα δωρεάν διάθεση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους από 1/3/2025, αφορά μόνο την περίπτωση κατά την οποία η λιανική τιμή και η τιμή αποζημίωσης συμπίπτει, πράγμα που συμβαίνει μόνο όταν οι ασφαλισμένοι επιλέγουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο. Σε αντίθετη περίπτωση η συμμετοχή που θα κληθούν να πληρώσουν αφορά τη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου φαρμάκου που θα επιλέξουν”.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο των δωρεάν φαρμάκων σε όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Ιούνιο του 2016, όταν δηλαδή είχε ήδη καταργηθεί το ειδικό επίδομα ΕΚΑΣ.

Πρόκειται για 130.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες δικαιούχους δωρεάν φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι από την 1.1.2020 και εφεξής, εφαρμόσθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στους δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Advertisement
MEGA

Τώρα δίδεται η παροχή και σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την κατάργηση του επιδόματος, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις του επιδόματος.

Οι προϋποθέσεις για την δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους

Συνεπώς, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης (δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του 25%), θα πρέπει να πληροί τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης του 2018 τα οποία είναι:

  • Να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
  • Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884,00) ευρώ.
  • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ.
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια σαράντα τρία (643,00) ευρώ.

πηγή healthstories.gr

photo shuterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη - Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

18/03/26 12:01 πμ

Ταξί: Πανελλαδική απεργία και την Τετάρτη – Καθολική συμμετοχή του κλάδου την πρώτη ημέρα

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

17/03/26 11:57 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 18 Μαρτίου

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

17/03/26 11:55 μμ

Το Ιράν επιβεβαίωσε το θάνατο του Αλί Λαριτζανί

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

17/03/26 11:50 μμ

Ο Τζέιμς Χέτφιλντ έκανε πρόταση γάμου κάτω από το νερό στη σύντροφό του

Η Μέριλ Στριπ έκανε σημαντική δωρεά στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

17/03/26 11:47 μμ

Η Μέριλ Στριπ έκανε “σημαντική επταψήφια δωρεά” στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ... από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

17/03/26 11:43 μμ

Ουκρανία: Ο Σον Πεν παρέλαβε ένα Όσκαρ… από την ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

17/03/26 11:37 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Το τελευταίο μοντέλο συγκατάθεσης για διαφημίσεις της Meta εξακολουθεί να μην τηρεί τη νομοθεσία

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

17/03/26 11:32 μμ

EY «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» Ελλάδος 2025 ο Χάρης Βαφειάς, διευθύνων σύμβουλος της VAFIAS GROUP

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

17/03/26 11:26 μμ

Επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

17/03/26 11:22 μμ

Από την Πέμπτη 2/4 σε ισχύ το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

17/03/26 11:16 μμ

Ν. Δένδιας: Στόχος η περαιτέρω σύγκλιση των ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές

17/03/26 11:12 μμ

Κ. Χατζηδάκης: 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο για περιβάλλον, στέγαση, μεταφορές