Θα κοστίζουν ανάλογα με τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά στους δρόμους   Φθηνότερα θα κοστίζουν φέτος τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τέλη για ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Θα κοστίζουν ανάλογα με τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά στους δρόμους

 

Advertisement
 

Φθηνότερα θα κοστίζουν φέτος τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τέλη για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά τα οχήματα τους στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη διάταξη η οποία προβλέπει τη κατάργηση του πέναλτι για τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα».

Η διάταξη ανοίγει το δρόμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσουν τα οχήματα τους για ένα μήνα ή για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους πληρώνοντας τέλη ανάλογα με του μήνες που θα επιλέξουν.

Σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε μέχρι πέρυσι στην περίπτωση της άρσης ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν για 2 μήνες (2/12 των τελών κυκλοφορίας ) για τρεις μήνες πλήρωνε τέλη για 4 μήνες (4/12 των τελών κυκλοφορίας) ενώ για άρση ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε την αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Με το νέο καθεστώς αν κάποιος κυκλοφορήσει το όχημά του για τρεις μήνες θα πληρώσει τα τέλη που αντιστοιχούν στα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλορορίας χωρίς πρόστιμο, για πέντε μήνες τα 5/12 και για έξι μήνες τα μισά τέλη. Για παράδειγμα αν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 250 ευρώ που έχει καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για τρεις μήνες θα πληρώσει 62,50 ευρώ ενώ εάν θέλει να το έχει στην κατοχή του από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πληρώσει 125 ευρώ.

Για την άρση της ακινησίας του οχήματος ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκεί που κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

  • 1. Βεβαίωση Ακινησίας

  • 2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα

  • 3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

  • 4. Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν στην εφορία που κατατέθηκαν η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.

Advertisement

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσέλθει στην Δ.ΟΥ. του και να κάνει γραπτά σχετικό αίτημα το οποία τηρείται στο αρχείο της εφορίας του και να πάρει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ως προς την ημερομηνία επιστροφής των πινακίδων κατά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ο κάτοχος του ΙΧ έχει πάρει τις πινακίδες, καθώς υπάρχει ο φορολογούμενος απειλείτε με την πληρωμή προστίμου.

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση επιστροφής των πινακίδων με καθυστέρηση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα ο κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, έχει καταβάλει το ποσό των 30 ευρώ για άρση ακινησίας του οχήματος για τρεις μήνες αργήσει έστω και για μια μέρα να τις επιστρέψει, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 240 ευρώ.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”

07/10/25 8:50 πμ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Μην τα ανεβάσετε ξανά τα παιδιά μου σε καμία πλατφόρμα”

Ισραήλ: Οι οικογένειες και φίλοι θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 τήρησαν ενός λεπτού σιγή

07/10/25 8:45 πμ

Ισραήλ: Οι οικογένειες και φίλοι θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 τήρησαν ενός λεπτού σιγή

Γιώργος Καραμίχος: Οι γονείς μου θα ήθελαν να είμαι κάτι άλλο, αυτό με πληγώνει

07/10/25 8:38 πμ

Γιώργος Καραμίχος: Οι γονείς μου θα ήθελαν να είμαι κάτι άλλο, αυτό με πληγώνει

Έλληνας ομογενής αιματοκύλισε το Σίδνεϊ – Πυροβόλησε 50 φορές και τραυμάτισε 16 άτομα

07/10/25 8:38 πμ

Ομογενής αιματοκύλισε το Σίδνεϊ – Πυροβόλησε 50 φορές και τραυμάτισε 16 άτομα

Σε «θετική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά συνομιλιών Χαμάς-μεσολαβητών για τη Γάζα

07/10/25 8:22 πμ

Σε «θετική ατμόσφαιρα» ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά συνομιλιών Χαμάς-μεσολαβητών για τη Γάζα

Από το cloud μέχρι τα smart workplaces: Οι 6 +1 άξονες που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

07/10/25 8:12 πμ

Από το cloud μέχρι τα smart workplaces: Οι 6 +1 άξονες που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

07/10/25 8:39 πμ

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αρχίζει σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

Κοτόπιτα παραδοσιακή

06/10/25 9:33 μμ

Κοτόπιτα παραδοσιακή

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου